-2 °C

Един пример как Драгойна може да стане печеливш туристически обект

Крепостта Цари мали град

Разкопките над селата Буково и Драгойново често ни карат да си задаваме въпроса може ли разкритото там да се превърне в едно печелившо предприятие, което да даде работни места и да оживи района. Крепостта над село Белчин е добър пример как може да се разработи обект като мегалитното селище на връх Драгойна. Открит като туристическа атракция през юли месец, археологическия обект привлича все повече турист. Между Драгойносвките разкопки и крепостта Цари мали град над Белчин има редица общи неща. Те не си приличат по исторически период, но географски имат подобни разположения -намират се над населените места и до тях се стига по пътеки, на места със сериозен наклон. И през село Буково и през село Белчин не минава републикански път.  От Белчин до крепостта има изградени две еко пътеки, които са добре оформени, с подходяща настилка и сериозна отводнителна система. Край тях са изградени места за отдих и пикник, някои с навеси, решени в стила на средновековните платформи за стенобитни оръдия. Има поставен и фуникуляр, или по- просто казано – наклонен асансьор, с дължина 300м.  На върха е изградена детска въжена площадка. Някои от дърветата са оформени като скулптури. Към крепостта води дълъг въжен мост, който е безопасен, но създава много емоции за посетителите. Самата крепост е надградена над намерените руини. Оформени са основите на тракийско светилище, две ранносредновековни църкви и е възстановена най- новата –„Св.Спас“. Кулите на крепостта са превърнати в музеи, приютили част от намерената керамика, фибули, монети, оръжия и други. Запазен е камък, за който се предполага, че в издълбаните в него щерни (дупки) се е наливала вода и в зависимост от отражението на звездите жреците са определяли периоди, сезони и други явления. Има зала с характерно облекло, в която посетителите могат да надянат рицарски доспехи и да се снимат за спомен. Към всичко това са построени и две сцени – едната до църквата, а другата до детската площадка. Билетчето, което включва всички тези атракции плюс местния етнографски музей струва 4 лв за възрастен и 2- за деца.

За изграждането на крепостта Цари мали град като атракция са хвърлени много средства –малко над 5 580 000лв евроепейски пари, като участието на община Самоков е в размер на почти 288 000лв, около 5%. Тя е доказателство, че не е невъзможно да се оформи подобен атракцион и в триъгълника между Малка Драгойна, Хасара и Църквището. 

Теодора Кирякова

Една от еко пътеките
Едно дърво - един рицар...
Ето и един жив рицар
Крепостната стена
Въженият мост
Пътят на фуникуляра
Календарът на древните
Детската площадка, наречена Въжен град
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
18 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
18 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
18 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
18 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
18 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
18 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
18 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
18 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
18 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
18 яну 2021
Последни новини