Училищната библиотека посреща своя празник

В последния понеделник на октомври се отбелязва  Световния ден на училищните библиотеки. Единствената такава за сега е запазена в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, а библиотечният ѝ фонд наброява 14519 тома. За пръв път в летописната книга библиотеката се споменава през учебната 1919/20г. лато учителска и ученическа библиотека. Тогава са закупени книги на стойност 3900лв. За допълване на оскъдния библиотечен фонд, гимназистите играят благотворително пиесата „Хъшове“. Първата книга официално и по сегашната система е заведена на 5.11. 1953. По това време работата си с дейността на библиотекар е съвместявала учителката Димитрия Найденова. От 1960 г библиотекар става Грозданка Райчева. От юли 1973 неизменно учениците в библиотеката посреща Кичка Петкова. През 1972г. се обединяват библиотеките на ОУ  “Кирил и Методий“ и Реална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Три години по – късно се присъединява и фонда на ОУ“Христо Ботев“.

Най- старата книга, запазена днес в училищната библиотека е издадена през 1896година – „История на XIX век“ от Павла Каролиди. А най-старата българска книга е на Екатерина Каравелова „Българската държава“, издание от 1899г.

Днес библиотеката разполага с компютър и копирна техника за удобство на читателите си. Тя е сцена на различни събития – литературни четенета, дискусии, читателски маратони и други. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини