Путин: До нова Студена война няма да се стигне

До нова Студена война няма да се стигне, никой няма интерес от нея. Русия е готова да преговаря с Япония за спорните острови.

Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, на среща с ръководителите на световните информационни агенции в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде БТА.

Пред чуждестранните журналисти президентът отбеляза също, че Русия зачита интересите на другите страни и не може да се съгласи да не я третират като равностоен партньор, посочва Ройтерс. Путин каза, че Украйна няма право да иска намаляване на цената на газовите доставки от Русия и подчерта, че този спор трябва да се реши по пътя на диалога, а не с ултиматуми.

"Готови сме за градивен диалог, но той не бива да се води чрез неоснователни искания и ултиматуми, а по-скоро на основата на цивилизовано пазарно сътрудничество", каза още руският президентът. Санкциите, наложени на Русия заради Украйна, са контрапродуктивни и не съответстват на международното право, посочи Путин.

Русия е готова да преговаря с Япония за спорните острови в Тихия океан, но Япония може би не е готова за преговори, заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. И Япония, и Русия имат интерес да решат този проблем (за Курилските острови), каза Путин. Решението не бива да накърнява интересите на никоя от страните и никой компромис не бива да кара някоя от тях да се чувства като пораженец, каза той. Япония наложи определени мерки срещу Русия заради анексирането на украинския Крим, припомня Ройтерс.

Критикувайки Запада, той подчерта, че "противоконституционният преврат" е пресякъл възможността за конструктивен диалог за Украйна. Онези, които предизвикаха преврата в Украйна, трябваше по-внимателно да обмислят последствията от действията си, допълни той.

Русия и Китай трябва да гарантират сигурността на златния и валутния си резерв и рационалното използване, каза Путин. Според него двете страни трябва да обмислят по-нататъшни стъпки за преминаване към използването на националните валути при двустранни операции.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини