Искат от гугъл да трие информация на всеки 7 секунди

На всеки 7 секунди в гугъл постъпва молба от потребители, искащи да се възползват от “правото да бъдат забравени”, след като Европейският съд накара търсачката да се съобрази с желанието на хората. От няколко дни вече всеки може да накара онлайн гиганта да изтрие онези линкове, свързани с него, които не желае да излизат като резултати.

Гугъл възропта срещу това решение, но в крайна сметка бе принуден да отстъпи. “Забравянето” става чрез премахване на резултата в търсачката в сайта, където е качена информацията. Самите данни не се премахват и продължават да съществуват на адреса, на който са публикувани.

Това става с попълване на електронния формуляр, който можете да откриете на тази връзка.

Формулярът е достъпен на български и още 43 езика. Човек може да помоли гугъл да премахне цялата тази информация за него, която смята за “неадекватна, нямаща отношение към търсенето, достатъчно стара или разкриваща доста повече от това, което всъщност се търси”.

Тълкуването на условията обаче е проблем. Затова, преди да изтрият линковете, които хората пращат, от гугъл първо ще прегледат молбата и ще се опитат “да балансират между правото на неприкосновеност на лицето и правото на обществото да научава и разпространява информация”.

Преценката за всяка индивидуална молба ще се взема от експертен комитет. В него членуват интелектуалци като професора по философия и етика на информацията към Оксфордския университет Лучано Флориди. Той описа новата си работа като “вълнуваща инициатива, която вероятно ще изисква доста, и то философско, мислене”.

Създава се консултативна комисия, която ще съдейства на групата в бъдеще да балансира между двата интереса. В нея влизат бившият главен изпълнителен директор на “Гугъл” Ерик Шмид, основателят на “Уикипедия” Джими Уелс, експерти от университетите в Оксфорд и Лувен (Белгия), бившият директор на органа за защита на неприкосновеността на личния живот на Испания Хосе Луис Пинар и специалният докладчик на ООН за правата на свобода на убеждение и на изразяване Франк ла Рю.

Избирайки дали да удовлетворят молбата на потребителите, от гугъл ще обръщат внимание на това дали информацията, пожелана да бъде изтрита, може да се ползва за благото на обществото. За подобна информация например се смятат данни за финансови измами, професионални злоупотреби, престъпления и други.

Формулярът може да се попълни или от ваше име, или от името на някой друг - нещо, което ще позволи на съпрузи, адвокати или бизнесмени да отпращат подобна молба с цел изтриването на данни за партньорите и клиентите си.

Решението на базирания в Люксембург съд дойде, след като испански гражданин подаде жалба до Испанската агенция за защита на личните данни за това, че известие за изземването на дома му чрез търг нарушава личното му пространство.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини