Д-р Хаус спаси немски пациент в реалния живот

Д-р Хаус спаси немски пациент, съобщи „Ди Велт". Не става дума за личната намеса на актьора Хю Лори, а за медицинска логика в една от сериите. Именно тя насочила лекарите от клиника в немския град Марбург да разпознаят редките симптоми на рядко отравяне. Подобен случай бил представен в известния сериал от САЩ.

55-годишният мъж постъпил с необясними симптоми в Центъра за непознати болести в Марбург, пише престижното списание „Лансет". Страдал от сърдечна слабост, а способността му да вижда и чува постоянно отслабвала. Имал набъбнали лимфни възли и необясними пристъпи на висока температура. Освен това го мъчело и повръщане заради прекомерни стомашни киселини.

Лекарският екип на проф. Юрген Шефер провел истинско разследване около житейските обстоятелства на мъжа, за да открият възможни причини за странната болест. Единствената следа била операция за поставяне на две нови тазобедрени ендопротези. Това била обаче решаващата улика. 

Проф. Шефер бил фен на д-р Хаус и затова си спомнил серия, в която пациент проявил подобни симптоми. Диагнозата на циничния лекар от телевизора била отравяне с кобалт. Истинските доктори последвали неговото указание и взели кръв за изследване на пациента си. Така открили, че той наистина има повишени нива на кобалт и хром. Мистерията била разрешена. Наложило се да сменят металната протеза с керамична и състоянието на мъжа се стабилизирало. 14 месеца по-късно сърцето му се възстановило с 40%, но зрението и слуха се подобрявали изключително бавно.

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини