Ще раздават хранителните помощи в Първомай през другата седмица

Раздаването на хранителни продукти на социално слабите в Първомай  ще стартира най- рано на 14 октомври, а в общината – най-вероятно от 16-ти. Въпреки съобщението, че вече се раздават пакетите, складът в Първомай все още не е зареден с всички продукти, а забавянето е от централния склад.  1405 социално слаби в общината ще получат храни от интервенционните запаси на ЕС. Пакетите съдържат 10 продукта и включват ориз, брашно, вафли, захар, олио, фасул, леща, конфитюр, мед и картофено пюре. Общо това са  25.150 кг храни на стойност 48.12 лв. Само в град Първомай от помощите могат да се възползват 390 човека.

За да няма забавяне, от общината предупреждават, че получателите на храни трябва да си носят чанти, за да бъде по- лесно пренасянето на продуктите.

Критериите за получаване на хранителни продукти от социално слаби граждани  се определят със заповед на министъра на труда и социалната политика и министъра на земеделието и горите, в съответствие със законодателството на ЕС. Кръводарителите не са част от списъка на имащите прави да получат такива помощи, въпреки, че с това е ангажиран Български червен кръст.

По селата с раздаването на помощите се занимават селските кметове като част от тяхното задължение да работят в името на хората и да съдействат на държавата, но те нямат право и не определят кои граждани трябва да получават хранителни продукти.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини