Непознат Кюрдистан се представя в Първомай

Асоциацията за Кюрдско-българско приятелство с помощта на Община Първомай ни канят на концерт с участието на Оркестър от гр. Сюлеймания и танцов състав от гр. Ербил на 17 януари от 18 часа в Пленарна зала.  

Скептичната ми реакция е предизвикана от непознатите имена и поредното предложение за българо- някакво си сътрудничество. Забивам се в Мрежата и търся. Такава асоциация присъства само в няколко материала, разказващи за Ирак и за посещение на бизнесделегации, но не откривам сайт или профил в някоя мрежа. Успявам да науча, че председателят на асоциацията за Българо-кюрдистанско приятелство е г-н  Маджид Таха.

Започвам да търся повече за Ербил. Намирам това: Ербил е столицата на иракски Кюрдистан -автономен район в северната част на Ирак, който се управлява от Кюрдското регионално правителство; граничи с Иран, Турция и Сирия. Управляващите от региона подчертават независимостта и икономическия растеж в спокойна обстановка. Ясен знак за растящото  икономическо значение на региона са 17-те консулства и чуждестранни представителства, седем университета и две международни летища с директни полети до градове като Виена, Франкфурт и Стокхолм, а между двата главни града – Ербил и Сюлеймания, се строи магистрала. Днес Ербил може да се похвали с всички атракции, типични за един модерен град. Има седем търговски центъра, увеселителният парк. Любителите на високите скорости могат да карат картинг на невероятната цена от 20  долара за една обиколка, а романтичните двойки могат да се насладят на чаша чай високо в хълмовете на Шанидар, един от трите гигантски градски парка. В новопостроената музикална зала "Саад ал Абдула" се провеждат все повече концерти.

Ще ни смаят ли със своята култура гостите от Иракски Кюрдистан? Не знаем, но със сигурност ще видим нещо различно. Нека да надникнем – все пак входът е свободен.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини