19 °C

Йордания кани бизнеса от региона на форум в Аман

Презентация на Хашемитско кралство Йордания направи пред производители и медии почетния посланик н.пр. д-р Хасан ал-Брамауи. Той беше посрещнат от кмета на общината Ангел Папазов, общински съветници и общински служители в Пленарна зала.

Кралството търси сериозни инвеститори и полага големи усилия за развитие на икономически връзки със страните в Европа, включително и България. В дните между 15 и 20 ноември  предстои посещение и участие на българска делегация в Йорданско- български бизнес форум в Аман. Целта на презентацията беше да представи възможностите и средата за бизнес в азиатската държава, за да може бизнесът в първомайския региона да намери подходящо партньорство.

Срещата започна с кратък филм, показващ забележителностите на Йордания, част от 27-те хиляди археологически и исторически обекти, както и светския характер на кралството.

След това д-р Брамауи разказа за държавното устройство, политическото, културно и икономическо развитие на Йордания и възможностите за партньорство в различните направления.

Йордания е държава с 6млн. население, на територия 90000кв.км. В нея има 3 млн. бежанци и още 1 млн. работещи от Сирия, които са предпочели да останат в кралството, вместо да пътуват от размирната си родина. Хашемитско в наименованието на държавата идва от името на управляващата династия – Хашемити.

Йордания има достъп до 5 пазара – Сирия, Ирак, Палестина, Израел и Саудитска арабия. Кралството се счита за оазис в район на размирици. От 1996 година е приет и е в действие Закон за насърчаване на инвестициите. Той включва либерална банкова система, възможност за бърза регистрация на фирма (до 2 дни). Предимство са и човешките ресурси – 90% от населението е грамотно, 17% са висшисти.

Йордания е член на различни международни търговски организации, асоцииран член е на Европейския съюз, има договори с много европейски държави, а от 2001 и със САЩ. Заливът Акаба е със специален статут, с много намалени данъци.

За миналата година стокообменът между България и Йордания е 134,40 млн. долара. Между нашите две държави има 40 годишно споразумение. Стратегическите сектори, който Йордания развива са информационните технологии, фармацевтичната промишленост, хранително-вкусовата промишленост. В Мъртво море се развива минна промишленост – там се добиват 35 вида минерали. Но наред с това се развива и козметиката, а йорданската сол е една от най-добрите в света.

С привилегия са секторите в индустрията и туризма. Н.пр. д-р Брамауи направи предложение Първомай да се асоциира с подходящ от Йордания град.

От местните фирми „Чугунолеене“ вече има сътрудничество с държавните железници в Йордания. Предстоят срещи с тютюнопроизводители и зърнопроизводители. След проведената преди месец среща и изложба „Произведено в Първомай и региона“ има интерес  и към продукцията на птицекланиците.

Поканата за участие в бизнес форума е получил и кметът на общината Ангел Папазов, но тя е и към всички представители на бизнеса в България – предприемачи, търговски вериги, държавни служители и други ключови фигури. В поканата се казва:  „Това е възможност за среща на бизнеса от двете страни и за проучване на новите възможности както в традиционните, така и в нови сектори на националната икономика; място което ви дава възможност да представите и рекламирате своята фирма, продуктите и услугите, които произвеждате и предлагате“. Програмата включва срещи с министрите на индустрията, търговията и снабдяването и на земеделието в Йордания, с представители на големи търговски вериги и фирми, снабдяващи армията, с асоциацията на българите в Йордания. За срещите е предвидено да бъдат проведени в подарената от Министерството на земеделието в Йордания Българска гора.

Представители на бизнеса останаха доволни от презентацията и я определиха като полезна. Според тях, дори и да не се включат във форума в Аман, пак е било интересно това, което са научили на срещата и възможностите за сътрудничество си остават.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
23 сеп 2020
Последни новини