2 °C

Йордания кани бизнеса от региона на форум в Аман

Презентация на Хашемитско кралство Йордания направи пред производители и медии почетния посланик н.пр. д-р Хасан ал-Брамауи. Той беше посрещнат от кмета на общината Ангел Папазов, общински съветници и общински служители в Пленарна зала.

Кралството търси сериозни инвеститори и полага големи усилия за развитие на икономически връзки със страните в Европа, включително и България. В дните между 15 и 20 ноември  предстои посещение и участие на българска делегация в Йорданско- български бизнес форум в Аман. Целта на презентацията беше да представи възможностите и средата за бизнес в азиатската държава, за да може бизнесът в първомайския региона да намери подходящо партньорство.

Срещата започна с кратък филм, показващ забележителностите на Йордания, част от 27-те хиляди археологически и исторически обекти, както и светския характер на кралството.

След това д-р Брамауи разказа за държавното устройство, политическото, културно и икономическо развитие на Йордания и възможностите за партньорство в различните направления.

Йордания е държава с 6млн. население, на територия 90000кв.км. В нея има 3 млн. бежанци и още 1 млн. работещи от Сирия, които са предпочели да останат в кралството, вместо да пътуват от размирната си родина. Хашемитско в наименованието на държавата идва от името на управляващата династия – Хашемити.

Йордания има достъп до 5 пазара – Сирия, Ирак, Палестина, Израел и Саудитска арабия. Кралството се счита за оазис в район на размирици. От 1996 година е приет и е в действие Закон за насърчаване на инвестициите. Той включва либерална банкова система, възможност за бърза регистрация на фирма (до 2 дни). Предимство са и човешките ресурси – 90% от населението е грамотно, 17% са висшисти.

Йордания е член на различни международни търговски организации, асоцииран член е на Европейския съюз, има договори с много европейски държави, а от 2001 и със САЩ. Заливът Акаба е със специален статут, с много намалени данъци.

За миналата година стокообменът между България и Йордания е 134,40 млн. долара. Между нашите две държави има 40 годишно споразумение. Стратегическите сектори, който Йордания развива са информационните технологии, фармацевтичната промишленост, хранително-вкусовата промишленост. В Мъртво море се развива минна промишленост – там се добиват 35 вида минерали. Но наред с това се развива и козметиката, а йорданската сол е една от най-добрите в света.

С привилегия са секторите в индустрията и туризма. Н.пр. д-р Брамауи направи предложение Първомай да се асоциира с подходящ от Йордания град.

От местните фирми „Чугунолеене“ вече има сътрудничество с държавните железници в Йордания. Предстоят срещи с тютюнопроизводители и зърнопроизводители. След проведената преди месец среща и изложба „Произведено в Първомай и региона“ има интерес  и към продукцията на птицекланиците.

Поканата за участие в бизнес форума е получил и кметът на общината Ангел Папазов, но тя е и към всички представители на бизнеса в България – предприемачи, търговски вериги, държавни служители и други ключови фигури. В поканата се казва:  „Това е възможност за среща на бизнеса от двете страни и за проучване на новите възможности както в традиционните, така и в нови сектори на националната икономика; място което ви дава възможност да представите и рекламирате своята фирма, продуктите и услугите, които произвеждате и предлагате“. Програмата включва срещи с министрите на индустрията, търговията и снабдяването и на земеделието в Йордания, с представители на големи търговски вериги и фирми, снабдяващи армията, с асоциацията на българите в Йордания. За срещите е предвидено да бъдат проведени в подарената от Министерството на земеделието в Йордания Българска гора.

Представители на бизнеса останаха доволни от презентацията и я определиха като полезна. Според тях, дори и да не се включат във форума в Аман, пак е било интересно това, което са научили на срещата и възможностите за сътрудничество си остават.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини