15 °C

Първа копка на параклис "Св. Георги" направиха край Дълбок извор

Проектът за параклис "Св.Георги" край Дълбок извор

Председателят на Общински съвет – Първомай, Дечко Петков направи първа копка за възстановяване на параклиса „Св. Георги“ в едноименната местност до село Дълбок Извор на вчерашния празник, носещ името на светеца. Аязмо на това място е съществувало преди повече от 80 години. Макар и малко, все още има живи свидетели, които разказват за празненствата там.  Под контрола на църквата, инициативен комитет иска да възстанови традицията и да се изгради параклис по направен от тях проект. Желанието на организаторите е постепенно да се включи цялото население за изграждането и превръщането му в един от символите на Дълбок извор. За тези, които мислят, че времето не е подходящо, инициаторите напомнят, че времената, в които е строена селската църква „Св. Възнесение“ също не са били леки, а хората не са били по- богати. Затова те считат, че сега е времето и те са хората. Делото бе осветено от отец Георги, а г-н Петков  даде обещание да съдейства за издаването на необходимите документи.

Двама Георгевци – дадоха курбан и го осветиха в параклиса до село Буково. Бившият началник на пожарната – Кирков и бизнесменът Запрянов раздадоха гощавка за свое здраве и за здравето на буковци на кръстния камък, където от столетия се е събирало населението за да чества Победоносеца. В спомените на старите жители на селото, на поляната пред параклиса са се събирали млади моми и ергени, за да играят хоро. На Гергьовден момците си избирали булка и стреляли във въздуха когато „годявката“ станела факт. А по възрастните държали павурчетата с ракия в преспата сняг, за да изстива.

Поляната пред буковския параклис "Св. Георги"

Бизнесмена Стойко Стойков – Агента също почерпи своите земляци от село Драгойоново. На курбан жителите на селото се събраха в двора на църквата. А снимки от събитието във фейсбук групата на селото е публикувал Никола Петров.

Теодора Кирякова

Освещаване на курбана в село Драгойново с. Драгойново
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020
Последни новини