10 °C

Непознат Кюрдистан се представя в Първомай

Асоциацията за Кюрдско-българско приятелство с помощта на Община Първомай ни канят на концерт с участието на Оркестър от гр. Сюлеймания и танцов състав от гр. Ербил на 17 януари от 18 часа в Пленарна зала.  

Скептичната ми реакция е предизвикана от непознатите имена и поредното предложение за българо- някакво си сътрудничество. Забивам се в Мрежата и търся. Такава асоциация присъства само в няколко материала, разказващи за Ирак и за посещение на бизнесделегации, но не откривам сайт или профил в някоя мрежа. Успявам да науча, че председателят на асоциацията за Българо-кюрдистанско приятелство е г-н  Маджид Таха.

Започвам да търся повече за Ербил. Намирам това: Ербил е столицата на иракски Кюрдистан -автономен район в северната част на Ирак, който се управлява от Кюрдското регионално правителство; граничи с Иран, Турция и Сирия. Управляващите от региона подчертават независимостта и икономическия растеж в спокойна обстановка. Ясен знак за растящото  икономическо значение на региона са 17-те консулства и чуждестранни представителства, седем университета и две международни летища с директни полети до градове като Виена, Франкфурт и Стокхолм, а между двата главни града – Ербил и Сюлеймания, се строи магистрала. Днес Ербил може да се похвали с всички атракции, типични за един модерен град. Има седем търговски центъра, увеселителният парк. Любителите на високите скорости могат да карат картинг на невероятната цена от 20  долара за една обиколка, а романтичните двойки могат да се насладят на чаша чай високо в хълмовете на Шанидар, един от трите гигантски градски парка. В новопостроената музикална зала "Саад ал Абдула" се провеждат все повече концерти.

Ще ни смаят ли със своята култура гостите от Иракски Кюрдистан? Не знаем, но със сигурност ще видим нещо различно. Нека да надникнем – все пак входът е свободен.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини