САЩ шпионирали чрез Angry Birds

Американската агенция за национална сигурност (АНС) е събирала данни чрез популярната игра Angry Birds. Специалните служби на Великобритания и САЩ събирали лични данни на собственици на смартфони и чрез други приложения, пише "Ню Йорк Таймс".

Записвани са данни от популярни игри и социални мрежи като Facebook, Flickr, LinkedIn, Twitter. Чрез приложенията спецслужбите са получавали достъп до списъка с контактите на собственика на смартфона и информация за неговите разговори, възраст, пол и дори политически възгледи. Според документи, предоставени от Едуард Сноудън, всеки път, когато някой използва приложение на своя смартфон, тази програма предоставя данни и за местоположението му, които АНС събира и съхранява.

Само за 2007г. АНС е използвала 767 млн. долара за тази програма, което е четири пъти повече от предходната година. Разкритията отново идват от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън. Не е ясно колко хора са засегнати от програмата.

По думите на говорителя на Белия дом Джей Карни обаче, американските разузнавателни служби следят само хората, които представляват заплаха за сигурността. "АНС не прави профил на обикновените американци. Ние събираме само разрешени от закона комуникации във връзка с наблюдение на чуждестранни обекти за разузнавателни нужди във връзка с борбата срещу международния тероризъм", коментира той.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини