Частни полицейски услуги, почасово. Преглед на печата

24 часа: Училище отказа цветя, иска книги

"Книжно цвете" занесоха на първия учебен ден децата от столичното училище "Увекинд". Традицията ни книги за училищната библиотеката вместо букети е вече от 10 г., обясни директорът Зарина Филева-Иванова. "Дадохме си сметка колко пари отиват за откъснати цветя, които бързо умират, а винаги имаме нужда от книги", обясни тя как се е родила идеята

 

24 часа: Частни полицейски услуги, почасово

Пътен полицай спира шофьор, който се оказва, че няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Вместо станалия обичаен въпрос "Еми какво правим сега?" обаче катаджията изненадващо вади не бланки за актове, а застрахователни полици с думите: "Днес имаме промоция - първо може да сключите необходимия договор с мен като застрахователен агент, а после да ви проверя като пътен полицай!"

Труд: Дете в семейство сваля данъците

Българите, които имат деца, да плащат по-ниски данъци от догодина, предвижда нова идея на кабинета "Орешарски".

Годишната данъчна основа за подоходното облагане на родителите ще се намалява със сума в зависимост от броя на децата в семейството. Още не е уточнено каква ще е тя и дали ще е за всички или само за многодетните семейства.

Предвижда се да отпадне сегашната форма на семейно облагане - при покупка на жилище с кредит данъчната основа да се намали с размера на платените лихви.

Труд: Губим пари за реклама пред света

България ще загуби милиони, предназначени за реклама на страната като инвестиционна дестинация. Средствата са осигурени от еврофондовете, но заради мудна работа в Българската агенция за инвестиции (БАИ), която трябва да ги усвои, част от тях ще бъдат загубени. От инвестираните досега средства пък не се виждал реален резултат, стана ясно от изказване на новия шеф на агенцията Светослав Младенов.

Стандарт: Мтел вади гръцки коз

Мтел извади гръцки коз в битката за българския пазар. Първият мобилен оператор у нас вече ще се ръководи от Танасис Кацирубас. Той беше изпълнителен директор на най-големия конкурент на Мтел - Глобул, точно, когато вторият оператор се наложи у нас.

Причина за рокадата в телекома е отказът на досегашния шеф на Мтел Андреас Майерхофер да поднови своя договор и желанието му да се върне в родната Австрия. За 7 години работа у нас Майерхофер успя да запази стабилната лидерска позиция на компанията. Под негово ръководство през 2010 година Мтел придоби "Мегалан Нетуърк" и "Спектър Нет". От друга страна в лицето на Кацирубас телекомът си осигурява мениджър с над 20-годишен опит в телекомуникационния сектор в Южна Европа.

Стандарт: Борисов финтира реформаторите

След поредицата покани за общи действия към Реформаторския блок Бойко Борисов вчера финтира новите десни. Неочакваният завой в позицията си той взе точно след като сините направиха първата си крачка към ГЕРБ. Арена на политическата игра пък стана Туитър.

"Подкрепяме Бойко Борисов за свалянето на кабинета "Орешарски", написа лидерът на ДСБ Радан Кънев в социалната мрежа. И добави, че извън тази кауза има много разлики между двете формации. Витиеватата позиция на реформаторите по нищо не се различаваше от миналата седмица. За разлика от тогава обаче, този път не закъсня отговорът на Борисов.

"Нееднократно подавах ръка за сваляне на правителството, срещнах "вежлив отказ". А Даниел Вълчев (б.р. зам.-шеф на Движение България на гражданите на Меглена Кунева) заяви, че харесва Орешарски", контрира Генерала отново в Туитър. Така той показа, че ентусиазмът му за обединение с реформаторите като че ли е поохладнял. Или поне иска да ги накара да мислят това. След като отказите на реформаторите да приемат протегната му ръка продължават вече месеци. От първата покана за съвместна работа през лятото до сега десните обясняват, че "вратата за ГЕРБ не е зазидана", но партията трябва да промени политиката си в ключови сектори като вътрешния ред и правосъдието, както и да си направи градивна самокритика. Но досега подобно нещо не се е случило, смятат реформаторите.

Монитор: 5000 км пътища плачат за ремонт

Около 5000 км от третокласните шосета в страната са в окаяно състояние и спешно се нуждаят от ремонт, какъвто на повечето от тях не е извършван от 25 г. насам. Това е обяснила министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на соцдепутата и шеф на ресорната парламентарна комисия Димчо Михалевски в отговор на негово писмено запитване за положението, в което се намира републиканската ни пътна мрежа.

Шосетата в добър вид, които наследило правителството на Пламен Орешарски, били едва 39% от всичките в страната. Близо 35 на сто от мрежата, или всеки трети километър път е в лошо състояние и се нуждаел от полагане на нов асфалт. Влошаването на настилката на шосетата ни се очертало като тенденция заради недостига на средства след 1990 г., когато в недобро състояние били едва 15-16% от пътната мрежа. Така към момента вече 42% от ключовите за туризма и потенциалните инвестиции третокласни пътища трябвало да се ремонтират спешно. Окаяно било състоянието и на пътните съоръжения като мостове и тунели и дори предпазните огради срещу преминаване на животни.

Сега: Чуждите инвестиции се стопиха с 1/3 за година

С 1/3 намаляват преките чуждестранни инвестиции в България на годишна база. Това показват данните на БНБ, публикувани вчера. Вложенията у нас се стопяват до 802.5 млн. евро за периода януари-юли 2013 г. спрямо 1.198 млрд. евро за същия период на миналата година. Но и миналогодишните инвестиции са далеч от бума преди кризата, когато бяха отчетени рекордни нива, основно в сферата на недвижимите имоти. За периода януари-юли 2008 г. в България са постъпили преки чуждестранни инвестиции за 4.032 млрд. евро. Все пак вложенията през юли т.г. се увеличават с над 40% спрямо същия месец на предходната година до 115 млн. евро.

Данните на БНБ показват, че прогнозите за чуждестранните инвестиции в бюджета за 2013 г. стават все по-трудно изпълними. За тази година се очакваше да постъпят 1.73 млрд. евро. Ако темпото се запази, през оставащите 5 месеца би трябвало да бъдат привлечени повече инвестиции, отколкото за първите 7 месеца на годината. От януари до юли спадат и постъпленията от инвестиции на чужденци в недвижими имоти. Миналата година те са били 143.9 млн. евро, докато тази са едва 73.8 млн. евро.

Дума: Държавата да озапти лихварството

Комисията за защита на потребителите предупреди да внимаваме с бързите кредити.

В системата на "бързите кредити" у нас се въртят около два милиарда лева. За сравнение - потребителските кредити в банковата система са от порядъка на девет милиарда. Това означава, че бързите кредити не са изключение, а стабилна част от общата сума на заемите.

Да предупреждаваш хората е благородно дело. Това може комисията, това прави. Държавата обаче може много повече. На държавата не й приляга просто да предупреждава. Все едно да ме предупреди, че в магазините има развалена стока, която може да ме натрови. Вместо да я изземе и да накаже когото трябва.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини