WSJ: След 6 години цените на електромобилите ще се изравнят с бензиновите

Благодарение на спада на цените на акумулаторните батерии, електромобилите ще поевтиняват също толкова бързо, като слънчевите панели. А литият и кобалтът вече няма да са дефицитни.

Излишъкът на метали

Аналитиците на Wall Street Journal съобщиха, че в началото на 2019 година цените на лития и кобалта – задължителните за съвременните акумулаторни батерии метали, рязко са паднали. В същото време пазарът на електромобили расте – през 2018 година продажбите на EV са нараснали със 64%.

Според тази информация, цените на кобалта от началото на годината до днес са спаднали с 30% и са достигнали минимума за последните две години. А в сравнение с пика от месец април 2018 година те са намалели с 60%.

Цените на лития също падат с всеки изминал ден и през месец януари цената на този метал достигна рекорден минимум за последните няколко години.

Преди време се очакваше възникването на „кобалтов ров„. Прогнозираше се остър недостиг на този метал и дори се очакваше, че запасите от кобалт ще секнат през 2020-те години. Най-големият играч на този пазар – Glencore Plc, увеличи добива си от 27 тона годишно на 42 тона.

Но мрачните прогнози не се сбъднаха. В наши дни няма повишено търсене на кобалт и цените на този метал паднаха, а котировките на акциите на „кобалтовите компании“ намаляха с 50 и дори 80%.

Немалка роля в този процес изигра Китай, който е ключов играч на пазара на акумулаторните батерии за електромобили. В Китай намаляха темповете на ръст в производството на електромобили, а неясната политика за данъчни отстъпки при закупуването на електрически автомобили само усложни ситуацията.

Според аналитиците на Citigroup, благодарение на миналогодишният ръст в добива на кобалт, излишъците от този метал ще стигнат до 2022 година включително.

Ерата на евтините електромобили

Експертите предполагат, че тези процеси допълнително ще намалят цените на електромобилите. Генералният директор на енергийната компания Enel X Франческо Вентурини дава за пример индустрията на слънчевите панели. В тази област цените на ресурсите стабилно падат вече няколко години.

Така например, през 2008 година един килограм поликристален силиций струваше $450, а през 2009 година – едва $70. В крайна сметка, цената на слънчевите панели през 2018 година спадна с 84%.

Пазарът на електромобили следва същия сценарий.

Вентурини прогнозира, че към 2025 година електромобилите ще струват точно колкото обикновените автомобили с двигател с вътрешно горене. Експертът допуска, че дотогава учените ще създадат алтернатива на лития и кобалта и ще създадат акумулаторни батерии от нов тип. Очаква се пробив в тези технологии, а големите компании инвестират милиарди в изследванията за създаване на нови технологии в електрическия транспорт.

Генералният директор на Enel X е убеден, че през следващите 5-10 години инвестициите в електрическия транспорт ще надхвърлят $300 милиарда.

Редица компании вече започнаха да намаляват количеството кобалт в своите акумулатори. Така например, Panasonic вече пристъпва към двойното намаляване на този метал в своите батерии. Tesla от своя страна планира изцяло да се откаже от използването на кобалт в акумулаторните батерии на своите електромобили.

Ситуацията с лития е по-различна. Изследванията показват, че търсенето на този метал ще продължи. Според прогнозите на учените, литиевойонните батерии няма да имат достойна алтернатива до 2050 година. Но цените на батериите ще продължат да падат. Според Bloomberg, цената на акумулаторните батерии ще продължи да намалява и към 2024 година ще достигне $94 за един киловатчас, а към 2030 година – вече $62. За сравнение, днес Tesla използва батерии с цена $176 за киловатчас.


Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини