Станишев: Бърза оставка на кабинета и избори през юли

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че правителството трябва да подаде оставка незабавно след преодоляване на вота на недоверие и изборите да са през юли.
Партията се събра, за да направи анализ на евровота, да направи оценка на кабинета и да обсъди предсрочни избори. Премиерът Пламен Орешарски присъства.

"След като ДПС заяви позицията си за предсрочни избори, не можем да носим сами отговорността за правителството. Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност в условията на недоверие и липса на подкрепа. Затова най-нормално е да подадат оставка след вота на недоверие срещу кабинета утре", заяви Станишев.

По думите му при наличието на политическа воля и отговорност на президента предсрочни избори до края на юли са възможен и реалистичен вариант и това е най-добрият вариант за страната.

„Час по-скоро трябва да дадем правото на хората да се произнесат какъв да бъде следващият парламент, за следващия бюджет, реформите, които са нужни. Хората трябва да дадат сила, независимо на коя партия, за да има резултати и промяна”, добави той.

Лидерът на БСП призна, че не е очаквал от ДПС да излязат с присъда за кабинета.
И заяви, че при вота на недоверие към правителството, поискан от ГЕРБ за провал във финансовата политика, трябва категорично да бъде защитено направеното от него.
Станишев призова премиера да защити своето и на министрите достойнство.

"Ние загубихме тези избори. С горчивина пред вас и пред себе си признавам – не първите. За партията, за всички нас тази загуба е болезнена. Лично за мен разочарованието е голямо. В тази кампания вложих сърце и душа, дадох всичко от себе си", призна Станишев, макар да подчерта, че за БСП резултатът на евровота е бил неочакван.

Той не скри, че на практика хората, които подкрепят левицата, не са излезли да гласуват и това трудно може да се представи като протестен вот или наказание.

"Аз обаче няма да позволя моята партия да бъде поставена на колене и унижавана. БСП има хъс да се бори, да отстоява достойнството си. Ние сме толерантни, предвидим и коректен партньор, но нека никой не си мисли, че това е безволие. Никой не може да ни размахва пръст, да взима нашите решения вместо нас. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъде параван за такива", категоричен бе Станишев.

Той добави, че който не се е калил във вътрешните битки на БСП, той не става за политик. И подчерта, че за разлика от всички останали партии, БСП не е възприела тези избори като национални.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини