Оставиха убиеца от Любеново в ареста

Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо Благой Цветилов. Спрямо 80-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че  на 21.10.2022 г. в землището на гр. Първомай умишлено е умъртвил  Митко Иванов.

Обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление – убийство, за което Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Съдът прецени, че от доказателствата по делото, събрани до момента, може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия  към престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

По време на заседанието той каза, че е възрастен и че "вече не се интересува за съдбата си", но въпреки това пожела да се върне в дома си. В същото време изказванията му наведоха на мисълта,че той може да се самоубие. 

Цветилов е направил пълни самопризнания и е предал оръжието.

Жертвата му - 53-годишният Иванов, е бил арендатор на земи. Двамата имали спор, в основата на който са били неуредени имуществени отношения.

Съдебно-психиатрична експертиза на Цветилов, показва, че той няма данни за психични отклонения и може да носи отговорност за действията си. Иззети са окървавените дрехи от дома му, с които е бил облечен по време на убийството.

Държавното обвинение поиска да бъде задържан под постоянен арест и подчертава, че убийството е извършено съзнателно и хладнокръвно.

Според адвоката на убиеца квалификацията на престъплението не е правилна, но това предстои да бъде изяснявано в хода на досъдебното производство. и поиска освобождаване под гаранция.

Според съда обаче има реална опасност Благой да извърши ново престъпление и деянието му бе определено, че е с висока степен на обществена опасност.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на  1.11.2022 г. от 10.00 часа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини