Йорданският здравен министър подаде оставка заради смъртни случаи в болница

Йорданският министър на здравеопазването Назир Обейдат подаде оставка днес, след като най-малко седем пациенти с КОВИД-19 починали поради недостиг на кислород в болницата, в която били настанени, предаде Асошиейтед прес, цитирайки държавни медии.

Крал Абдула Втори пристигна в болницата в Салт, на 20 километра от северно от столицата Аман, за да помогне да бъдат успокоени ядосаните роднини на починалите, събрали се около здравното заведение.

Премиерът Бишер ал Хасауне нареди разследване на случая. Временно е отстранен директорът на болницата.

Пред здравното заведение се събраха около 150 роднини на пациентите, там бяха пратени и много полицаи и служители на силите за сигурност, за да не допуснат близките да влязат в сградата.

Засега не е ясно защо е свършил кислородът в Ковид отделението. Първоначално бе съобщено за повреда в системата за доставяне на кислород. В резултат е нямало кислород около 40 минути.

Медици и служители на гражданска защита бързо пристигнали в болницата с преносими кислородни апарати, за да се опитат да ограничат щетите, и са успели да помогнат на много пациенти, разказа очевидец. Роднина на пациент обаче каза, че в отделението, в което са били изолирани болните с КОВИД-19, на 50-60 пациенти е имало само един лекар и две сестри.

Йордания е съобщила за над 465 000 случая на коронавирус и повече от 5200 починали от началото на пандемията. Миналия месец, за да се ограничи разпространението на заразата, ограниченията бяха затегнати, като бяха възстановени локдауните в края на седмицата и вечерният час.

Ваксинационната кампания в близкоизточната държава започна в средата на януари. Плановете са тази година да бъдат ваксинирани повече от 4 милиона души при население от 10 милиона. Вчера в страната по линия на механизма КОВАКС пристигнаха 144 хиляди дози от ваксината на компанията АстраЗенека

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини