Първомайски преподаватели се запознаха със системата на професионално образование в Холандия

Българска делегация, част от която бяха учителките Нина Симова и Севдалина Йорданова и директорката им от ПГСС „Васил Левски“ Росица Генова посетиха учебни заведения в Холандия. Това беше част от програмата на Study days (дни на науката), провеждани на всеки две години от организацията за професионални училища в областта на земеделието и селското стопанство ENTER.

Гостите първо са били в Университета STOAS в гр. Вагенинген. В него се подготвят педагогически кадри в сферата на селското стопанство. Университетът разполага с много модерна и иновативна сграда, която е открита преди година. Архитектурата е съобразена с методите и системата на преподаване и обучение  на младите хора- максимално осветена и просторна, овални и отворени класни стаи или стаи със стъклени врати и части от стените им, удобни маси и столове с интересен дизайн, цветни стени, използвани са естествени или рециклирани  материали с цел опазване на околната среда. Обучението  е насочено  към екологична интелигентност.

Второто посетено учебно заведение е било Основно професионално училище в гр. Мепъл. Това училище е в процес на усвояване на нова система на обучение, при която 2 дни учителите преподават; 1 ден учениците практикуват в различни компании и работят по проектите си; 2 дни учениците поемат контрола в свои ръце и те определят програмата си. Системата се нарича РЕГИОНАЛНО УЧЕНЕ и е с основна цел да се засили значимостта на професионалното образование и учениците да могат да се реализират успешно в техния район. На обучаваните се дава по- голяма свобода, независимост и отговорност, като част от образователната система. Учениците са демонстрирали пред своите гости реализирани от тях два проекта- озеленяване на градинка около Дом за възрастни хора и изкуствено езеро иалея за колелета около него. Те получават подкрепа от регионални експерти и институции, но сами си определят бюджета, дизайна, наемат машини.

През 2012 г. домакин на подобна среща е била България, в лицето на АУ Пловдив, ПГСС „В. Левски“- Първомай и Професионалната гимназия в Пазарджик. В ENTER България е единствената страна от Източна Европа, която членува с 4  организации.

Освен от ПГСС „ В. Левски“- Първомай, в българската група са били и преподаватели от АУ Пловдив и Професионална гимназия по земеделие- Кнежа.

По време на Study days е избран новият Борд на ENTER. В него влиза  доц. д-р Тоня Георгиева като първи генерален секретар. В продължение на два мандата по 2 години тя е била вицепрезидент на организацията. По устав един представител не може да заема една длъжност повече от два мандата.

По време на Study day за удобството на гостите са се грижили студенти. Те са им показали Националния парк на Холандия и Амстердамските канали. Посещението им е съвпаднало с  Деня на краля – националния празник на Холандия,  във връзка с който учениците почиват от 28-ми април до 6-ти май.

Много сме впечатлени от всичко – разказва Севдалина Йорданова - Това е система на професионално образование, много по-  различна  от българската. Освен това е доказано ефективна и споделеният опит е важен за нас. Холандия е един друг свят. Огромен брой колела, красивите къщи с кипри градинки пред тях, с много лалетата - един от символите на страната. А по пасбищата свободно пасяха, щастливите крави, овце, коне и др. животни, пазени само от електрическите пастири. Всички бяхме учудени от липсата на прах по улиците, което освен с всичко друго си обяснихме и с климатичните особености на страната. 

Теодора Кирякова

Зала в университета
На разходка в Националния парк
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини