Седем души осъдени на затвор заради нарушаване на авторски права онлайн в Китай

Седем души, управители на китайски сайт за разпространение на филми в интернет, са били осъдени на затвор в резултат на първото за страната дело за нарушени авторски права в мрежата, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Най-голяма е присъдата на изпълнителния директор на сайта Siluhd.com Зоу Зикуан. Той ще прекара в затвора пет години и ще трябва да плати глоба в размер на 160 хил. долара. Другите шестима колеги на Зикуан са осъдени на между една и три години лишаване от свобода.

Сайтът Siluhd.com се смяташе за най-големият онлайн архив на HD филми с неуредени авторски права в китайското интернет пространство. В него е имало десетки хиляди заглавия на филми и телевизионни програми, като над 1.4 млн. души са имали регистрации.

През април 2013 г. сайтът беше свален след полицейска акция. В мотивите си пекинският съд посочва, че Зикуан и неговите колеги са качвали съдържанието и са прибирали огромни печалби след това като резултат от таксите, които са плащали потребителите и онлайн реклама. Приходите от последната са били между 320 хил. и 480 хил. долара годишно.

В крайна сметка е установено нарушение за общо 22 296 материала. От тях 18 772 са филми и телевизионни предавания, 3316 музикални албума и 208 видео игри. Средно на ден над 10 хил. души са посещавали сайта и за извършвали над 6 хил. тегления. Администраторите на сайта са записали на носители над 4 хил. филма, които са продавали в онлайн магазин.

Техните наказания не са толкова строги, колкото на изпълнителния директор, защото са се признали за виновни и са показали добро поведение. Зикуан обаче пледирал, че е невинен и в резултат е получил по-голяма присъда.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини