WSJ: След 6 години цените на електромобилите ще се изравнят с бензиновите

Благодарение на спада на цените на акумулаторните батерии, електромобилите ще поевтиняват също толкова бързо, като слънчевите панели. А литият и кобалтът вече няма да са дефицитни.

Излишъкът на метали

Аналитиците на Wall Street Journal съобщиха, че в началото на 2019 година цените на лития и кобалта – задължителните за съвременните акумулаторни батерии метали, рязко са паднали. В същото време пазарът на електромобили расте – през 2018 година продажбите на EV са нараснали със 64%.

Според тази информация, цените на кобалта от началото на годината до днес са спаднали с 30% и са достигнали минимума за последните две години. А в сравнение с пика от месец април 2018 година те са намалели с 60%.

Цените на лития също падат с всеки изминал ден и през месец януари цената на този метал достигна рекорден минимум за последните няколко години.

Преди време се очакваше възникването на „кобалтов ров„. Прогнозираше се остър недостиг на този метал и дори се очакваше, че запасите от кобалт ще секнат през 2020-те години. Най-големият играч на този пазар – Glencore Plc, увеличи добива си от 27 тона годишно на 42 тона.

Но мрачните прогнози не се сбъднаха. В наши дни няма повишено търсене на кобалт и цените на този метал паднаха, а котировките на акциите на „кобалтовите компании“ намаляха с 50 и дори 80%.

Немалка роля в този процес изигра Китай, който е ключов играч на пазара на акумулаторните батерии за електромобили. В Китай намаляха темповете на ръст в производството на електромобили, а неясната политика за данъчни отстъпки при закупуването на електрически автомобили само усложни ситуацията.

Според аналитиците на Citigroup, благодарение на миналогодишният ръст в добива на кобалт, излишъците от този метал ще стигнат до 2022 година включително.

Ерата на евтините електромобили

Експертите предполагат, че тези процеси допълнително ще намалят цените на електромобилите. Генералният директор на енергийната компания Enel X Франческо Вентурини дава за пример индустрията на слънчевите панели. В тази област цените на ресурсите стабилно падат вече няколко години.

Така например, през 2008 година един килограм поликристален силиций струваше $450, а през 2009 година – едва $70. В крайна сметка, цената на слънчевите панели през 2018 година спадна с 84%.

Пазарът на електромобили следва същия сценарий.

Вентурини прогнозира, че към 2025 година електромобилите ще струват точно колкото обикновените автомобили с двигател с вътрешно горене. Експертът допуска, че дотогава учените ще създадат алтернатива на лития и кобалта и ще създадат акумулаторни батерии от нов тип. Очаква се пробив в тези технологии, а големите компании инвестират милиарди в изследванията за създаване на нови технологии в електрическия транспорт.

Генералният директор на Enel X е убеден, че през следващите 5-10 години инвестициите в електрическия транспорт ще надхвърлят $300 милиарда.

Редица компании вече започнаха да намаляват количеството кобалт в своите акумулатори. Така например, Panasonic вече пристъпва към двойното намаляване на този метал в своите батерии. Tesla от своя страна планира изцяло да се откаже от използването на кобалт в акумулаторните батерии на своите електромобили.

Ситуацията с лития е по-различна. Изследванията показват, че търсенето на този метал ще продължи. Според прогнозите на учените, литиевойонните батерии няма да имат достойна алтернатива до 2050 година. Но цените на батериите ще продължат да падат. Според Bloomberg, цената на акумулаторните батерии ще продължи да намалява и към 2024 година ще достигне $94 за един киловатчас, а към 2030 година – вече $62. За сравнение, днес Tesla използва батерии с цена $176 за киловатчас.

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Последни новини