Снимки на изчезнали деца ще се появяват по медии и в метрото

Система за ранно алармиране за изчезнали и отвлечени деца е изградена вече у нас и ще започне да действа от догодина.
Днес се проведе церемония по официалното закриване на проекта на МВР, продължил 18 месеца. Общата му стойност е 79 558 евро и 20% съфинансиране от 15 911 евро.

Идеята е снимки и видоклипове на търсените от полицията деца да се въртят през половин час в медиите, в метрото, на гари и автогари, за да може информацията да достигне до максимален брой хора.

Не всички изчезнали до 18 г. обаче ще бъдат търсени по този начин, това ще решава прокуратурата, обясни Захария Стоянов, началник на сектор "Издирвания" в Националната полиция. Ще се преценява на база риска за опасност за живота, както и дали детето е на животоспасяващи лекарства.

Стоянов уточни, че във Франция тази система работи от години, но е ползвана само 9 пъти.

У нас в момента за безследно изчезнали се водят 46 деца, следите на които се губят през последните 20 г. 53 са били намерени от полицията, като обикновено в такива случаи те сами са избягали от домовете си.

Зам.-вътрешният министър Васил Маринов коментира, че системата няма да противоречи на специфичните дейности на полицията и прокуратурата, а ще ги допълва, като подпомага текущото разследване с допълнителна информация.

Партньори на МВР по проекта са Държавната агенция за закрила на детето, Фондация „Център Надя“, Министерство на правосъдието, прокуратурата, криминалните полиции в Полша и Румъния, редица български търговски вериги и медии.

Децата в интернет - опасности

Междувременно беше представен проектът на ДАНС „Децата – потенциални жертви на престъпления в интернет”.

Неговият ръководител Явор Колев заяви, че две са най-популярните схеми. Първата е за разпространение на порнографски материали с участие на деца посредством peer to peer мрежи (за обмяна на съдържание).

Втората е grooming - деца, които имат свои профили в различни социални мрежи биват зарибявани от фалшиви профили на педофили, впоследствие извеждани в комуникация в скайп, принуждавани да извършват сексуални действия и изнудвани. В някои случи се стига и до извеждане на децата от дома им и сексуална злоупотреба с тях.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини