Рапа Ити, тихоокеанският остров в ЕС

Рапа Ити. Сн.: www.europarl.europa.eu

На остров Рапа Ити няма летище - за да го достигнеш, са нужни 50 часа с товарен кораб от Таити.

Този крайно изолиран остров в южната част на Тихия океан е изграден предимно от базалтови скали, а над мрачния и див морски бряг са надвиснали укрепленията на 12 древни клана, издигнати на върха на вулканичен хълм.

Времето е сурово и повлияно от антарктически въздушни маси, а във водите наоколо плуват гърбати китове. Оттук Европа изглежда много далече и все пак това място е част от Европейския съюз. За това делчечно европейско местенце научаваме от официалния сайт на ЕП.

Рапа Ити е най-южният обитаем остров от Френска Полинезия, група острови в Тихия океан със статут на френска отвъдморска територия. Тук живеят около 400 души; често могат да се видят деца, гонещи кози по планинските склонове или щастливо гмуркащи се в черните води на залива. 

Френска Полинезия е част от ЕС и получава ограничена финансова подкрепа от около 30 млн. евро за 2014-2020 г.
Местните жители могат да се възползват от различни европейски инициативи, например програмата за студентски обмен „Еразъм+“. Тя е толкова популярна, че се организират чартърни полети от и до Таити с Политехническия университет във Валенсия, Испания, Университета на Ълстър в Северна Ирландия и Университета на Нюкасъл в Англия.  Френска Полинезия далеч не е единственият регион извън Европа с тесни връзки с ЕС.

Някои, като Канарските острови или Френска Гвиана, са изцяло интегрирани в ЕС. Други, като Фолклендските острови или Аруба, поддържат специални отношения с ЕС и могат да се възползват от свободата на движение или установяване. Те се подчиняват на европейското право дотолкова, доколкото е предвидено в съответните споразумения за асоцииране. 

Това многообразие още веднъж потвърждава богатството на страни, култури, езици и религии в Европейския съюз. Един съюз, който се простира далеч отвъд границите на Европа; един съюз, чиито преимущества се крият именно в тези различия и многообразие.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини