1500 лв. средна заплата? След 15 години, според експерт

Чак след 15 години средната заплата може да достигне нива от 1500 лева, ако следваме настоящия модел за увеличение на доходите и изобщо настоящия модел на развитие. Това коментира бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков в сутрешния блок на Нова телевизия във връзка с предложението на КНСБ средната заплата у нас да бъде увеличена до 1500 лева.

По думите на Нейков у нас няма връзка между квалификацията на работника и размера на заплатата му. Нямаме адекватен механизъм за нарастване на заплатите, което е вина на държавата и по-конкретно на Министерството на финансите, според него.

Веселин Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара (БСК), от своя страна посочи, че по-високи заплати може да има само след провеждането на реформи.

Според д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа", пък заплатата ни ще бъде 1500 лева, когато станем като Полша, която имала  нашите заплати през 1990 г., а сега възнагражденията там са над 1500  лева. "Давам пример с държава, която имаше нашия старт, а отиде доста  по-напред. Стана така, защото там имаше работодатели от друг тип, имаше и  най-вече власт от друг тип", коментира Тренчев, който даде да се разбере, че между  синдикатите има различия по някои въпроси, включително този за размера  на възнагражденията.

Бранков репликира Тренчев, като отхвърли критиките му към работодателите и хвърли вината върху различните български правителства през годините на прехода.

Относно предложението на КНСБ да се увеличи с 6 месеца платеното майчинство, Бранков заяви "да не дава Господ да се сбъднат желанията ни". Според него някои бизнес сектори ще бъдат сринати, ако се приеме това предложение. Щяло да последва също така сриване на мениджмънта на фирмите. Безработицата щяла да се увеличи.

От своя страна д-р Тренчев посочи, че техният подход е различен от този на колегите им от КНСБ. По думите му основният проблем с трагичните нива на раждаемостта у нас не са отпуските, а ниските доходи, липсата на пари, за което той хвърля голяма част от вината върху българските работодатели. Какво им пречи на хората да създават деца, запита Тренчев, което е и важният въпрос за него.

Ще изчезне нацията, ако продължаваме така, алармира Константин Тренчев.

Според Иван Нейков най-големият проблем на младата жена на пазара на труда у нас е, че трябва да направи избор между детето си и развитието си, както и че от всички ръководни длъжности в България от жени се заемат само 12%, въпреки че те имали по-добра квалификация и по-добро образование като цяло от мъжете. Жените имали нужда от онова, което ще ги държи конкурентоспособни на пазара на труда. Защо работодателите странят от дистанционната работа на жените майки, запита Нейков.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини