Трусовете от събота в Гърция били две в едно

Две са били земетресенията, регистрирани в събота на обяд между островите Лимнос и Самотраки и усетени мощно в България, съобщиха сеизмолози в Гърция.

Първият трус е бил с магнитуд 6,3 по Рихтер в 12,25 ч, а вторият е достигнал 6,5, съобщи професор Костас Папазахос от Солунския университет. Това е причината и за дългата продължителност от 30 секунди, твърди професорът. Вторият трус е регистриран по? на изток и по тази причина е бил усетен по-силно от турската страна, където 267 души бяха ранени в настъпилата паника.

На тази причина Папазахос отдава различията в оценките на гръцките и международните институти, тъй като първите съобщиха за трус от 6,5 по Рихтер, а вторите - за 6,9 по Рихтер. “Международните институти са получили картина от целия разлом, оттам и разликата в степените”, обясни Папазахос. Според професора по геофизика сеизмичната активност в района вече е утихнала.

Що се отнася до Анадолския разлом, Костас Папазахос отбеляза, че към 95% в гръцката си част той преминава под морето и последствията са ограничени, тъй като, макар че свършва при Спорадите, след Лимнос се променя геометрията му и е много трудно да се регистрират големи земетресения в останалата му част.

Какво е Анадолски разлом
Преди година и половина в. “Монд” публикува изследването на 50 учени за европейски райони, намиращи се на рискови места под опасност от проява на сеизмични явления, достигащи дори магнитуд 9 по Рихтер, което буди страх. Между районите са споменати и тези, през които преминава Анадолският разлом, който според учените може да активира земетресение до 7,8 по Рихтер.

Разломът пресича северните райони на Турция и стига до Анадола, а участъкът, който свършва при северната част на Егейско море под Лимнос и Самотраки до бреговете на Спорадите, е най-активният в Европа. Той е предизвиквал катастрофални трусове през целия ХХ век, започвайки с труса при Ганос (Западна Турция) през 1912 г. до земетресението в Ерзинчан (Източен Анадол) през 1939 година. По-скорошните трусове са регистрирани от 1999 г. близо до Измит и Дюзче, източно от Истанбул. И двата труса са били над 7 по Рихтер с хиляди жертви, като в Измит общо е имало 20 000 загинали.

Трусът от 6,5 по Рихтер, който бе регистриран в събота, тревожи учените, които следят явлението. Марко Бончов от Германския институт по геонауки в Потсдам и екипът му са проучвали сеизмичната активност в този район, анализирайки данни от 835 микротруса от 2006 до 2010 година.

Според констатациите от анализа, ако разломът се освободи и се разцепи изведнъж, може да предизвика трус от над 7 по Рихтер точно в краищата на Истанбул или в северния Егейски район.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини