Първа копка на параклис "Св. Георги" направиха край Дълбок извор

Проектът за параклис "Св.Георги" край Дълбок извор

Председателят на Общински съвет – Първомай, Дечко Петков направи първа копка за възстановяване на параклиса „Св. Георги“ в едноименната местност до село Дълбок Извор на вчерашния празник, носещ името на светеца. Аязмо на това място е съществувало преди повече от 80 години. Макар и малко, все още има живи свидетели, които разказват за празненствата там.  Под контрола на църквата, инициативен комитет иска да възстанови традицията и да се изгради параклис по направен от тях проект. Желанието на организаторите е постепенно да се включи цялото население за изграждането и превръщането му в един от символите на Дълбок извор. За тези, които мислят, че времето не е подходящо, инициаторите напомнят, че времената, в които е строена селската църква „Св. Възнесение“ също не са били леки, а хората не са били по- богати. Затова те считат, че сега е времето и те са хората. Делото бе осветено от отец Георги, а г-н Петков  даде обещание да съдейства за издаването на необходимите документи.

Двама Георгевци – дадоха курбан и го осветиха в параклиса до село Буково. Бившият началник на пожарната – Кирков и бизнесменът Запрянов раздадоха гощавка за свое здраве и за здравето на буковци на кръстния камък, където от столетия се е събирало населението за да чества Победоносеца. В спомените на старите жители на селото, на поляната пред параклиса са се събирали млади моми и ергени, за да играят хоро. На Гергьовден момците си избирали булка и стреляли във въздуха когато „годявката“ станела факт. А по възрастните държали павурчетата с ракия в преспата сняг, за да изстива.

Поляната пред буковския параклис "Св. Георги"

Бизнесмена Стойко Стойков – Агента също почерпи своите земляци от село Драгойоново. На курбан жителите на селото се събраха в двора на църквата. А снимки от събитието във фейсбук групата на селото е публикувал Никола Петров.

Теодора Кирякова

Освещаване на курбана в село Драгойново с. Драгойново
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини