3 °C

2013: Отнеха ни световна титла, но си имаме вицешампион

Награждаването на Емил Сталев и треньора му Драган Драганов

Отишлата си 2013-та година ще остане в историята на Първомай с голямо  спортно постижение: Емил Сталев стана вицесветовен шампион на карате киокушин, на турнир обединил за пръв път няколко федерации. Това е най-големият спортен успех на първомаец от десетилетия насам, след бронзът на София Божанова на световното по лека атлетика в зала. Заради среброто, на последната сесия на Общински съвет Първомай кметът на общината връчи парични награди и плакети на Емил Сталев и треньорът му Драган Драганов.

Леката атлетика в Първомай можеше да се гордее с още едно име от световна класа – на Тезджан Наимова, но след като за втори път получи почетен плакет от кмета на общината, тя за втори път беше уличена в употребата на допинг и завинаги ѝ бяха отнети състезателните права. Тук, авторът иска да вметне личното си мнение, че Тезджан е жертва на съвременните методи на тренировки и възстановяване и едва ли има лична вина за този антирекорд.

На фона на все по- западащия ученически спорт и абдикацията на държавата от тази дейност в Първомай се утвърди един феномен – титли и големи постижения на ветерани. Между тях особено важно място заема Петър Панайотов – станал олимпийски и световен шампион в игрите за ветерани, в няколко дисциплини – хвърляне на копие, тласкане на гюлле и мятане на чук. Наред с него върви и „вечният“ Иван Иванов – Фотото, който печели не само със спортния си дух, но и заради оредяващата конкуренция, но остава носител на медал от световното първенство в Загреб.

Бъдеща звезда пък откриха в Лили Георгиева от Градина, станала носител на златна значка, връчена ѝ на церемонията „Спортни икари“.

В аматьорската верига по лека атлетика ветерани и ученици представиха достойно Първомай, като най- успешни бяха Бойчо Стайков и Николай Радев. Двигателят на първомайските лекоатлети –инж. Митко Митев връчи купите на кмета на общината.

Отлично организиран беше и първият крос, проведен за пръв път от няколко години по улиците на града. Той беше посветен на 100- годишнината на първия гимназиален клас и показа крещящата необходимост децата да се занимават по-активно с лека атлетика.

Бадминтонът в общината започна бавно да си възвръща позициите от недалечното минало. С помощта на новите треньори двамата братя Красимир и Илиян Кръстеви, деца и възрастни започнаха да завоюват все по- предни позиции и бавно да трупат точки за клуб „Атлет“. А учителката по физическо възпитание Златка Генова успя да класира отбора на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ на финала на ученическите игри.

През 2013-та ФК „Борислав“ започна подготовка за поредния сезон и за честването на своята 90-годишнина през 2014-та. Безспорно футболът е най- масово практикувания спорт - деца и възрастни гонят топката, а в повечето села от общината има клубове, подпомагани финансово и от местния бюджет.

Макар и малко, но не липсват изкушените от волейбол и баскетбол, спортове, които се развиват по проекти на училищни програми.  Благодарение на проекти  се утвърдиха и отбори по приложно колоездене  и дартс. На доброволни начала пък се появи борбата. Ентусиастите са Делчо Политов и Запрян Петелов. Момчетата, които започнаха да тренират при тях, преди няколко месеца, вече са състезатели от спортно училище и носители на първите си отличия.

През юни 2013 г. Морският клуб отново превърна кръг от републиканското първенство по водомоторни спортове в празник за града.

Реализирането на много еднодневни походи и изкачването на няколко върха с височина над 2500 м от местни туристи, бяха предпоставки за създаването на активно действащо туристическо дружество, регистрирано под името „Траки – Първомай“. За изтеклите дни от новата година, членовете му вече осъществиха два прехода.

В първите дни на 2014 година си пожелаваме нови успехи на първомайски спортисти, но за най-голямо постижение би се считало ако спортът се превърне в политика, с произтичащите от това позитиви за всички.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини