Един пример как Драгойна може да стане печеливш туристически обект

Крепостта Цари мали град

Разкопките над селата Буково и Драгойново често ни карат да си задаваме въпроса може ли разкритото там да се превърне в едно печелившо предприятие, което да даде работни места и да оживи района. Крепостта над село Белчин е добър пример как може да се разработи обект като мегалитното селище на връх Драгойна. Открит като туристическа атракция през юли месец, археологическия обект привлича все повече турист. Между Драгойносвките разкопки и крепостта Цари мали град над Белчин има редица общи неща. Те не си приличат по исторически период, но географски имат подобни разположения -намират се над населените места и до тях се стига по пътеки, на места със сериозен наклон. И през село Буково и през село Белчин не минава републикански път.  От Белчин до крепостта има изградени две еко пътеки, които са добре оформени, с подходяща настилка и сериозна отводнителна система. Край тях са изградени места за отдих и пикник, някои с навеси, решени в стила на средновековните платформи за стенобитни оръдия. Има поставен и фуникуляр, или по- просто казано – наклонен асансьор, с дължина 300м.  На върха е изградена детска въжена площадка. Някои от дърветата са оформени като скулптури. Към крепостта води дълъг въжен мост, който е безопасен, но създава много емоции за посетителите. Самата крепост е надградена над намерените руини. Оформени са основите на тракийско светилище, две ранносредновековни църкви и е възстановена най- новата –„Св.Спас“. Кулите на крепостта са превърнати в музеи, приютили част от намерената керамика, фибули, монети, оръжия и други. Запазен е камък, за който се предполага, че в издълбаните в него щерни (дупки) се е наливала вода и в зависимост от отражението на звездите жреците са определяли периоди, сезони и други явления. Има зала с характерно облекло, в която посетителите могат да надянат рицарски доспехи и да се снимат за спомен. Към всичко това са построени и две сцени – едната до църквата, а другата до детската площадка. Билетчето, което включва всички тези атракции плюс местния етнографски музей струва 4 лв за възрастен и 2- за деца.

За изграждането на крепостта Цари мали град като атракция са хвърлени много средства –малко над 5 580 000лв евроепейски пари, като участието на община Самоков е в размер на почти 288 000лв, около 5%. Тя е доказателство, че не е невъзможно да се оформи подобен атракцион и в триъгълника между Малка Драгойна, Хасара и Църквището. 

Теодора Кирякова

Една от еко пътеките
Едно дърво - един рицар...
Ето и един жив рицар
Крепостната стена
Въженият мост
Пътят на фуникуляра
Календарът на древните
Детската площадка, наречена Въжен град
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
08 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
08 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
08 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
08 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
08 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
08 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
08 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
08 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
08 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
08 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
08 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
08 апр 2020
Последни новини