19 °C

Първомайски преподаватели се запознаха със системата на професионално образование в Холандия

Българска делегация, част от която бяха учителките Нина Симова и Севдалина Йорданова и директорката им от ПГСС „Васил Левски“ Росица Генова посетиха учебни заведения в Холандия. Това беше част от програмата на Study days (дни на науката), провеждани на всеки две години от организацията за професионални училища в областта на земеделието и селското стопанство ENTER.

Гостите първо са били в Университета STOAS в гр. Вагенинген. В него се подготвят педагогически кадри в сферата на селското стопанство. Университетът разполага с много модерна и иновативна сграда, която е открита преди година. Архитектурата е съобразена с методите и системата на преподаване и обучение  на младите хора- максимално осветена и просторна, овални и отворени класни стаи или стаи със стъклени врати и части от стените им, удобни маси и столове с интересен дизайн, цветни стени, използвани са естествени или рециклирани  материали с цел опазване на околната среда. Обучението  е насочено  към екологична интелигентност.

Второто посетено учебно заведение е било Основно професионално училище в гр. Мепъл. Това училище е в процес на усвояване на нова система на обучение, при която 2 дни учителите преподават; 1 ден учениците практикуват в различни компании и работят по проектите си; 2 дни учениците поемат контрола в свои ръце и те определят програмата си. Системата се нарича РЕГИОНАЛНО УЧЕНЕ и е с основна цел да се засили значимостта на професионалното образование и учениците да могат да се реализират успешно в техния район. На обучаваните се дава по- голяма свобода, независимост и отговорност, като част от образователната система. Учениците са демонстрирали пред своите гости реализирани от тях два проекта- озеленяване на градинка около Дом за възрастни хора и изкуствено езеро иалея за колелета около него. Те получават подкрепа от регионални експерти и институции, но сами си определят бюджета, дизайна, наемат машини.

През 2012 г. домакин на подобна среща е била България, в лицето на АУ Пловдив, ПГСС „В. Левски“- Първомай и Професионалната гимназия в Пазарджик. В ENTER България е единствената страна от Източна Европа, която членува с 4  организации.

Освен от ПГСС „ В. Левски“- Първомай, в българската група са били и преподаватели от АУ Пловдив и Професионална гимназия по земеделие- Кнежа.

По време на Study days е избран новият Борд на ENTER. В него влиза  доц. д-р Тоня Георгиева като първи генерален секретар. В продължение на два мандата по 2 години тя е била вицепрезидент на организацията. По устав един представител не може да заема една длъжност повече от два мандата.

По време на Study day за удобството на гостите са се грижили студенти. Те са им показали Националния парк на Холандия и Амстердамските канали. Посещението им е съвпаднало с  Деня на краля – националния празник на Холандия,  във връзка с който учениците почиват от 28-ми април до 6-ти май.

Много сме впечатлени от всичко – разказва Севдалина Йорданова - Това е система на професионално образование, много по-  различна  от българската. Освен това е доказано ефективна и споделеният опит е важен за нас. Холандия е един друг свят. Огромен брой колела, красивите къщи с кипри градинки пред тях, с много лалетата - един от символите на страната. А по пасбищата свободно пасяха, щастливите крави, овце, коне и др. животни, пазени само от електрическите пастири. Всички бяхме учудени от липсата на прах по улиците, което освен с всичко друго си обяснихме и с климатичните особености на страната. 

Теодора Кирякова

Зала в университета
На разходка в Националния парк
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
29 сеп 2020
Последни новини