Парламентарни избори през юли са невъзможни

Проф. Михаил Константинов препоръча на политиците да четат Конституцията и заяви, че предсрочни парламентарни избори през юли са невъзможни.
По-рано лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че правителството трябва да подаде оставка незабавно след преодоляване на вота на недоверие и изборите да са през юли. По думите му, ако е необходимо, спешно могат да се направят законови промени, така че хората да се произнесат до края на юли.

Пред "Фокус" математикът проф. Константинов заяви, че нормалният технологичен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни, в него се включват консултациите с политическите сили

"Самата Конституция определя 60-дневен хоризонт. За 60 дни преди датата президентът издава указ, в който има две неща - назначаване на служебен кабинет и насрочване датата на изборите. Освен това президентът има възможност внимателно да обмисли своите действия. Сега е 10 юни, като добавим 90 дни, не се получава през юли да има избори“, каза проф. Константинов.

Според него правилната дата за предсрочни избори е 12 октомври.

Професорът каза още, че септември е глупаво да се проведат предсрочните избори, защото цялата кампания трябва да е през лятото.

"Хайде да оставим българския народ да си почине малко от глупостите на българските политици“, посочи още проф. Константинов.

На мнение, че няма как да има избори през юли е и бившият конституционен съдия Георги Марков.

"Българските социалисти цяла година не чуваха скандиранията „Оставка” и „Избори”. Беше ясно, че ще има предсрочни избори, само те не бяха разбрали и сега изведнъж искат другия месец. Тяхно право е да поискат това, но дори премиерът да подаде оставка, се завърта конституционната рулетка, възлага се на най-голямата ПГ, дори тя да откаже веднага се възлага на втората, има време между тези възлагания", каза той.

Марков допълни, че след това ще отиде топката в ДПС, ако искат могат да я забавят, няма срокове и едва тогава парламентът трябва да бъде разпуснат, ако и трите групи не направят правителство с указ на президента, който трябва да назначи служебно правителство и да насрочи дата на изборите, която ще е около два месеца след това.

„Според мен държавният глава ще направи така, че изборите да влязат есента, а не сега лятото, когато избирателите са на море. Юли, това е практически невъзможно”, заяви той.

ГЕРБ поиска вече предсрочни парламентарни избори в края на септември.
Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов заяви, че през август да правиш избори или кампания не е сериозно.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини