14 °C

2013: Отнеха ни световна титла, но си имаме вицешампион

Награждаването на Емил Сталев и треньора му Драган Драганов

Отишлата си 2013-та година ще остане в историята на Първомай с голямо  спортно постижение: Емил Сталев стана вицесветовен шампион на карате киокушин, на турнир обединил за пръв път няколко федерации. Това е най-големият спортен успех на първомаец от десетилетия насам, след бронзът на София Божанова на световното по лека атлетика в зала. Заради среброто, на последната сесия на Общински съвет Първомай кметът на общината връчи парични награди и плакети на Емил Сталев и треньорът му Драган Драганов.

Леката атлетика в Първомай можеше да се гордее с още едно име от световна класа – на Тезджан Наимова, но след като за втори път получи почетен плакет от кмета на общината, тя за втори път беше уличена в употребата на допинг и завинаги ѝ бяха отнети състезателните права. Тук, авторът иска да вметне личното си мнение, че Тезджан е жертва на съвременните методи на тренировки и възстановяване и едва ли има лична вина за този антирекорд.

На фона на все по- западащия ученически спорт и абдикацията на държавата от тази дейност в Първомай се утвърди един феномен – титли и големи постижения на ветерани. Между тях особено важно място заема Петър Панайотов – станал олимпийски и световен шампион в игрите за ветерани, в няколко дисциплини – хвърляне на копие, тласкане на гюлле и мятане на чук. Наред с него върви и „вечният“ Иван Иванов – Фотото, който печели не само със спортния си дух, но и заради оредяващата конкуренция, но остава носител на медал от световното първенство в Загреб.

Бъдеща звезда пък откриха в Лили Георгиева от Градина, станала носител на златна значка, връчена ѝ на церемонията „Спортни икари“.

В аматьорската верига по лека атлетика ветерани и ученици представиха достойно Първомай, като най- успешни бяха Бойчо Стайков и Николай Радев. Двигателят на първомайските лекоатлети –инж. Митко Митев връчи купите на кмета на общината.

Отлично организиран беше и първият крос, проведен за пръв път от няколко години по улиците на града. Той беше посветен на 100- годишнината на първия гимназиален клас и показа крещящата необходимост децата да се занимават по-активно с лека атлетика.

Бадминтонът в общината започна бавно да си възвръща позициите от недалечното минало. С помощта на новите треньори двамата братя Красимир и Илиян Кръстеви, деца и възрастни започнаха да завоюват все по- предни позиции и бавно да трупат точки за клуб „Атлет“. А учителката по физическо възпитание Златка Генова успя да класира отбора на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ на финала на ученическите игри.

През 2013-та ФК „Борислав“ започна подготовка за поредния сезон и за честването на своята 90-годишнина през 2014-та. Безспорно футболът е най- масово практикувания спорт - деца и възрастни гонят топката, а в повечето села от общината има клубове, подпомагани финансово и от местния бюджет.

Макар и малко, но не липсват изкушените от волейбол и баскетбол, спортове, които се развиват по проекти на училищни програми.  Благодарение на проекти  се утвърдиха и отбори по приложно колоездене  и дартс. На доброволни начала пък се появи борбата. Ентусиастите са Делчо Политов и Запрян Петелов. Момчетата, които започнаха да тренират при тях, преди няколко месеца, вече са състезатели от спортно училище и носители на първите си отличия.

През юни 2013 г. Морският клуб отново превърна кръг от републиканското първенство по водомоторни спортове в празник за града.

Реализирането на много еднодневни походи и изкачването на няколко върха с височина над 2500 м от местни туристи, бяха предпоставки за създаването на активно действащо туристическо дружество, регистрирано под името „Траки – Първомай“. За изтеклите дни от новата година, членовете му вече осъществиха два прехода.

В първите дни на 2014 година си пожелаваме нови успехи на първомайски спортисти, но за най-голямо постижение би се считало ако спортът се превърне в политика, с произтичащите от това позитиви за всички.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини