26 °C

Един пример как Драгойна може да стане печеливш туристически обект

Крепостта Цари мали град

Разкопките над селата Буково и Драгойново често ни карат да си задаваме въпроса може ли разкритото там да се превърне в едно печелившо предприятие, което да даде работни места и да оживи района. Крепостта над село Белчин е добър пример как може да се разработи обект като мегалитното селище на връх Драгойна. Открит като туристическа атракция през юли месец, археологическия обект привлича все повече турист. Между Драгойносвките разкопки и крепостта Цари мали град над Белчин има редица общи неща. Те не си приличат по исторически период, но географски имат подобни разположения -намират се над населените места и до тях се стига по пътеки, на места със сериозен наклон. И през село Буково и през село Белчин не минава републикански път.  От Белчин до крепостта има изградени две еко пътеки, които са добре оформени, с подходяща настилка и сериозна отводнителна система. Край тях са изградени места за отдих и пикник, някои с навеси, решени в стила на средновековните платформи за стенобитни оръдия. Има поставен и фуникуляр, или по- просто казано – наклонен асансьор, с дължина 300м.  На върха е изградена детска въжена площадка. Някои от дърветата са оформени като скулптури. Към крепостта води дълъг въжен мост, който е безопасен, но създава много емоции за посетителите. Самата крепост е надградена над намерените руини. Оформени са основите на тракийско светилище, две ранносредновековни църкви и е възстановена най- новата –„Св.Спас“. Кулите на крепостта са превърнати в музеи, приютили част от намерената керамика, фибули, монети, оръжия и други. Запазен е камък, за който се предполага, че в издълбаните в него щерни (дупки) се е наливала вода и в зависимост от отражението на звездите жреците са определяли периоди, сезони и други явления. Има зала с характерно облекло, в която посетителите могат да надянат рицарски доспехи и да се снимат за спомен. Към всичко това са построени и две сцени – едната до църквата, а другата до детската площадка. Билетчето, което включва всички тези атракции плюс местния етнографски музей струва 4 лв за възрастен и 2- за деца.

За изграждането на крепостта Цари мали град като атракция са хвърлени много средства –малко над 5 580 000лв евроепейски пари, като участието на община Самоков е в размер на почти 288 000лв, около 5%. Тя е доказателство, че не е невъзможно да се оформи подобен атракцион и в триъгълника между Малка Драгойна, Хасара и Църквището. 

Теодора Кирякова

Една от еко пътеките
Едно дърво - един рицар...
Ето и един жив рицар
Крепостната стена
Въженият мост
Пътят на фуникуляра
Календарът на древните
Детската площадка, наречена Въжен град
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини