18 °C

Първомайски туристи развяха знаме над гръцкия първенец Митикас

Група първомайци изкачи втория по височина връх на Балканския полуостров – Мѝтикас, точно 100 години след първото му изкачване. По всеобщото мнение на туристите, първенецът на планината Олимп е значително по- труден от най-високите върхове в България – Мусала, Вихрен, Мальовица, Ботев.

Част от групата миналата година изкачи връх Фенгари, намиращ се на остров Самотраки. Тази година за Митикас тръгнаха два пъти повече първомайски туристи.  Към компанията на Илиана Иванова и семействата Аргирови и Кирякови се присъединиха и техните децата и Атанас Статев. По пътя за първата хижа групата се срещна и запозна с членове на македонския туристически клуб „Бистра“ и получи покана да посетят през следващото лято първенеца на Шар планина – Титов връх. Срещата и поканата дадоха повод на българите да се замислят върху възможността да създадат свой клуб за пешеходен туризъм, за да могат да се възползват от подобни предложения и да отправят покана за съвместни турове по българските планини.

Двете хижи, в които преспаха туристите ги впечатлиха с чистотата и спазването на желязна дисциплина и ред – не се влиза с туристически обувки, раниците не се качват по наровете, ползват се лични чаршафи, в 10 часа се гаси тока. В 6 сутринта хижарите са на крак и са готови да приготвят закуска, кафе и чай на туристите.

Митикас е висок 2917.80м. На гръцки името му означава  нос. Планината Олимп е забележителна със своята богата флора, от 55 години  е национален парк. В древногръцката митология Олимп е домът на Олимпийските богове, основните персонажи в гръцкия пантеон.

Изходната точка за изкачването на върха е в местността Приония на 1100м н.в.. Първата хижа по маршрута на първомайци беше Спилеос Агапитос, която за краткост я наричат хижа A. Тя е на височина 2100 м. Оттам се тръгва за връх Скàла . Пътеката до него е монотонна, със сериозен наклон, но не е опасна. Последната част на пътеката от Скàла до Митикас минава през стръмни участъци, напомнящи на ръба Кончето в Пирин, а след това изкачване по скала с 60- градусов наклон. Времето се оказа подходящо – тихо и не много студено. Мъглата, която скриваше панорамата от време навреме не развали настроението  на групата и след около 4 часов преход българското знаме се вееше до гръцкото над най-високия олимпиец - Митикас. Голямото изпитание за групата дойде с преминаването на последния участък - от върха до хижа В – улея, за който тръгна шегата че представлява „канализацията на боговете“. Въпреки опасностите, изключително тежкия маршрут, премеждията и огромното количество адреналин, след около още час и половина групата беше в хижата. Някои от участниците в прехода бяха готови да се обзаложат, че никога повече няма да се качат до върха. 24 часа по- късно не бяха убедени в това.

В компанията си първомайци бяха поканили и свои приятели от Пловдив и Асеновград. Между тях и професионалния гид Ваня Шопова. Тя набеляза няколко рядко посещавани туристически обекта по пътя- пещерите Маара и Алистрати, близо до Драма; античния град Дион. Завръщането на групата съвпадна по ден с ежегодния поход до връх Драгойна. За да нямат усещането, че тази година са се разминали с разкопките, преди да пресекат границата, туристите посетиха и гробницата на Филип Македонския и разкопките в град Вергина.

Колкото и опасно да изглежда изкачването на върхове като Митикас, загиналите в планината са несравнимо по- малко от загиналите по пътищата – коментираха туристите и си припомниха една от планинарските песни на Висоцки:

„Весь мир на ладони - ты счастлив и нем

И только немного завидуешь тем,

Другим - у которых вершина еще впереди.“

(Целият свят е в ръцете ти, ти си щастлив и си ням

И само малко завиждаш на тез,

на другите - на които върхът предстои).

Теодора Кирякова

Този лъв е е от IVв пр.Хр. и е подарък от Александър Македонски за един от пълководците му.
Големите терми в Дион. Над тези "колони" е имало под, а между тях е минавал топъл въздух - парното на древната сграда.
Един турист, който може да спи и чете във всякакво положение на тялото
Пътят е труден, но славен...
Митикас - не особено гостоприемен
Последната част от пътеката към върха се изминава на 4 крака
Последни метри...
И край на спускането
Едно сиртаки на платото на музите пред трона на Зевс - връх Св. Стефан
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
29 сеп 2020
Последни новини