Трима медици с поставена ваксина на АстраЗенека са в болница с необичайни симптоми, заяви Норвегия

Трима медици в Норвегия с поставена наскоро ваксина на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) са лекувани в болница заради кървене, тромби и ниско равнище на тромбоцитите, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти.

"Не знаем дали случаите са свързани с ваксината", каза Сигурд Хортемо от Норвежката агенция по лекарствата на съвместна пресконференция с представители на Норвежкия институт по общественото здраве.

И тримата медици са на възраст под 50 години. Европейският лекарствен регулатор ще разследва тези случаи.

"(Тримата) имат много необичайни симптоми: кървене, тромбове и ниско равнище на тромбоцитите", каза пред норвежката телевизия Стейнар Мадсен, медицински директор в Норвежката агенция по лекарствата.

"Доста са болни. Приемаме това много сериозно", каза Мадсен и добави, че властите са били уведомени за случаите днес.

В отговор АстраЗенека заяви, че не вижда връзка между ваксинацията и здравословните проблеми на тримата норвежки медици.

Анализ на данните от поставените над 17 милиона дози от препарата на компанията не показва повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения (необичайно ниско равнище на тромбоцитите), каза говорителка на фармацевтичната компания. Тя подчерта, че "на практика докладваният брой на този вид (състояния при ваксинирани с АстраЗенека) не е по-голям от броя, който би бил (регистриран) естествено при неваксинираното население".

В четвъртък Норвегия спря поставянето на ваксината на британско-шведската компания, след като преди това същото направи и Дания. После Исландия и други държави предприеха аналогична мярка.

Преди решението на Норвегия и Дания Австрия спря да използва партида с дози от ваксината на АстраЗенека, докато разследва смъртен случай в резултат на нарушаване на кръвосъсирването и заболяване от белодробна емболия.

В четвъртък Европейската агенция по лекарствата обаче каза, че ползите от ваксината надвишават рисковете, и изрази становище, че тя може да продължи да бъде поставяна.

Европа се мъчи да ускори ваксинацията след забавяния в доставките на компаниите Пфайзер (Pfizer) и АстраЗенека, в момент, когато рязко повишаване на броя на заразените на фона на разпространението на по-заразен вариант на вируса предизвика нови затваряния в страни като Италия и Франция, отбелязва Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Мария
    2 -2
    09:39, 15 мар 2021
    Точно затова бях доволна през есента, че сме (бяхме) на едно от последните места по ваксинация. Но тогава се недоволстваше и мърмореше, че виждате ли- на запад се ваксинирали, а тук нямало дори за хората на първа линия и за възрастните…Ами, може би е било умишлено това бавене от страна на властта, не допускате ли? Откакто започна ваксинирането, какво спечелихме? Тепърва ще се проумява какво. И дано проумяването да не бъде прекалено болезнено и драматично.
Последни новини