Чавдар Здравчев участва във форум, разискващ екологичното образование

Директорът на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“, Първомай участва в среща на Европейската федерация на работодателите в образованието в качеството си на координатор на „Световен образователен форум България“.
Събитието се проведе в Кинсейл Ирландия, а целта на срещата беше  насърчаване на екологичното обучение в училищата и развиване на „зелени“ компетенции на учителите и училищните ръководители.
 
 „Отправна точка за насърчаване на екологичното поведение е повишаването на осведомеността на учениците и педагогическите специалисти по въпросите за опазването на околната среда“ - споделя Здравчев.
На срещата е разгледана ползата от разменените гостувания, обмяната на опит и споделянето на информация. Поставен е акцент върху необходимостта от преосмисляне и трансформиране на образованието – така, че то да подготвя учениците за бъдещето с умения, нужни за днес и утре. Подчертана  е необходимостта не само от цялостен подход, но и целенасочената подготовка на учителите по темата. Образованието, и в частност устойчивото екологично обучение, трябва да бъдат приоритет и да се осъществяват при ефективното сътрудничество на всички заинтересовани страни, твърди директорът- Учениците следва да бъдат “запалени”, насърчени и подпомогнати, за да предприемат подходящи действия за здравословен и устойчив начин на живот, за да живеят както в хармония със себе си, така и със заобикалящия ги свят.
Пред следващата седмица Чавдар Здравчев ще участва в заседание на Общото събрание на Европейската асоциация на училищните директори в Кипър, след която ще се проведе и двудневна конференция на тема “Училищно лидерство 2020+ - тенденции и предизвикателства”.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Видеа по темата

Последни новини