33 °C

2013: Отнеха ни световна титла, но си имаме вицешампион

Награждаването на Емил Сталев и треньора му Драган Драганов

Отишлата си 2013-та година ще остане в историята на Първомай с голямо  спортно постижение: Емил Сталев стана вицесветовен шампион на карате киокушин, на турнир обединил за пръв път няколко федерации. Това е най-големият спортен успех на първомаец от десетилетия насам, след бронзът на София Божанова на световното по лека атлетика в зала. Заради среброто, на последната сесия на Общински съвет Първомай кметът на общината връчи парични награди и плакети на Емил Сталев и треньорът му Драган Драганов.

Леката атлетика в Първомай можеше да се гордее с още едно име от световна класа – на Тезджан Наимова, но след като за втори път получи почетен плакет от кмета на общината, тя за втори път беше уличена в употребата на допинг и завинаги ѝ бяха отнети състезателните права. Тук, авторът иска да вметне личното си мнение, че Тезджан е жертва на съвременните методи на тренировки и възстановяване и едва ли има лична вина за този антирекорд.

На фона на все по- западащия ученически спорт и абдикацията на държавата от тази дейност в Първомай се утвърди един феномен – титли и големи постижения на ветерани. Между тях особено важно място заема Петър Панайотов – станал олимпийски и световен шампион в игрите за ветерани, в няколко дисциплини – хвърляне на копие, тласкане на гюлле и мятане на чук. Наред с него върви и „вечният“ Иван Иванов – Фотото, който печели не само със спортния си дух, но и заради оредяващата конкуренция, но остава носител на медал от световното първенство в Загреб.

Бъдеща звезда пък откриха в Лили Георгиева от Градина, станала носител на златна значка, връчена ѝ на церемонията „Спортни икари“.

В аматьорската верига по лека атлетика ветерани и ученици представиха достойно Първомай, като най- успешни бяха Бойчо Стайков и Николай Радев. Двигателят на първомайските лекоатлети –инж. Митко Митев връчи купите на кмета на общината.

Отлично организиран беше и първият крос, проведен за пръв път от няколко години по улиците на града. Той беше посветен на 100- годишнината на първия гимназиален клас и показа крещящата необходимост децата да се занимават по-активно с лека атлетика.

Бадминтонът в общината започна бавно да си възвръща позициите от недалечното минало. С помощта на новите треньори двамата братя Красимир и Илиян Кръстеви, деца и възрастни започнаха да завоюват все по- предни позиции и бавно да трупат точки за клуб „Атлет“. А учителката по физическо възпитание Златка Генова успя да класира отбора на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ на финала на ученическите игри.

През 2013-та ФК „Борислав“ започна подготовка за поредния сезон и за честването на своята 90-годишнина през 2014-та. Безспорно футболът е най- масово практикувания спорт - деца и възрастни гонят топката, а в повечето села от общината има клубове, подпомагани финансово и от местния бюджет.

Макар и малко, но не липсват изкушените от волейбол и баскетбол, спортове, които се развиват по проекти на училищни програми.  Благодарение на проекти  се утвърдиха и отбори по приложно колоездене  и дартс. На доброволни начала пък се появи борбата. Ентусиастите са Делчо Политов и Запрян Петелов. Момчетата, които започнаха да тренират при тях, преди няколко месеца, вече са състезатели от спортно училище и носители на първите си отличия.

През юни 2013 г. Морският клуб отново превърна кръг от републиканското първенство по водомоторни спортове в празник за града.

Реализирането на много еднодневни походи и изкачването на няколко върха с височина над 2500 м от местни туристи, бяха предпоставки за създаването на активно действащо туристическо дружество, регистрирано под името „Траки – Първомай“. За изтеклите дни от новата година, членовете му вече осъществиха два прехода.

В първите дни на 2014 година си пожелаваме нови успехи на първомайски спортисти, но за най-голямо постижение би се считало ако спортът се превърне в политика, с произтичащите от това позитиви за всички.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини