ЕС и НАТО осъдиха атентата в Брюксел пред Еврейския музей

НАТО и ЕС осъдиха остро стрелбата от събота пред Еврейски музей в Брюксел, при която загинаха хора. Нетаняху обяви, че целта е подстрекателство към омраза.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определи стрелбата в центъра на Брюксел, довела до жертви, като "абсолютно шокираща". Расмусен разпространи позицията си в Туитър.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу окачестви в свое изявление случая като трагедия и престъпление. "Решително осъждам това ужасно действие, насочено срещу религиозен символ в сърцето на столицата на Европа", пише той. Барозу заявяви, че това е нападение срещу европейските ценности.

"Потресен съм", пише по същия повод в Туитър председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, предаде БТА.

"Това е ужас", сподели в същата социална мрежа еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс, който беше близо до Еврейския музей в Брюксел по време на инцидента, заяви че е шокиран. "Изтичах до музея и виждам точно на входа на музея двама души на земята", разказа той пред медиите. Според Рейндерс нападението ден пред европейските избори може да е имало антисемитски мотиви.

Според министърката на вътрешните работи Жоел Милке все още е рано за заключения. Със сигурност обаче има основания за предположения, добави тя и подчерта, че е засилена охраната на останалите еврейски обекти.

"Нашата страна и всички белгийци, независимо от техния език, произход или религия, са единни и заедно пред лицето на това нападение" срещу еврейския културен център, се казва в изявление на правителството.

Стрелбата пред Еврейския музей в Брюксел вчера е резултат от "постоянното подстрекателство към омраза" срещу евреите и Израел, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. В Европа "продължават да се чуват лъжи и клевети срещу израелската държава, а в същото време престъпленията срещу човечеството и убийствата, извършвани в нашия регион, се пренебрегват системно", заявява се в комюникето на Нетаняху.

"Нашият отговор на това лицемерие е винаги да казваме истината и да продължаваме неуморно борбата срещу тероризма", добави той. Израелският премиер увери семействата на жертвите, че споделя тъгата им.

В събота следобед бе открита стрелба пред Еврейския музей в Брюксел. Две жени и един мъж бяха убити, предизвиквайки шок сред еврейската общност и в цяла Белгия в деня преди европейските избори. Един човек е в болница с опасност за живота.

Засега се съобщава за един задържан, но не е потвърдено дали той е стрелецът. Мъжът е признал, че е бил на мястото на инцидента. Според главния прокурор на Брюксел, той е бил шофьор на колата, потеглила от мястото на трагедията след стрелбата. Полицията издирва и втори човек, който е напуснал мястото на трагедията пеша.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини