Принтер печата с вода вместо с мастило

Скъпото принтерно мастило може да бъде заменено с вода, а хартията да се използва многократно, благодарение на откритието на китайски учени. Екип химици от университета "Джилин" в Китай разработиха иновативна технология за много по-икономично разпечатване с грижа за природата. 

"Няколко международни статистики показват, че около 40% от разпечатаните документи в офисите се изхвърлят в боклука след едно прочитане", каза професор Жанг, наблюдаващ проекта. Той е работил в лабораториите на "Хюлет-Пакард" в Калифорния.

За да спестят разходите за мастило и изсичането на дървета за направата на хартия, химиците обработват листите със специално покритие, съдържащо пигменти. Няма нужда от нов принтер, а мастилото в пълнителите на обикновения се заменя с вода. Течността активира молекулите и изображението се появява. То избледнява след около 22 часа при температура под 35 градуса по Целзий. При по-висока температура водата се изпарява по-бързо и хартията отново е готова за ползване. 

Създателите на технологията твърдят, че тя е много евтина и печатът е с добро качество. "Въз основа на 50-кратно принтиране, разходите са само около един процент от стойността на мастиленоструйния печат", казва проф. Жанг пред сайта на сп. "Нейчър Комюникейшън". Дори един лист да се ползва само дузина пъти, разходът ще бъде 1/17 от мастиленоструйния вариант. Обработката на хартията с пигменти добавя 5% към цената й, но това увеличение се компенсира многократно от спестените разходи за мастило. Водата е възобновяем ресурс и очевидно не замърсява околната среда, посочват учените. 

Досега екипът е успял да принтира китайски и английски символи и букви в синьо, пурпурно-златисто и лилаво, като предстои да комбинират пигментите, за да получат черен цвят.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини