Президентът свиква спешно Съвета по национална сигурност

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че свиква извънреден Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) във вторник другата седмица.
Днес лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че най-добрият вариант е правителството да подаде оставка веднага след вота на недоверие (най-вероятно той ще бъде гласуван в петък - б.р.), а предсрочните избори да се проведат в края на юли.

Малко по-късно Плевнелиев коментира пред журналисти, че като резултат от този КСНС се надява да има дата за избори, която е работеща както за политическия елит, така и за гражданите, предаде БТА.

„Искам да заявя на нацията, че се отнасям много сериозно към своят ангажимент като държавен глава. Имам постоянен диалог и контакт с политическите лидери. Не мога да приема да се хвърлят дати за изборите през медии. Това, което ще направя, за да приключим на този етап по най-достойния начин, е да свикам КСНС”, добави той, цитиран от "Фокус".

Президентът добави, че в ситуация на непредсказуемост и тежка политическа криза най-лошото, което лидерите на партиите могат да направят, е да се замерят през медиите с противоречиви изказвания.

ЕК може да спре парите по още програми

Плевнелиев очаква още на заседанието да се постигне съгласие за процедура за избор на български еврокомисар, както и за важни реформи и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани.
Сред тях той посочи проекта "Южен поток" и спрените еврофондове по две оперативни програми.

Президентът допълни, че те могат да станат и четири, позовавайки се на информация от ЕК, че на път да бъдат спрени са още програмите "Транспорт" и "Конкурентоспособност".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини