2013: Отнеха ни световна титла, но си имаме вицешампион

Награждаването на Емил Сталев и треньора му Драган Драганов

Отишлата си 2013-та година ще остане в историята на Първомай с голямо  спортно постижение: Емил Сталев стана вицесветовен шампион на карате киокушин, на турнир обединил за пръв път няколко федерации. Това е най-големият спортен успех на първомаец от десетилетия насам, след бронзът на София Божанова на световното по лека атлетика в зала. Заради среброто, на последната сесия на Общински съвет Първомай кметът на общината връчи парични награди и плакети на Емил Сталев и треньорът му Драган Драганов.

Леката атлетика в Първомай можеше да се гордее с още едно име от световна класа – на Тезджан Наимова, но след като за втори път получи почетен плакет от кмета на общината, тя за втори път беше уличена в употребата на допинг и завинаги ѝ бяха отнети състезателните права. Тук, авторът иска да вметне личното си мнение, че Тезджан е жертва на съвременните методи на тренировки и възстановяване и едва ли има лична вина за този антирекорд.

На фона на все по- западащия ученически спорт и абдикацията на държавата от тази дейност в Първомай се утвърди един феномен – титли и големи постижения на ветерани. Между тях особено важно място заема Петър Панайотов – станал олимпийски и световен шампион в игрите за ветерани, в няколко дисциплини – хвърляне на копие, тласкане на гюлле и мятане на чук. Наред с него върви и „вечният“ Иван Иванов – Фотото, който печели не само със спортния си дух, но и заради оредяващата конкуренция, но остава носител на медал от световното първенство в Загреб.

Бъдеща звезда пък откриха в Лили Георгиева от Градина, станала носител на златна значка, връчена ѝ на церемонията „Спортни икари“.

В аматьорската верига по лека атлетика ветерани и ученици представиха достойно Първомай, като най- успешни бяха Бойчо Стайков и Николай Радев. Двигателят на първомайските лекоатлети –инж. Митко Митев връчи купите на кмета на общината.

Отлично организиран беше и първият крос, проведен за пръв път от няколко години по улиците на града. Той беше посветен на 100- годишнината на първия гимназиален клас и показа крещящата необходимост децата да се занимават по-активно с лека атлетика.

Бадминтонът в общината започна бавно да си възвръща позициите от недалечното минало. С помощта на новите треньори двамата братя Красимир и Илиян Кръстеви, деца и възрастни започнаха да завоюват все по- предни позиции и бавно да трупат точки за клуб „Атлет“. А учителката по физическо възпитание Златка Генова успя да класира отбора на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ на финала на ученическите игри.

През 2013-та ФК „Борислав“ започна подготовка за поредния сезон и за честването на своята 90-годишнина през 2014-та. Безспорно футболът е най- масово практикувания спорт - деца и възрастни гонят топката, а в повечето села от общината има клубове, подпомагани финансово и от местния бюджет.

Макар и малко, но не липсват изкушените от волейбол и баскетбол, спортове, които се развиват по проекти на училищни програми.  Благодарение на проекти  се утвърдиха и отбори по приложно колоездене  и дартс. На доброволни начала пък се появи борбата. Ентусиастите са Делчо Политов и Запрян Петелов. Момчетата, които започнаха да тренират при тях, преди няколко месеца, вече са състезатели от спортно училище и носители на първите си отличия.

През юни 2013 г. Морският клуб отново превърна кръг от републиканското първенство по водомоторни спортове в празник за града.

Реализирането на много еднодневни походи и изкачването на няколко върха с височина над 2500 м от местни туристи, бяха предпоставки за създаването на активно действащо туристическо дружество, регистрирано под името „Траки – Първомай“. За изтеклите дни от новата година, членовете му вече осъществиха два прехода.

В първите дни на 2014 година си пожелаваме нови успехи на първомайски спортисти, но за най-голямо постижение би се считало ако спортът се превърне в политика, с произтичащите от това позитиви за всички.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини