МВР разкри група за убийства и отвличания (видео)

Сн.: МВР

Разкрита е престъпна група, създадена с цел убийства и отвличания за откуп. За участие в тази група спецпрокуратурата повдигна обвинения на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския и на още четирима души.

Петимата обвиняеми са лидерът на групата Йоско Костинбродския, Ивайло Симеонов – Богьовеца, Вергил Кирилов Славов, Александър Благоев Йорданов и Мариян Атанасов, който има българско и сръбско гражданство. Те са задържани вчера при спецакция на ГД "Национална полиция" и Специализирания отряд за борба с тероризма.

При ареста на Атанасов е намерено огнестрелно оръжие със заглушител, което се проверява за използване при неразкрити до момента убийства.

В групата са участвали още трима души, двама от които през годините са били убити, а един е безследно изчезнал.

Това са Ради Калинов (участник до 19.06.2009 г., когато е изчезнал безследно и е обявен за общодържавно издирване); Асен Петров-Шаки - убит на 1.09.2004 г. и Борис Арсов-Борчо - убит на 29.11.2003 г.


Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2003 г. до задържането на част от участниците по друго дело на 1 юни 2010 г.

Двама от членовете на престъпната структура са обвинени за организиране и участие в опит за убийство на знакова фигура, разследва се и тяхната съпричастност към редица други убийства, опити за убийства и отвличания с цел получаване на откуп.

По неофициална информация групата е извършила убийствата на Филип Найденов-Фатик и Николай Зарев-Данкина, както и опита за убийство на Киро Японеца и отвличането на сина на Венцислав Стефанов. През 2003 г. Костинбродския бе задържан за убийството на Фатик, но доказателства не бяха събрани.

Йосиф Йосифов - Йоско е роден на 24 февруари 1969 г. в Костинброд. Той бе обявен за издирване в Интерпол във връзка с организирана транснационална престъпност и задържан в Солун през януари т.г.

В България Йосифов е разследван по дело за организирана престъпна група, търгувала с дрога. Той бе обвинен като тартор на група от 10-ина души, разпространявала амфетамин, марихуана, кокаин и хероин в 2 софийски квартала, Костинброд, Своге и околните им села. Според прокуратурата наркомрежата действала близо 2 години и половина.

Делото се води от Софийската окръжна прокуратура, която през март 2012 г. го внесе в спецсъда, откъдето обаче го върнаха.

Йоско бе герой от друго нашумяло дело - за мистериозно изчезналия хърватин Иван Може, който бе съден и оправдан за убийството на Асен Петров-Шаки и на полицая Кирил Живков. Йоско бе даден на съд с обвинение, че е отвлякъл чужденеца, но впоследствие бе оправдан.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини