Бомби бяха открити край жп гара в щата Ню Джърси

Изображение 1 от 2

    Властите извършиха контролирана детонация в щата Ню Джърси в ранните часове днес, след като подозрителен пакет беше открит близо до жп гара съобщи Ен Би Си.

    Пакетът до гарата в град Елизабет изглежда е съдържал бомби в тръби според информацията, цитирана от БТА.

    Говорител на кмета Крис Болуейдж заяви за Ен Би Си, че може да има още експлозии, докато сапьор робот изследва взривни устройства, открити в една раница.

    Съобщението идва след като вчера близо 40 души в САЩ бяха ранени в две експлозии – в Ню Йорк и Ню Джърси, и едно нападение с нож в щата Минесота.

    Инцидентите предизвикаха тревога, властите разследват дали те са свързани с терористични организации, пишат днес британски и американски издания.

    Бомбата, разтърсила нюйоркския квартал Челси и ранила 29 души, е съдържала експлозива танерит (използван за мишени за учебна стрелба), пише"Гардиън".

    Тя е била направена от тенджера под налягане, мобилен телефон, коледни лампички и е била натъпкана с метални парчета. Със същата конструкция било и неизбухналото устройство, открито на няколко пресечки от мястото на взрива.

    Следите от танерит може да се окажат важни, докато властите проверяват дали има връзкасъс самоделното взривно устройство, избухнало по-рано вчера в Ню Джърси, уточнява британският вестник. В него е използван мобилен телефон и са открити следи от черен барут, но не и от танерит.

    Властите все още опитват да установят мотива за нападенията, подчерта нюйоркският кмет Бил де Блазио, цитиран от "Гардиън".

    Експлозиите в Ню Йорк и Ню Джърси и нападението с хладно оръжие в Минесота, случили се в рамките на 12 часа, предизвикаха опасения за терористична дейност, подчертава "Вашингтон пост".

    Вестникът припомня, че свързана с "Ислямска държава" агенция вече пое отговорност за нападението в Минесота.

    Инцидентът в Ню Йорк се случи в момент, когато световни лидери се събират в града, за откриването на годишната сесия на Общото събрание на ООН, отбелязва американският всекидневник.

    Бомбените нападения бяха извършени на фона на засилени опасения от терористична дейност след атентатите в Париж и Брюксел, поради които дори фалшиво съобщение за стрелба на летище "Кенеди" беше предизвикало паника, пише "Ню Йорк таймс".

    Вестникът цитира експерт, според когото бомба с клетъчен телефон и коледни играчки показва по-висока от средната компетентност на бомбаджиите в САЩ. (Повечето устройства, използвани по-рано от терористи в страната, са от метална тръба с с черен или бездимен барут.)

    "Това е сред най-усъвършенстваните импровизирани взривни устройства, използвани в САЩ", подчертава експертът.

    "Трябва да се избегнат погрешните реакции - коментира всекидневникът. - Свръхреакция, подобна на тази в полицейска държава, би била вредна сама по себе си, като допринесе за нетолерантността и подозрителността, които може да доведат до изолация, радикализация и омраза."

    Ню Йорк, както и светът, може да бъде опасно място, както показват трите нападения, припомня изданието. В нашата епоха няма абсолютно спокойствие.

    Кандидатът на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън осъди "очевидните терористични нападения" в Ню Йорк, Ню Джърси и Минесота, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

    Клинтън каза, че органите на реда в Ню Йорк и Ню Джърси имат нужда от подкрепа при разследването.

    По думите й нападението в Минесота, "би трябвало да закали нашата решимост да защитим страната си и да разгромим ИДИЛ".

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини