Ще имат ли Дебър и Любеново нормални улици след Водния проект?

Така изглежда "Кн. Борис I" - част от републиканската пътна мрежа

В края на проекта за водния цикъл на Първомай ще бъдат възстановени всички улици, но ще бъдат асфалтирани само тези, които преди разкопаването са имали асфалт. До този отговор стигнахме след запитване и проверка по повод писмото на нашата читателка Ирина Панайотова:

„Напиши един материал за новопрекараните водопровод и питейна вода в кварталите Дебър и Любеново. Имам  един въпрос , който да зададеш на КМЕТА : Кой ще се грижи от тук насетне за запълване на дупките.....Там  където живея е разкопана цялата "Княз Борис/с изключение на 1,5 м./ от четирите съществуващи платна. Останаха огромни дерета, които не се запълват с камъни или друг материал и минаващите тежкотоварни, леки и всякакви превозни средства направо подскачат в тях. Чува се непрекъснато ДУМТЕНЕ и всичко наоколо се тресе. ". Улица  "Виктор Юго“ в посока околовръстното  шосе  е цялата от едни големи камъни, недовършена, а тя беше асфалтирана преди това. Думкат тези ми  ти камиони и коли по  ямите на  републиканския път от 4-ри ленти и няма поставени знаци, че пътя е в ремонт или каквито там са необходими за намаляване на скоростта. Живеещите наоколо да му си мислят - денонощно ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ  ги тресе , а шумът е УЖАС!!!“

По повод на поставените от Ирина Панайотова въпроси разговаряхме с инж. Надя Желязкова, която ръководи изпълнението на проекта. От нея научихме, че след края на полагането на канализация ще бъдат възстановени всички улици, но ще бъдат асфалтирани само тези, които са били асфалтирани и преди това. Това няма да стане веднага, а след 3-4 месеца, защото продължават другите дейности. Предполага се и че е необходимо време, за да се слегне почвата .

Въпросът за знаците се оказа по- сложен, тъй като пътят е част от републиканска пътна мрежа. Поставянето на знаци е отговорност на Областно пътно управление. Освен това, ограничението на скоростта в този район и сега е 50 км/ч и почти няма шофьори, които да се съобразяват с него. Това, което може да направи полицията е да напише предписание към фирмата - изпълнител възможно най-скоро да бъде асфалтиран този участък. След подаден от нас сигнал получихме уверение, че компетентните органи ще бъдат своевремено информирани. Опитите ни  да се свържем с хора от ОПУ се оказаха безуспешни.

Стартиралите в средата на август 2013 година дейности по проект „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в гр. Първомай” създадоха, а и продължава да създават редица неудобства на живеещите в кварталите Любеново и Дебър. Дни наред любеновци нямаха вода, газеха кал, контейнерите им за отпадъци седяха препълнени, а някои от тях дори не можеха да ползват кабелни услуги заради ремонтните дейности. И двата квартала са труднопроходими, а част от жителите отчаяни. Липсата на информация и комуникация с населението създава проблеми. Формално е изпълнено изискването на проекта за информираност – проведена е конференция, има публикации в местния печат, но хората има конкретни въпроси, засягащи ежедневието им, на които не знаят как да получат отговори: какво означава, че улиците ще бъдат „възстановени“; кои са улиците, за които се счита, че са били асфалтирани, защо едната част на „Виктор Юго“ е добре утъпкана и трамбована, а другата – не.

„Тези дни ще вали, изчакай до тогава....сложи си гумени ботуши и тръгни ....” – Завършва сигналът на Ирина.

Теодора Кирякова

За тази част от "Виктор Юго"не е достигнала хубава настилка

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини