11 °C

Петко Радев е пропускал Празника на народната музика само когато е бил в чужбина

С почетен плакет на община Първомай, грамота, поздравителен адрес, почетен знак на XV Празник на тракийската народната музика и песен, с много цветя и аплодисменти в Първомай беше отбелязан 80-тия рожден ден на виртуозния кларинетист акад. проф. Петко Радев.  Той е роден на 9 април 1933 г. в с. Свобода, Хасковска област. Завършил е Държавната музикална академия - София, в класа по кларинет на проф. Сава Димитров.

Бил е солист-кларинетист в оркестъра на БНР; първи кларинетист на Софийската филхармония и на оркестъра на Миланската скала. Преподавал е кларинет в Държавна музикална академия - София. Професор по кларинет в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.

Носител е на много награди, между които: първа награда на ІІІ общобългарско състезание за певци и инструменталисти; първа награда на ІV младежки фестивал в Букурещ (1957);  първа награда на конкурса за кларинетисти в Женева.

Журирал е международни конкурси като  „Пражка пролет“ в `Женева, Москва, Букурещ, Милано, Лисабон и др.
Провежда майсторски класове в България, Румъния, Гърция, Италия и др.

Т.К.: Честит юбилей! Как празнува човек когато е на 80 години?

П.Р.: Този мой юбилей вече не знам за кой път се празнува. Имахме официално честване в Музикалната академия в София точно когато навърших 80 години. След това бях на майсторски клас в Созопол и там направих също едно честване. Мои колеги  ме изненадаха с един много приятен концерт с колеги музиканти от цял свят – един беше дошъл от Париж, друг от Лондон, трети от Америка. Те го бяха подготвили без мое знание, криеха го. Много приятна изненада, едно хубаво честване, видях се с хора които не очаквах да видя.

След това в Асеновград се срещнах с колеги по линия на народната музика и там пак го чествахме. Сега тук в Първомай бях жури на Празника на народната музика и тук решили пак да отбележат моята годишнина – добре, аз нямам нищо против… Нека да седя все на 80 – да не отиват повече нататък годините, че започнаха да натежават.

Т.К.:Всички тези чествания означават, че имате много приятели?

П.Р.:Имам приятели от всички жанрове и етноси – всякакви хора ме спират, искат да говорим. Аз понякога имам и други задължения и се опитвам да обърна внимание на всички, но понякога е набързо. Сега най- важното ми задължение беше да журирам.  Но тук, в Първомай много ме познават. Особено ромите. Пълно е и с котленски цигани. Дошли са заради Младен Малака, но са и много мои хора. Срещат ме със съпругата и ме поздравяват. Тя ме пита: „коя беше тази дето те поздрави?“ И аз ѝ отговарям: „ами аз не ги познавам, те мен ме познават“.

Т.К.:На колко празници в Първомай сте присъствал?

П.Р.:Не знам, не съм ги броил. Но съм пропускал само когато съм бил в чужбина. Но помня, че още в първите години бях инициатор да бъдат поканени оркестър Хоро. Тогава се представи Иван Милев, Никола Илиев с Конушенски оркестър. Но оркестър „Хоро“ се представиха много добре и на тракийска сцена.

Празникът в Първомай е наистина един много хубав празник. Радвам се, че Първомай поддържа тази традиция толкова много години. Много малко такива празници останаха. Народната музика няма много такива изявени форуми след надсвирването в Стамболово, останаха в Първомай, Дъбене и в Дълбок извор има и още няколко места на които се събират сватбарски оркестри.

Т.К.:Тази година конкурсът „С мелодиите на Стойчо Кузмов се проведе в по- различен формат. С какви критерии определихте най- добрите?

П.Р.:Имаше регламент на конкурса. Но аз бях разочарован, защото малко се свириха от мелодиите на Стойчо Кузмов. Те свириха много музика от региона. Свириха се много хора и ръченици на Първомайската група, на Леновската група, на Садовската група. Но музикантите може би не бяха много добре запознати с регламента и особено с музиката на Стойчо Кузмов. Все пак имаше хора, които свириха това, което се очакваше и ние ги отличихме. Но в този смисъл имахме малко разочарование, но явно от дистанцията на времето по- младите не познават тази музика, свирят друга народна музика.

Т.К.:А изучава ли се някъде творчеството на Стойчо Кузмов, в Академията не се ли учи?

П.Р.:Неее, за съжаление. България е една от малкото страни, в които  на кларинет не се изучава народна музика. Понеже тези две дини съм ги носил винаги – сега вече не, но до скоро свирех и народна музика, а класиката ми беше постоянната професия, та сега като не действащ музикант се събирам с приятели, следя народната музика, слушам и класика, следя всякакви жанрове – някак си те ме съпътстваха през целия живот. До колкото съм запознат, в Турция например, имат клас по народна музика. Те имат един кларинет в сол строй и имат специално преподаватели по класическа музика и преподаватели по сол-кларинет.

Т.К.: Може би трябва да ги поканим и да обменим опит?

П.Р.: Ами ние, без да искаме вече сме ги поканили. Във всички турски сериали може да се чуе музика на този кларинет - той звучи много носталгично, много нежно и се изпълнява от много добри майстори. 

Може би трябва да кажа и това, че тази година АМТИИ в Пловдив имат идея в Академията да може да се защити магистратура на тема „Фолклор на кларинет“. Даже сега от мен искат да дам идеи, материали за изучаване на народната музика. Нямаме още никакъв опит в това отношение. Идеята е похвална, на мен много ми харесва. Аз много ще се радвам ако някой от моите студенти защити магистратура в тази област – фолклор.

Т.К.: А победителите в конкурса единодушно ли ги избрахте?

П.Р.: Единодушно. Ние и тримата сме хора, които познаваме из основи тази музика и няма начин да не оценим хубавото. Никола Илиев е преподавал тази музика в читалището. Ректорът на АМТИИ Милчо Василев е специалист в тази област и познава основно тази музика, аз – също.

Т.К.: При вас се срещат фолклорът с класиката. Кой е най-добрият композитор на класически кларинет? За вас, лично?

П.Р.:Няма такава класация. На кларинет има много добри автори, които са писали произведения за кларинет. За нас е голямо богатство, че имаме произведения от Брамс, от Вебер,  имаме от Моцарт, Хиндимит. Има автори, на които аз обичам всички произведения, до които съм се докосвал. Аз много харесвам Шостакович, Малер, но те не са писали само за кларинет. Аз 50 години съм свирил в оркестър и като оркестрант съм залюбил тази музика.

Т.К.: Кое е по- лесно- фолклорният музикант да засвири Брамс или обратното?

П.Р.: Ооо, не са правени такива сравнения. Но радостното е, че много мои ученици и други, които са завършили Академията, просвириха народна музика, вкараха нови елементи в нашия инструмент. Свирят го с нов звук, имат много хубави познания що се отнася до постройката на едно произведение. Имат друг вкус. И това е най- хубавото, че се развиват и те, и музиката.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини