Йордания кани бизнеса от региона на форум в Аман

Презентация на Хашемитско кралство Йордания направи пред производители и медии почетния посланик н.пр. д-р Хасан ал-Брамауи. Той беше посрещнат от кмета на общината Ангел Папазов, общински съветници и общински служители в Пленарна зала.

Кралството търси сериозни инвеститори и полага големи усилия за развитие на икономически връзки със страните в Европа, включително и България. В дните между 15 и 20 ноември  предстои посещение и участие на българска делегация в Йорданско- български бизнес форум в Аман. Целта на презентацията беше да представи възможностите и средата за бизнес в азиатската държава, за да може бизнесът в първомайския региона да намери подходящо партньорство.

Срещата започна с кратък филм, показващ забележителностите на Йордания, част от 27-те хиляди археологически и исторически обекти, както и светския характер на кралството.

След това д-р Брамауи разказа за държавното устройство, политическото, културно и икономическо развитие на Йордания и възможностите за партньорство в различните направления.

Йордания е държава с 6млн. население, на територия 90000кв.км. В нея има 3 млн. бежанци и още 1 млн. работещи от Сирия, които са предпочели да останат в кралството, вместо да пътуват от размирната си родина. Хашемитско в наименованието на държавата идва от името на управляващата династия – Хашемити.

Йордания има достъп до 5 пазара – Сирия, Ирак, Палестина, Израел и Саудитска арабия. Кралството се счита за оазис в район на размирици. От 1996 година е приет и е в действие Закон за насърчаване на инвестициите. Той включва либерална банкова система, възможност за бърза регистрация на фирма (до 2 дни). Предимство са и човешките ресурси – 90% от населението е грамотно, 17% са висшисти.

Йордания е член на различни международни търговски организации, асоцииран член е на Европейския съюз, има договори с много европейски държави, а от 2001 и със САЩ. Заливът Акаба е със специален статут, с много намалени данъци.

За миналата година стокообменът между България и Йордания е 134,40 млн. долара. Между нашите две държави има 40 годишно споразумение. Стратегическите сектори, който Йордания развива са информационните технологии, фармацевтичната промишленост, хранително-вкусовата промишленост. В Мъртво море се развива минна промишленост – там се добиват 35 вида минерали. Но наред с това се развива и козметиката, а йорданската сол е една от най-добрите в света.

С привилегия са секторите в индустрията и туризма. Н.пр. д-р Брамауи направи предложение Първомай да се асоциира с подходящ от Йордания град.

От местните фирми „Чугунолеене“ вече има сътрудничество с държавните железници в Йордания. Предстоят срещи с тютюнопроизводители и зърнопроизводители. След проведената преди месец среща и изложба „Произведено в Първомай и региона“ има интерес  и към продукцията на птицекланиците.

Поканата за участие в бизнес форума е получил и кметът на общината Ангел Папазов, но тя е и към всички представители на бизнеса в България – предприемачи, търговски вериги, държавни служители и други ключови фигури. В поканата се казва:  „Това е възможност за среща на бизнеса от двете страни и за проучване на новите възможности както в традиционните, така и в нови сектори на националната икономика; място което ви дава възможност да представите и рекламирате своята фирма, продуктите и услугите, които произвеждате и предлагате“. Програмата включва срещи с министрите на индустрията, търговията и снабдяването и на земеделието в Йордания, с представители на големи търговски вериги и фирми, снабдяващи армията, с асоциацията на българите в Йордания. За срещите е предвидено да бъдат проведени в подарената от Министерството на земеделието в Йордания Българска гора.

Представители на бизнеса останаха доволни от презентацията и я определиха като полезна. Според тях, дори и да не се включат във форума в Аман, пак е било интересно това, което са научили на срещата и възможностите за сътрудничество си остават.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини