Ловците се отчетоха за дейността си през 2013 година

През 2013 година Ловно рибарско дружество „Марица“ – Първомай е разселило 720 броя  кеклици, 1500 фазани и 2250 патици отчете в доклада си Тодор Баръмов – председател на Управителния съвет на дружеството.

Пред Общото събрание той изнесе факти за дейността на ловците и риболовците от 25-те дружинки, влизащи в състава на дружеството.

Като добри бяха определени дивечовите запаси от яребици, зайци и разселените птици. Безпокойството на ловците е заради силно намалената популация от пъдпъдъци и откритите болни и умрели зайци. Причините за това се търсят в различните технологии, използваните торове, а не рядко и в нерегламентираното  ловуване в забранените периоди.

Успешен за местните ловци е бил ловът на глигани. Баръмов се усъмни в окончателния брой убити представители на едрия дивеч – 84. Според него има разминаване между действителността и отчетите в някои дружинки.

Освен разселването и поддържането на дивечови запаси, една от важните задачи пред любителите на лова е и опазването на дивата природа от вредители и хищници. През отчетния период са били отстреляни 42 чакала, 63 лисици, 23 скитащи кучета, 19 бялки, 110 свраки,  4 пора и 2 язовци.

Една от важните задачи пред ловците през 2014 година ще бъде доизграждането на ловно стрелковия комплекс. Затова те решиха да се самообложат допълнително, за да съберат необходимите средства. Построяването му – каза Председателят - е предизвикателство и изпитание, но това е начин организацията да докаже, че  е съзидателна, единна и популярна.

В края на събранието ловците обсъдиха и приеха единодушно становище, изразяващо категоричното им несъгласие с предложението на междуведомствената работна група под ръководството на МВР  срокът за валидност на разрешителното за притежаване, съхранение, носене и употреба на оръжие и боеприпаси за ловни цели , да бъде намален от 5 на 3 години,  въвеждането на психотестове и др. мерки взети заради един „чисто криминален случай“, нямаш нищо общо с дейността на истинските ловци.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини