Няма специална директива за чистене на "мъртвите души" от избирателните списъци

До момента нямаме специално нареждане да се чистят списъците от „мъртви души“ –каза главен специалист „Административно обслужване“ в общината Таня Стоянова по повод изказването на министър Терзиева, че Главна Дирекция „ГРАО“ е започнала да прочиства избирателните списъци.

Според нея в общината едва ли има повече от 5 такива имена. Няколко са вариантите, при които може да се случи „мъртва душа“ да попадне  в списъка:

Човек, който е с постоянен адрес в Първомай и е починал в чужбина, но придвижването и превода на документите са се забавили. Това се  случва и когато няма заинтересовани наследници.

Друг възможен сценарий е когато лицето е починало и не е представен акт за смърт в законовия срок -до 48 часа. Тогава се налага да се води дело и докато не излезе решение на съда човекът се води „жив“.

В службата „ГРАО“ се работи с документ, на базата на който някое име се вади от списъците – допълни Стоянова .

Публикуваните списъци на сайта на общината са информативни, понякога в тях присъстват имена, които непосредствено преди изборите отпадат. Отделно от тези случаи, МВР предоставя списък на лицата, на които е наложена забрана да гласуват. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини