Акад. Георги Марков: Германия финансира сепаратизъм в България

Акад. Георги Марков

"Германската либерална фондация "Фридрих Науман" финансира проект за създаване на помашки етнос в България". Това заяви днес в интервю за агенция "Фокус" историкът академик Георги Марков, съпредседател на Дружба "Родина". "Не са случайни и проектът за помашкия етнос на Евгения Иванова, и партия „Помак” и Институт "Помак" на Ефрем Моллов, както и сайтът "Помак".

По думите му - в Гърция по темата за помашки етнос се говори отдавна, като се смята, че е по-добре да се "направи" помашки етнос, отколкото помаците в Беломорието да се турчеят. "Проектът за помашкия етнос беше прехвърлен и в България миналата година", обясни Георги Марков.

"Това е проект за помашкия етнос на професор Евгения Йорданова от Нов Български университет, с разни нейни колеги от Нов Български университет и от Югозападния университет. Те направиха един голям проект, забележете, финансиран от Фондация „Фридрих Науман” (това е партийна фондация на Германската Партия на свободните демократи, но през Либералния алианс и ДПС). И започнаха да говорят и да пишат за помашкия етнос. Така че - това не е случайно.

ДПС, разбира се, сигурно ще се обяви против такава партия „Помак”, тъй като ще се опасява, че Моллов ще им посегне на част от електората. Така че ДПС играе, но по друг начин. Миналата година на тази конференция, до която аз успях да стигана, бяха поканени – един професор от Одринския университет, който говореше за помашки турци на Балканите - направо за помашки турци - и един професор от Сараевския университет, който пък прославяше Тито как е направил мюсюлманската нация в Босна. Аз им казах, че ние сме се опарили на другата нация, македонската нация, която Тито направи, и казах, че не искаме техния горчив опит. Всъщност, голямата трагедия в Босна бе, че там се клаха сърби християни и сърби мюсюлмани", каза академик Георги Марков.

По отношение на финансирането на проекта за помашкия етнос, той обясни: "Ние протестирахме с едно писмо до Германското външно министерство, като попитахме - как може една съюзна държава като Германия да финансира сепаратизъм в България? Те ми отговориха, че това е партийна фондация, не е държавна фондация.

Либералите обясняват, че били много широко скроени и, че трябва да има права на етнически и на религиозни малцинства… Но така става нещо друго. При положение, че ние сме обременени още от Османската империя, след насилствената ислямизация, когато така наречените помаци, са хвърлени срещу своите братя българи, има едно разделение, което ние се борим да преодолеем. Отдавна, още в 1937 година, в програмата на Дружба „Родина”, основана в Смолян, е записано: „Ние, независимо от религиозното си вероизповедание, ние сме българи и ние трябва да бъдем заедно”. 

РЗС: Създаването на партия „Помак" е добре обмислен политически акт на ДПС

"Традиционно с наближаването на избори се прави по една помашка партия, с цел изпълняване на конкретна мисия. Създаването на партия „Помак" е добре обмислен политически акт на ДПС, който има за цел да отклони вниманието от приятелството им с „Атака". Това се посочва в позиция на РЗС, изпратена до медиите.

От партията отбелязват, че след като трансформирали така наречените „националисти" от своя опозиция в патерица, която изпълнява поръчките им и осигурява кворум, се наложила нуждата от създаването на нов политически субект, който да изпълнява функцията на техен антипод.

„Лидерът на т. нар. помашка партия Ефрем Моллов на 22 ноември в 16:45 ч. е излязъл от сараите на Доган с депутатски мерцедес, придружен от депутат от ДПС. Този факт категорично потвърждава тезата ни, че партия „Помак" е проект на ДПС, който им е изключително удобен и в контекста на предстоящите избори за евродепутати", посочват от партията.

РЗС твърдо осъжда опитите на ДПС за разединение на българската нация на базата на етнически и религиозен принцип. "Всякакви опити за отклоняване на общественото внимание от важните и наболели проблеми в страната и за създаване на нови предпоставки за етнически разкол са опасни за европейското бъдеще на България", завършват от РЗС.

Академик Георги Марков: С проекти като партия "Помак" се цели противопостяване на българите мохамедани на българите християни

С проекти като този за партия „Помак” се цели противопоставяне на българите мохамедани на българите християни. Това каза в интервю за “Фокус” историкът академик Георги Марков, съпредседател на Дружба „Родина”.

По отношение на изявите и коментарите на председателя на Европейски институт „Помак” Ефрем Моллов, академик Георги Марков коментира: „С Ефрем Моллов имахме спор за характера на Балканската война. Когато неговият институт издаде един пасквил, една книга, която не почива на факти, обявявайки Балканската война за зло за Родопите, аз тогава му казах в лицето, че обичам мед, но не съм пчелар. Да си пчелар, е трудна професия. Моллов по професия е пчелар. Казах: „Вижте, гледайте си пчеларството, но не се занимавайте с исторически „изследвания”. Но, за жалост, той играе една игра, в която аз виждам намеса отвън”.

По думите му - неслучайно се появи сайт, през Стокхолм, наречен „Помак”, появи се и Европейски институт „Помак”. „След като Моллов се провали в изборите и набра нищожен брой гласове в листата на ГОРД, сега той излиза с опит за собствена партия. Това е поредният опит да се направи такава партия, имаше подобен опит още през 90-те години, който се провали. Трябва много внимателно да следим подобен експеримент, защото целта е да се откъснат и да се противопоставят българите мохамедани на българите християни. Това е едно много опасно начинание, една тенденция към сепаратизъм в Родопите, и според мен, е в резултат на смесване на ислямизма и неоосманизма в съседна Турция, за жалост”, каза академик Георги Марков.

Ефрем Моллов, главен инициатор на създаването на партия "Помак"
Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини