18 °C

Николай Николов: В Първомай може да се произвежда, да се твори и да се върви напред

Николай Николов получава наградата си от кмета на общината Ангел Папазов

Николай Николов е роден през 1961г, в Димитровград. Завършил е Българска филология в Софийския университет, семеен, с двама сина. Собственик е на фирмата „Николов и синове“. Тази година беше отличен по случай 1 май  за приноса му за развитието на икономиката в общината. Читатели на parvomai.net проявиха интерес към личността му и поискаха да научат повече за производството на фирмата.

Т.К.: Честита награда! Разкажете накратко за Вашата фирма, с какво заслужихте вниманието на кмета?

Н.Н.: Компанията "НИКОЛОВ И СИНОВЕ" АД е създадена през 1999 година, но реално заработи година по- късно. Произвеждаме облечени еластични нишки. За много кратко време фирмата стана една от водещите в бранша. Оттогава до днес ние постоянно разширяваме производството си. Към средата на 2013 година капацитетът на "Николов и синове" АД е 40 тона облечени еластични нишки и 15 т каучукови еластични нишки.

Не правим краен продукт, а суровина. От нас зависят производители на чорапи, производители на еластични бинтове, фанели, платове или накратко - всички материи, на които трябва да им се придаде еластичен характер.

Правим нишките за всички футболни отбори в Англия – за гетите им, работим за Израел, за Marks & Spencer– верига за търговия, предлагаща продуктите на всички по- известни спортни марки. Сега сме в контакт с Унгарска търговска фирма, която ще разпространява нашия продукт в цяла Европа.

Т.К.: Колко работника има във фирмата?

Н.Н.: В момента работят 35 човека, но до края на годината предстои разширяване на производството и тогава ще наема още хора.

Т.К.: Ползвали ли сте европейски програми за разширяване на производството?

Н.Н.: Имам специално отношение към тези програми. Според мен Европа трябва да спре да ни дава пари. Защото в България всичко се краде и парите от Европа не достигат до крайния производител. Над 25% от тези пари се взимат от чиновници, които не са направили нищо съществено за развитието на страната.

Т.К.: Не е ли прекалено радикално?

Н.Н.: Не е. И друго мога да ти кажа – ако зависи от мен ще спра всякакви социални плащания. Пари ще получават само тези, които са ги заслужили с труд.

Т.К.: Какви изисквания имате към работниците си?

Н.Н.: Преди всичко да са работливи, с добро зрение и чувство за екипност. Държа да имат завършено средно образование поне.

Т.К.: А имате ли социална програма за тях?

Н.Н.: Социалната ми програма е такава, че никой да не иска да напусне. Почиваме два пъти в годината – за Коледа и за Великден. Не давам коледни или великденски надбавки, но всяка година ги водя на екскурзия извън България. Защото колкото и пари да им дам,  няма да забогатеят от това, а така виждат свят, виждат нивото в другите държави където ходим и обикаляме. Могат да си направят равносметка къде се намираме ние в този световен процес.

Т.К.: Как открихте тази ниша?

 Н.Н.: Стана случайно. Обикновено търся неща, които са необичайни и единствени в производството и икономиката. Най- напред направих първия рибен магазин, в първите години на демокрацията.  След това реших, че трябва да се занимавам с производство, интересувах се, търсех и открих това.

Т.К.: А каква е формулата за успех при Вас?

Н.Н.: Формулата на успеха е проста. Трябва да притежаваш две неща – хъс и г*з. Хъс- тръпка, трябва да се наемаш на всяка работа. И дупе… да ти е яко, за да можеш да отстояваш на всички трудности, да ги преодоляваш. Иска се търпение, постоянство, вървиш напред и пътят ти показва какво още трябва да направиш.

Т.К.: Какви цели си поставяте?

Н.Н.: Искам фирмата да се развива, за да може младите хора да останат да живеят тук. Ние имаме прекрасен град. Младите хора не разбират, че това е място, на което може да се произвежда, да се твори и да се върви напред. Това, че ще се преместиш в един голям град за една по- голяма заплата няма да те направи по- щастлив. Тук има място за работа. Винаги е имало. На нашия град му трябва едно модерно производство, на по-високо интелектуално ниво, за да може инженери и други висшисти да си намират работа тук.

Т.К.: Какво например може да е това производство?

Н.Н.: Следа човек може да остави само ако минава през неутъпкана пътека. Бъдещи технологии, технологии от космоса. Мечтая да се занимавам с карбонови нишки. Дал съм задачи на млади учени от  БАН да работят по  тези нишки и начините за производството им, защото това е материя, която ще намери приложение в близко бъдеще – самолетостроене, хеликоптери, автомобили, за всяко нещо. В нашия град има място за това. Карбоновите нишки са свързани с въглерода. Само трябва да се намери човек, който да направи технология за произвеждането им.

Т.К.: Имате двама сина – защо не се заемат те с това?

Н.Н.: Те все още учат. Тяхното образование е икономика и бизнес. По- големият ми син има фирма за професионално почистване. По- скоро биха се реализирали като мениджъри. А за карбоновите нишки трябва човек, който да се занимава с физика и той да е много добър, дори бих казал, отличен физик. Може да се развива и производство на нови енергоносители. Има технологии, които ще намерят място в близките 10 -15  години в нашата страна.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
02 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
02 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
02 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
02 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
02 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
02 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
02 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
02 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
02 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
02 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
02 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
02 окт 2020
Последни новини