Срам: Християните прежалиха само 500 лв за протекъл храм

Отец Никола сам се хвана с ремонта поради липса на пари за майстор

Само 500 лв събра многомесечната кампания на Православната църква в Хасково за ремонт на покрива на 158-годишния параклис „Св. Ана“ в село Тракиец. Вековната обител е едно от най-култовите места в Хасковско, където се стичат хиляди заради чудодейната вода на местното аязмо. Смята се, че тя лекува всички болести на очите. Мястото е лудо посещавано и от компании, които се възползват от просторните беседки, навеси и места за чевермета. Смяташе се, че ако всеки гулял там даде по 1 левче, храмът ще светне като нов. Ама ядец.

Досега събраните пари стигат за 1024 керемиди, при това взети с отстъпка. Те са достатъчни само за едната страна на покрива. За майстори и дума не може да стане. Затова с тази роля се зае един от най-младите хасковски свещеници - отец Никола от църквата „Св. Архангел Михаил“. Попът не се посвени да върже расото на кръста и да подава керемидите на Карю Карев от Тракиец. Не че той е майстор, но решил да помогне ако не с пари, то с двете си ръце. Планът бил до началото на тази зима да се поставят 2 хиляди керемиди, за да се спасят стените и иконите в параклиса. Но 55 стотинки за керемида явно се е видяло скъп разход, дори за маститите бизнесмени от региона.

Ако трябваше да се гради дом за друга вяра, последователите й щяха да го направят златен, коментираха огорчени тракийци.

За сметка на това пък безбожници поругаха църквата в село Клокотница. Неизвестни проникнали в затворения храм снощи и откраднали два свещника и настолен кръст.

От църквата все пак разчитат, че все пак има повече хора, които са склонни да дадат за вярата, вместо да вземат от нея. Затова предоставят набирателна сметка за дарения: BG 49 UBBS 8002 1092 2564 30 . При вноска на гише в клон на ОББ не се дължат никакви допълнителни такси. За повече информация, отец Никола предоставя e-mail: o.nikola@abv.bg , страницата му във Фейсбук или на място в Храм Свети Архангел Михаил .

Г.Христов

Отчето е посредник между желаещите да помогнат и ремонта на параклиса
Парите стигнали само за 4 палети или 1024 керемиди
Само Карьо Карев/вляво/ дойде да помогне
Вековният параклис е оставен на самотек
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини