Любеновци доживяха първа копка на канализация в квартала им

След няколко десетки години очакване, в Любеново направиха първа копка за изграждане на канализация. С този ритуал беше поставено началото на  най- очакваната дейност по проект „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в гр. Първомай“ или както е известен – „Водния цикъл“.

Въпреки жегата, на площадчето пред читалището на квартала се събраха над сто жители. "Доживяхме го" - беше една от често чуваните реплики на местните. Те приветстваха гостите, дошли за първата копка. Организаторите бяха подбрали подходящи сенки. Събитието започна с водосвет, отслужен от отец Станимир. На изградената за случая трибуна се качиха кметът на общината Ангел Папазов, областният управител Венцислав Каймаканов, членът на Управляващият орган Спиридон Александров, Кирил Бушев – ръководител от фирмата – изпълнител ”G.P. group”, Манол Генов от надзора, Петър Мутафчиев – в качеството му на народен представител. Между гостите на събитието беше и екс- министър-председателят Георги Атанасов, проектантът Ангелина Александрова, Манол Генов – управител на ВиК област Пловдив,общински съветници и др.

На предхождащата събитието пресконференция на няколко пъти бяха повторени числата, описващи размерите на проекта – 36 007 563 лв, от които почти 7 млн. национално съфинансиране и 1 263000лв от бюджета на общината. Целите и значимостта бяха определени като стратегически за развитие на стопанските дейности и подобряване на инвестиционната среда, подобряване на благосъстоянието на населението, задържане на квалифицираните кадри и привличане на нови.

Предвижда се изграждането на 20 км канализация за отпадни води и почти още толкова за снабдяване с чиста вода и пречиствателна станция.

Строителите обещаха след приключване на ремонтните дейности да бъдат преасфалтирани и оставени в отлично състояние всички улици по които ще се работи и се извиниха за неудобството да няма вода през горещите месеци „в името на нещо качествено и добро каквото е чистата вода за вас и децата“.

Изборът на строител е станал с обществена поръчка, на която “G.P. group” са представили най-изгодната по икономически показатели оферта. Между критериите е бил и гаранционен срок за експлоатация – сподели инж. Желязкова- един от координаторите на проекта.

Днес предстои да бъде направена "първа копка" и в квартал Дебър.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини