12 °C

Петко Радев е пропускал Празника на народната музика само когато е бил в чужбина

С почетен плакет на община Първомай, грамота, поздравителен адрес, почетен знак на XV Празник на тракийската народната музика и песен, с много цветя и аплодисменти в Първомай беше отбелязан 80-тия рожден ден на виртуозния кларинетист акад. проф. Петко Радев.  Той е роден на 9 април 1933 г. в с. Свобода, Хасковска област. Завършил е Държавната музикална академия - София, в класа по кларинет на проф. Сава Димитров.

Бил е солист-кларинетист в оркестъра на БНР; първи кларинетист на Софийската филхармония и на оркестъра на Миланската скала. Преподавал е кларинет в Държавна музикална академия - София. Професор по кларинет в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.

Носител е на много награди, между които: първа награда на ІІІ общобългарско състезание за певци и инструменталисти; първа награда на ІV младежки фестивал в Букурещ (1957);  първа награда на конкурса за кларинетисти в Женева.

Журирал е международни конкурси като  „Пражка пролет“ в `Женева, Москва, Букурещ, Милано, Лисабон и др.
Провежда майсторски класове в България, Румъния, Гърция, Италия и др.

Т.К.: Честит юбилей! Как празнува човек когато е на 80 години?

П.Р.: Този мой юбилей вече не знам за кой път се празнува. Имахме официално честване в Музикалната академия в София точно когато навърших 80 години. След това бях на майсторски клас в Созопол и там направих също едно честване. Мои колеги  ме изненадаха с един много приятен концерт с колеги музиканти от цял свят – един беше дошъл от Париж, друг от Лондон, трети от Америка. Те го бяха подготвили без мое знание, криеха го. Много приятна изненада, едно хубаво честване, видях се с хора които не очаквах да видя.

След това в Асеновград се срещнах с колеги по линия на народната музика и там пак го чествахме. Сега тук в Първомай бях жури на Празника на народната музика и тук решили пак да отбележат моята годишнина – добре, аз нямам нищо против… Нека да седя все на 80 – да не отиват повече нататък годините, че започнаха да натежават.

Т.К.:Всички тези чествания означават, че имате много приятели?

П.Р.:Имам приятели от всички жанрове и етноси – всякакви хора ме спират, искат да говорим. Аз понякога имам и други задължения и се опитвам да обърна внимание на всички, но понякога е набързо. Сега най- важното ми задължение беше да журирам.  Но тук, в Първомай много ме познават. Особено ромите. Пълно е и с котленски цигани. Дошли са заради Младен Малака, но са и много мои хора. Срещат ме със съпругата и ме поздравяват. Тя ме пита: „коя беше тази дето те поздрави?“ И аз ѝ отговарям: „ами аз не ги познавам, те мен ме познават“.

Т.К.:На колко празници в Първомай сте присъствал?

П.Р.:Не знам, не съм ги броил. Но съм пропускал само когато съм бил в чужбина. Но помня, че още в първите години бях инициатор да бъдат поканени оркестър Хоро. Тогава се представи Иван Милев, Никола Илиев с Конушенски оркестър. Но оркестър „Хоро“ се представиха много добре и на тракийска сцена.

Празникът в Първомай е наистина един много хубав празник. Радвам се, че Първомай поддържа тази традиция толкова много години. Много малко такива празници останаха. Народната музика няма много такива изявени форуми след надсвирването в Стамболово, останаха в Първомай, Дъбене и в Дълбок извор има и още няколко места на които се събират сватбарски оркестри.

Т.К.:Тази година конкурсът „С мелодиите на Стойчо Кузмов се проведе в по- различен формат. С какви критерии определихте най- добрите?

П.Р.:Имаше регламент на конкурса. Но аз бях разочарован, защото малко се свириха от мелодиите на Стойчо Кузмов. Те свириха много музика от региона. Свириха се много хора и ръченици на Първомайската група, на Леновската група, на Садовската група. Но музикантите може би не бяха много добре запознати с регламента и особено с музиката на Стойчо Кузмов. Все пак имаше хора, които свириха това, което се очакваше и ние ги отличихме. Но в този смисъл имахме малко разочарование, но явно от дистанцията на времето по- младите не познават тази музика, свирят друга народна музика.

Т.К.:А изучава ли се някъде творчеството на Стойчо Кузмов, в Академията не се ли учи?

П.Р.:Неее, за съжаление. България е една от малкото страни, в които  на кларинет не се изучава народна музика. Понеже тези две дини съм ги носил винаги – сега вече не, но до скоро свирех и народна музика, а класиката ми беше постоянната професия, та сега като не действащ музикант се събирам с приятели, следя народната музика, слушам и класика, следя всякакви жанрове – някак си те ме съпътстваха през целия живот. До колкото съм запознат, в Турция например, имат клас по народна музика. Те имат един кларинет в сол строй и имат специално преподаватели по класическа музика и преподаватели по сол-кларинет.

Т.К.: Може би трябва да ги поканим и да обменим опит?

П.Р.: Ами ние, без да искаме вече сме ги поканили. Във всички турски сериали може да се чуе музика на този кларинет - той звучи много носталгично, много нежно и се изпълнява от много добри майстори. 

Може би трябва да кажа и това, че тази година АМТИИ в Пловдив имат идея в Академията да може да се защити магистратура на тема „Фолклор на кларинет“. Даже сега от мен искат да дам идеи, материали за изучаване на народната музика. Нямаме още никакъв опит в това отношение. Идеята е похвална, на мен много ми харесва. Аз много ще се радвам ако някой от моите студенти защити магистратура в тази област – фолклор.

Т.К.: А победителите в конкурса единодушно ли ги избрахте?

П.Р.: Единодушно. Ние и тримата сме хора, които познаваме из основи тази музика и няма начин да не оценим хубавото. Никола Илиев е преподавал тази музика в читалището. Ректорът на АМТИИ Милчо Василев е специалист в тази област и познава основно тази музика, аз – също.

Т.К.: При вас се срещат фолклорът с класиката. Кой е най-добрият композитор на класически кларинет? За вас, лично?

П.Р.:Няма такава класация. На кларинет има много добри автори, които са писали произведения за кларинет. За нас е голямо богатство, че имаме произведения от Брамс, от Вебер,  имаме от Моцарт, Хиндимит. Има автори, на които аз обичам всички произведения, до които съм се докосвал. Аз много харесвам Шостакович, Малер, но те не са писали само за кларинет. Аз 50 години съм свирил в оркестър и като оркестрант съм залюбил тази музика.

Т.К.: Кое е по- лесно- фолклорният музикант да засвири Брамс или обратното?

П.Р.: Ооо, не са правени такива сравнения. Но радостното е, че много мои ученици и други, които са завършили Академията, просвириха народна музика, вкараха нови елементи в нашия инструмент. Свирят го с нов звук, имат много хубави познания що се отнася до постройката на едно произведение. Имат друг вкус. И това е най- хубавото, че се развиват и те, и музиката.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини