Има ли шанс да научим момчетата как да бъдат мъже

Разтревожени от непрекъснатото сексистко отношение, The Great Initiative се надяват да научат момчетата, как да пораснат млади мъже, които уважават жените и са привлекли бившия рапър и баща на две момичета Док Браун да помогне в постигането на тази цел. Лена Корнер обяснява за http://www.psychologies.co.uk:  

Вълна от вълнение преминава през залата на училище Келмскот в северен Лондон. Док Браун, бивш рапър, комик, млад работник и по-малък брат на Зади Смит е там. Изненадващ гост, които ще изнесе първия за деня урок. Аудиторията се състои от 75 момчета на тийнейджърска възраст, повечето от които познават почти интимно Браун от неговия YouTube канал и попиват всяка негова дума.

Той започва с някои размисли мисли по днешното издание на вестник Сън. „На заглавната страница има гола жена и напряко на гърдите й е написано „Здравейте момчета“, казва той и продължава: „Това е вестник номер едно по продажби във Великобритания. Не преди тридесет години, а сега, когато се предполага, че трябва да виждаме жените, като равни. Представете си, че това беше снимка на босо черно момче с препаска и то казва „Да шефе“. Щеше да има възмущение и много хора щяха да се разбунтуват, но когато става въпрос за жена, те очакват просто да си замълчим и да го приемем.“

Браун, чието истинско име е Бен Смит е тук, като част от нова инициатива наречена „Великия мъж“. Той описва себе си, като „случаен феминист“, мъж отгледан от жени, който сега на тридесет и пет годишна възраст, като баща на две момичета, все повече се гневи на ежедневното омразно и сексистко отношение към жените, от което заобиколен.

Обясняване на изображенията

Той разказва на момчетата за разходките до будките, за да купи купи бонбони за дъщерите си, които приключват с неудобни въпроси за порнографските изображения, които те виждат по списанията там. По малката му дъщеря е на пет години. „Не зная, как да им го обясня“, казва той, „Не искам да прекъсна детството им толкова рано, а и те няма да разберат. Толкова е трудно.“

Имам трима сина и всичкото това нещо ме притеснява и мен. Как вие обяснявате на децата, защо жената няма дрехи? Коя е подходящата възраст, да го направим?

Браун също говори за порнофицирането на поп музиката, което се е разпространило дори и при Джъстин Тимбърлейк. „ Не говорим за Снууп Дог, това е Джъстин Тимбърлейк. Той е семеен приятел. Той озвучава Бу Бу във филма „Мечето Йоги“. Седнах със седем годишната ми дъщеря да гледаме негово видео и то беше…Уау, голи жени. Не говоря за оскъдно облечени, аз за голи“, допълва Браун.

Променено мислене

Певицата и автор Карен Руйми е основателка на The Great Initiative, заедно с журналистката Фростръп и адвокатът по човешки права Джейсън МакКю.

„Мисля, че сме забравили да обясняваме на момчетата, как да бъдат мъже. В древното общество е имало ритуал за преминаване в редиците на мъжете, това е бил свещен момент. Това го няма сега. Ние просто ги изпращаме на училище, където те учат математика и английски. Има празнота в идентичността им. Мисля, че това е истински важно.“, казва Руйми.

„В днешно време, толкова много неща се причиняват на жените и се извиняват, като закачки, но това е много опасно. Направили сме го така, че ако кажете нещо против това, то вие сте моралисти. Вие направо убивате купона.“, допълва Браун.

Все пак момчетата от Келмскот са ентусиазирани и впечатлени. „Трябва да имаме повече разговори, като този. Ние имаме сексуално образование, но то не покрива нищо от това. Това наистина ме кара да се замисля.“, казва едно от тях.

Браун завършва речта си с рап препратка към егоистични хип-хоп звезди, които се хвалят с всички кучки и уличници с които са спали. „Съзнанието на тези момчета, непрекъснато се манипулира, така че да мислят за жените, като за второкласни граждани. Това е въпрос на човешки права, това е следващата стъпка в движението за граждански права. Изумително е, че все още се борим на толкова ниско ниво“, казва той. „Това е като расизма или религиозните различия. Трябва да извадим тези неща наяве и да ги обсъждаме. Ключът е в честността. Някой трябва да улесни процеса на комуникация в тези групи. Имаме да извървим много дълъг път.“

Източник: sroditeli.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини