14 °C

Посланикът на Виетнам впечатли бизнеса със забележителна презентация на страната си

Кметът на община Първомай Ангел Папазов посрещна посланикът на Социалистическа република Виетнам – н.пр. Ле Дък Лиу, който взе активно участие във форума „България – Виетнам  - перспективи пред двустранното сътрудничество“. Гости на събитието бяха кметове от общините на РАО „Тракия“, нейният председател и представители на различни институции и бизнеса в региона. Всички те имаха възможността да разгледат и дори да опитат от изложбата „Произведено в регион Тракия“. Посланикът на социалистическата република н.пр. Ле Дък Лиу направи забележителна презентация на родината си. Той обърна особено внимание на перспективите българският бизнес да инвестира там и възможността за реализация на работна ръка.

Бяха изнесени впечатляващи факти – територията на Виетнам е почти три пъти по- голяма от България, а населението - над 90 милиона. Безработицата е едва 4,7%, а грамотните са 90% от виетнамците.

Виетнам заема първо място по износ на ориз, кафе и черен пипер, но икономиката ползва електроенергията на 3 атомни централи. 44% от брутния вътрешен продукт се формира от промишлеността, 18,7% от селското стопанство, от услуги – 37%. Средният годишен ръст на БВП е между 5 и 7%.

Попитан, как вижда сътрудничеството между местните фирми  и  Виетнам посланикът  отговори с предложение за перспектива за сътрудничество в областта на селското стопанство основаващо се на 15-те вида плодородна българска почва, световно известните сортове български домати и благоприятен климат. Накратко спомена преработвателната промишленост. Спря се и на възможността за развитието на туризма. Негово  превъзходителство „помечта“ за инвестиция в български ресторанти във Виетнам, в които да се предлагат български ракия и вино.  Припомни си за загубилите напоследък позиции, но популярни по време на войната, български медикаменти и БТ – цигари.

Председателят на РАО „Тракия“ проф. Иван Върляков разказа своите спомени за времето когато е делил кабинет с виетнамски учен и е преподавал на виетнамски студенти в Старозагорския университет по ветеринарна и зоотехника. „Това не е носталгия – каза той  - а предимство, което трябва да използваме, за да стъпим там преди да са ни изпреварили, така както вече се случи на някои места. Нужни са ни конкретни насоки и едно от предложенията е регионалното сътрудничество.

Гостът прояви готовност да съдейства за срещи и контакти на отделни градове и региони.

Посланик Лиу подчерта, че за тях от значение са развитието на всички отрасли, но особено перспективни са далекосъобщенията, електроника, компютри, софтуер. А стоките, които имат търсене във Виетнам са машини, оборудване, бензопродукти, торове, стомана, превозни средства и резервни части.

По време на срещата се усещаше носталгията от времето когато в България са учили и работили десетки хиляди виетнамци. Кулминацията за отминалото време настъпи, когато кметът Ангел Папазов поднесе на негово превъзходителство книгата на Евтим Стефанов „Хоризонти“.  В нея е разказана историята на професионалното образование в Първомай и има специално отделена глава на обучаваните граждани от Виетнам. Кметът прочете случайно избрано име  и попадна на човек от родния град на г-н Лиу – Ха - Бак. Посланикът обеща да издири когото може от изброените в книгата хора и да ги свърже с автора.

Въпреки спомените по една отминала епоха, днешен Виетнам стои по друг начин в политически и икономически аспект. Формата на управление е запазена, но се ръководи от нова, пазарно ориентирана идеология. Факт са растящата икономика, високото потребление и големите инвестиции.

Очаква се през месец май да бъде подготвен подобен форум, но на по-високо равнище в София.

Теодора Кирякова

Автограф от Евтим Стефанов
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини