Заплатите скачат с 5% до края на годината

Заплатите в частния сектор тази година ще се увеличат средно с 4 – 5 на сто. Това прогнозират от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). „Това показват нашите прогнози, но дали ще се случи, зависи от това как ще се развие икономиката”, обясни председателят на АИКБ Васил Велев. Ръст в парите щял да има само в секторите, които реално
увеличат производителността си
Велев цитира последните данни на НСИ за размера на средната заплата през първото тримесечие на 2014 г., според които ИТ специалистите продължават да са най-добре платените кадри. „Средното възнаграждение е над 1800 лв., но въпреки това има недостиг на кадри. Това е така, защото студентите не искат да учат тази специалност, казват, че им е трудно”, обясни Велев.
От КНСБ обаче настояват за по-високо увеличение на възнагражденията, защото работниците произвеждали повече, отколкото получавали като заплащане. „В някои сектори
ръстът може да бъде с 20%
в други – с 3 на сто”, отбеляза лидерът на синдиката Пламен Димитров на конференция „Заплащането на труда в България”. От профсъюза представиха и проучване за обществената нагласа към цената на труда, според което заплатите във всички сектори трябва да бъдат увеличени с 50 на сто. Според гражданите най-голямо увеличение трябва да има за медицинските сестри и лекарите, а най-малко за съдиите и служителите в общинските администрации. Синдикатите настояват от догодина минималната заплата да бъде увеличена на 400 лв.
Резки скокове в икономиката
не бива да се правят, дори в положителен смисъл. Ние сме обещали, че в края на мандата ни минималната заплата ще бъде 450 лв.”, заяви от своя страна министър-председателят Пламен Орешарски. Според него бързият ръст на заплатите може да доведе до спад в икономиката, до увеличаване на инфлацията и намаляване на конкурентоспособността. Въпреки това от КНСБ продължават да искат средната заплата у нас да бъде 40% от тази за ЕС в края на 2017 г. По данни на НСИ в края на март българинът е получавал средно 828 лв. В същото време еквивалентното възнаграждение в ЕС е било над 3400 лв. Така, ако предложението на синдикатите бъде прието, след 3 г. средната заплата трябва да бъде над 1400 лв.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини