3 °C

Първомайски туристи развяха знаме над гръцкия първенец Митикас

Група първомайци изкачи втория по височина връх на Балканския полуостров – Мѝтикас, точно 100 години след първото му изкачване. По всеобщото мнение на туристите, първенецът на планината Олимп е значително по- труден от най-високите върхове в България – Мусала, Вихрен, Мальовица, Ботев.

Част от групата миналата година изкачи връх Фенгари, намиращ се на остров Самотраки. Тази година за Митикас тръгнаха два пъти повече първомайски туристи.  Към компанията на Илиана Иванова и семействата Аргирови и Кирякови се присъединиха и техните децата и Атанас Статев. По пътя за първата хижа групата се срещна и запозна с членове на македонския туристически клуб „Бистра“ и получи покана да посетят през следващото лято първенеца на Шар планина – Титов връх. Срещата и поканата дадоха повод на българите да се замислят върху възможността да създадат свой клуб за пешеходен туризъм, за да могат да се възползват от подобни предложения и да отправят покана за съвместни турове по българските планини.

Двете хижи, в които преспаха туристите ги впечатлиха с чистотата и спазването на желязна дисциплина и ред – не се влиза с туристически обувки, раниците не се качват по наровете, ползват се лични чаршафи, в 10 часа се гаси тока. В 6 сутринта хижарите са на крак и са готови да приготвят закуска, кафе и чай на туристите.

Митикас е висок 2917.80м. На гръцки името му означава  нос. Планината Олимп е забележителна със своята богата флора, от 55 години  е национален парк. В древногръцката митология Олимп е домът на Олимпийските богове, основните персонажи в гръцкия пантеон.

Изходната точка за изкачването на върха е в местността Приония на 1100м н.в.. Първата хижа по маршрута на първомайци беше Спилеос Агапитос, която за краткост я наричат хижа A. Тя е на височина 2100 м. Оттам се тръгва за връх Скàла . Пътеката до него е монотонна, със сериозен наклон, но не е опасна. Последната част на пътеката от Скàла до Митикас минава през стръмни участъци, напомнящи на ръба Кончето в Пирин, а след това изкачване по скала с 60- градусов наклон. Времето се оказа подходящо – тихо и не много студено. Мъглата, която скриваше панорамата от време навреме не развали настроението  на групата и след около 4 часов преход българското знаме се вееше до гръцкото над най-високия олимпиец - Митикас. Голямото изпитание за групата дойде с преминаването на последния участък - от върха до хижа В – улея, за който тръгна шегата че представлява „канализацията на боговете“. Въпреки опасностите, изключително тежкия маршрут, премеждията и огромното количество адреналин, след около още час и половина групата беше в хижата. Някои от участниците в прехода бяха готови да се обзаложат, че никога повече няма да се качат до върха. 24 часа по- късно не бяха убедени в това.

В компанията си първомайци бяха поканили и свои приятели от Пловдив и Асеновград. Между тях и професионалния гид Ваня Шопова. Тя набеляза няколко рядко посещавани туристически обекта по пътя- пещерите Маара и Алистрати, близо до Драма; античния град Дион. Завръщането на групата съвпадна по ден с ежегодния поход до връх Драгойна. За да нямат усещането, че тази година са се разминали с разкопките, преди да пресекат границата, туристите посетиха и гробницата на Филип Македонския и разкопките в град Вергина.

Колкото и опасно да изглежда изкачването на върхове като Митикас, загиналите в планината са несравнимо по- малко от загиналите по пътищата – коментираха туристите и си припомниха една от планинарските песни на Висоцки:

„Весь мир на ладони - ты счастлив и нем

И только немного завидуешь тем,

Другим - у которых вершина еще впереди.“

(Целият свят е в ръцете ти, ти си щастлив и си ням

И само малко завиждаш на тез,

на другите - на които върхът предстои).

Теодора Кирякова

Този лъв е е от IVв пр.Хр. и е подарък от Александър Македонски за един от пълководците му.
Големите терми в Дион. Над тези "колони" е имало под, а между тях е минавал топъл въздух - парното на древната сграда.
Един турист, който може да спи и чете във всякакво положение на тялото
Пътят е труден, но славен...
Митикас - не особено гостоприемен
Последната част от пътеката към върха се изминава на 4 крака
Последни метри...
И край на спускането
Едно сиртаки на платото на музите пред трона на Зевс - връх Св. Стефан
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини