Учените обясниха как змиите могат да летят (видео)

Структурата на скелета на змиите и характерната S-образна форма, която могат да заемат им позволяват буквално да се „плъзгат“ във въздуха.

Учените вече установиха, че влечугите буквално могат да летят. Те са открили, че удивителната способност за разпъване на тяхното тяло и плоската им долна част им позволяват да се плъзгат във въздуха. Изследователите са забелязали това сред екземпляри в горите на Азия.

Заемайки характерната при опасност S-образна форма някой аеродинамични видове са успели да „прелетят“ около 30м при скок от високо дърво към друго.

„Изглеждат така сякаш плуват във въздуха. Те просто за миг извъртат тялото си в аеродинамична форма и извършват удивителните си скокове“, коментира лидерът на експеримента д-р Джейк Соча.

Погледнато отстрани те сякаш преминават от форма на кръг в таква на полукръг в рамките на части от секундата и летят.

„Прилича на нещо като странно НЛО“, допълва Соча.

Използвайки 3D принтер учените са изработили макет на плоската част на тялото на влечугото  и са го изпробвали във вода. Поради по-голямата плътност на течността в сравнение с въздуха се е получил ефекта на преминаващия над тялото на змия въздух. Така те открили, че специфичната форма на змиите им позволява въздушните струи да ги държат повдигнати нависоко за по-дълъг период от време.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини