Стартира изграждането на компостираща система

Вчера бе направена първата копка за изграждане на компостираща система, която ще обслужва петте общини – Асеновград, Първомай, Лъки, Куклен и Садово.

Тя е част от проекта  „Втора комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци" от Оперативна програма  „Околната среда“. Общата му стойност е 13 245 456,73 лева, от които 8 360 243,98 лева от Европейския фонд за регионално развитие и 1 475 337,17 лева национално съфинансиране.

Официалният старт бе даден от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев.

Той подчерта голямата важност на проекта за района, екологичните ефекти, които ще бъдат постигнати, и ползите за населението на петте общини партньори.

На официалния старт на строителството присъстваха представители от фирмата изпълнител, експерти и официални лица.

Изграждането на компостираща и сепарираща инсталации е елемент от  „кръговата икономика“. Целта на сепарирането е да се върне в промишлеността стъкло, желязо, пластмаса, хартия. А работата на компостиращата инсталация ще бъде да преработва биоразградимите отпадъци в ценни вещества, които да се ползват за подобряване състоянието на почвата.

Срокът за реализиране на проекта е общо 47 месеца, като същинското изпълнение трябва да приключи до 31.12.23 г.

След това се очаква да общините да ограничат количеството депонирани отпадъци. Ако това не бъде постигнато всяка община ще заплаща все по-големи отчисления за отпадъци, което сериозно ще натовари, както общинските бюджети, така и крайните потребители, като това се отразява в такса смет на всеки гражданин.

След въвеждане в експлоатация на инсталациите ще намалеят драстично и отчисленията по депонирането, които заплащат петте общини.

Ще се реализират и приходи от материалите за рециклиране. С тези средства  ще може да се подобри дейност чистота в петте общини.

Д-р Грудев пожела спорна работа и успех на изпълнителите, ангажирани с реализацията на проекта.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини