6 °C

Един пример как Драгойна може да стане печеливш туристически обект

Крепостта Цари мали град

Разкопките над селата Буково и Драгойново често ни карат да си задаваме въпроса може ли разкритото там да се превърне в едно печелившо предприятие, което да даде работни места и да оживи района. Крепостта над село Белчин е добър пример как може да се разработи обект като мегалитното селище на връх Драгойна. Открит като туристическа атракция през юли месец, археологическия обект привлича все повече турист. Между Драгойносвките разкопки и крепостта Цари мали град над Белчин има редица общи неща. Те не си приличат по исторически период, но географски имат подобни разположения -намират се над населените места и до тях се стига по пътеки, на места със сериозен наклон. И през село Буково и през село Белчин не минава републикански път.  От Белчин до крепостта има изградени две еко пътеки, които са добре оформени, с подходяща настилка и сериозна отводнителна система. Край тях са изградени места за отдих и пикник, някои с навеси, решени в стила на средновековните платформи за стенобитни оръдия. Има поставен и фуникуляр, или по- просто казано – наклонен асансьор, с дължина 300м.  На върха е изградена детска въжена площадка. Някои от дърветата са оформени като скулптури. Към крепостта води дълъг въжен мост, който е безопасен, но създава много емоции за посетителите. Самата крепост е надградена над намерените руини. Оформени са основите на тракийско светилище, две ранносредновековни църкви и е възстановена най- новата –„Св.Спас“. Кулите на крепостта са превърнати в музеи, приютили част от намерената керамика, фибули, монети, оръжия и други. Запазен е камък, за който се предполага, че в издълбаните в него щерни (дупки) се е наливала вода и в зависимост от отражението на звездите жреците са определяли периоди, сезони и други явления. Има зала с характерно облекло, в която посетителите могат да надянат рицарски доспехи и да се снимат за спомен. Към всичко това са построени и две сцени – едната до църквата, а другата до детската площадка. Билетчето, което включва всички тези атракции плюс местния етнографски музей струва 4 лв за възрастен и 2- за деца.

За изграждането на крепостта Цари мали град като атракция са хвърлени много средства –малко над 5 580 000лв евроепейски пари, като участието на община Самоков е в размер на почти 288 000лв, около 5%. Тя е доказателство, че не е невъзможно да се оформи подобен атракцион и в триъгълника между Малка Драгойна, Хасара и Църквището. 

Теодора Кирякова

Една от еко пътеките
Едно дърво - един рицар...
Ето и един жив рицар
Крепостната стена
Въженият мост
Пътят на фуникуляра
Календарът на древните
Детската площадка, наречена Въжен град
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини