Пране с чаша вода, препаратът - за многократно ползване

Пералня работи само с чаша вода с помощта на малки зрънца пластмаса, които почистват тъканите по-добре от обикновен препарат за пране, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Към прането се добавят повече от милион миниатюрни полимерни зрънца, чаша вода и няколко капки специален препарат. Машината използва само половината от електричеството, необходимо за  обикновена пералня.

Зърната от найлонов полимер притежават поляритет, който привлича замърсяването. Във влажна среда този полимер се зарежда и става силно абсорбционен. Той не само привлича мръсотията, но и я поглъща в центъра на зрънцата. След като цикълът свърши,  перличките се центруфугират през дупки в барабана.

Полимерните зрънца намаляват много необходимото количество перилен препарат. Те могат да бъдат използвани 500 пъти. Технологията предотвратява и прехвърлянето на боя от цветни върху бели тъкани.

Технологията е създадена от специалисти в университета на Лийдс, докато са работели по друг проблем - как да стане текстилната боя още по-трайна. След като са направили откритието си, те са учредили компанията Xeros за производство на пералните. Засега те съществуват само във версии за индустриално пране. Предвижда се да бъде създаден и вариант за обикновени домакинства.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини