Украинците избират президент ”под тътена на оръдията”

Над 36 милиона избиратели са призовани да гласуват днес в Украйна на президентски избори.
Те се произвеждат след месеци на криза, довела до бягството на бившия държавен глава Виктор Янукович и изправила страната на прага на гражданската война, предаде БТА.

Това са шестите президентски избори в Украйна, откакто бившата съветска република получи независимост през 1991 година. Победителят в тях ще има петгодишен мандат и ще стане петият украински президент.

ЦИК регистрира за участие в избори 23 кандидати, толкова да имената, изписани на бюлетината, но двама кандидати вече обявиха, че се оттеглят от президентската надпревара.

Смята се, че реални шансове имат четирима души - Пьотр Порошенко, Юлия Тимошенко, Сергей Тигипко и Анатолий Гриценко, отбелязва украинският сайт Политика.

Фаворит е прозападният милиардер Петро Порошенко, който според социологическите проучвания има подкрепата на около 30 на сто от анкетираните. Той далеч изпреварва бившата премиерка Юлия Тимошенко, лидерка на Оранжевата революция от 2004 година, а след тях остават 17 други кандидати, всеки с подкрепа от по-малко от 4 на сто.

Премиерът на страната Арсений Яценюк отправи призив към гражданите да участват във вота, за да „защитят Украйна”. „Това ще бъде израз на волята на украинците от Запада, Изтока, Севера и Юга”, каза той.

Сепаратистите обаче предупредиха, че ще попречат на гласуването в техните укрепления в източните части до руската граница. „Ако е необходимо, ще прибегнем до използването на сила”, каза Денис Пушилин, лидер на самопровъзгласилата се Донецка народна република, предаде Фокус.

Макар че право на глас имат 36 милиона избиратели, проруското въстание в източните части и особено в регионите на Донецк и Луганск може да попречи на близо 2 милиона души да гласуват.

Избирателите от Крим на теория могат да напуснат полуострова и да гласуват в избирателна секция в Южна Украйна, въпреки че Крим беше присъединен към Русия след референдум, който не е признат от международната общност.

Президентските избори се смятат за жизненоважни от Запада, но не и от Русия, която ги сравнява с упражнение по демокрация "под тътена на оръдията". Гласуването ще започне в 8 часа местно време и ще приключи в 20 часа (17.00 часа по Гринуич).

Същевременно, руският президент Владимир Путин каза в петък, че ще уважи резултатите от вота. В събота той заяви, че твърденията, че цели възраждането на Съветската империя „са абсолютно неверни”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини