Ние и нашите предразсъдъци

Жената с дете на практика не може да се омъжи, безплатното лечение не може да бъде качествено, а предметите и уредите чуждо производство са по-скъпи, но по-добри. Тези и много други неписани закони властват във всички сфери на нашия живот. И когато се сблъскаме с обратните примери, много се учудваме и ги смятаме за изключение от правилата. Името на тези правила всъщност е... предразсъдъци.

Предразсъдъците, предубежденията, стереотипите всъщност са чужди съждения, които ние често приемаме за верни без да ги подлагаме на проверка. Първо, защото те звучат правдоподобно. И второ, защото ги чуваме не вежнъж или два пъти през своя живот, започваме да ги приемаме като продукт на т.нар. колективна народна мъдрост и не се замисляме каква е причината за появата на един или друг предразсъдък.

Причина 1: Мързи ни да мислим самостоятелно.

Сънят на разума никога не води до нищо хубаво. Тези, които мислят, са малцинство. Сред хората от определен тип съществува например поверието, че колкото по-внушителен е носът на мъжа, толкова по-голям е размерът на неговото достойнство. Ако те бяха си направили труда да прочетат някоя медицинска статия по този въпрос...!

Причина 2: Снобизъм.

Навикът да се смятаме за по-добри от определена социална група също ражда неизкореними предубеждения. Това е снобският подход към определени хора, най-често непознати. Ако си бизнесмен, значи си крадец, ако си вземаш всички изпити като че ли без усилие, значи си си платил, ако работиш в чужбина, значи миеш чинии. Според психолозите тези снобски стереотипи могат да се разрушат най-лесно ако съдбата те накара да попаднеш в групата от хора, които толкова много презираш.

Причина 3: Старанията на специалистите по маркетинг и производителите на продукти за масова употреба.

Още един генератор на предразсъдъци често са производителите на продуктите за масова употреба. Първосигнални лозунги като “Вие заслужавате това!” или “За истинските мъже!” създават определена система на   материални ценности.

Принадлежността към всеки социален слой се характеризира с определен брой вещи. Ако си важен шеф, не можеш да пътуваш с метрото и да ядеш кисело мляко за обяд, задължително трябва да караш скъпа кола и с часове да се измъчваш в задръстванията по улиците и да се храниш в скъпи ресторанти с други хора на твоето ниво, дори храната да не ти допада особено.

На производителите разбира се им е изгодно да битува убеждението, че всяка качествена вещ трябва да е скъпа. За да се противопоставим на този предрасъдък трябва да осъзнаем, че това всъщност е много относително и променливо, и в днешно време все по-бързо “последният писък на цивилизацията и технологиите” става демоде.

Причина 4: Страхът.

Особено когато става дума за здравето, процъфвяват най-устойчивите заблуди. В основата на страха за собственото здраве логично стои инстинктът за самосъхранение и затова всеки човек са стреми да избегне болката и се надява на чудеса при оздравяването. Съществува мнение, че да се лекуваш с билки е безопасно и приятно, защото “това не е “химия”, която да убива черния дроб и бъбреците! Всичко природно е богато на витамини и минерали.”

Но е достатъчно да си спомним за “безвредните” растения като конопа, попадийката и свинските ягоди за да се усъмним в това твърдение. Разпространяването на мита за чудодейните свойства на всички билки е изгодно от две гледни точки - на народните лечители и на пациентите, които не желаят да понасят болката от инжекциите или да харчат пари за лекарства (в случая да се говори за цена е доста безсмислено, защото е далеч по-логично медикаментите да се определят като действащи или не).

Причина 5: Липсата на достоверна информация.

Човек не винаги разполага с възможност да провери фактите. Преди например се е смятало, че Земята е плоска и лежи върху 3 кита. Доказателството, че тя е кръгла, автоматично прехвърли версията за 3-те кита в графа предразсъдъци. Версията, че жената не е чисто създание и е поддържана   от тъмни сили е възникнала от т.н. днес “критични дни”. По съществувалите тогава убеждения е невъзможно да губиш кръв няколко дни и да не умреш. Плодовете на този предрасъдък съществуват дори и в нашето съвремие -  на жените в менструация например често се забранява да посещават Божия храм.

Борбата с предразсъдъците е много трудна, особено с чуждите. Но никой не ви пречи да вникнете в собствените си или да се опитате да разберете мотивите, които създават все нови и нови.

Как може да се разпознае предразсъдъкът? 

Базовите предразсъдъци достигат до нас в готов вид от чуждата уста - “всички мъже са егоисти”, “ревнува, значи обича”. Ако не искате да потърсите контрааргументи, радвайте се, че имате готов предразсъдък.

По-голямата част от предразсъдъците се отличават със своята склонност да обобщават. При тях не може да има изключения - всички адвокати без изключение лъжат, а всички жени-блондинки са глупави.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини