3 °C

Евгения Адърска: Трябва да се научим да ходим на профилактични прегледи

Евгения Адърска с дете от концерта

Представители и лектори на проекта „Спри и се прегледай“ бяха гости на Първомай и отбелязаха със задоволство интереса на местните. Над 50 човека изпълниха фоайето на читалището и присъстваха на подготвената за целта презентация, а общо над 100 човека се запознаха с целите и дейностите му по време на лекцията и последвалия фолклорен концерта.

Евгения Адърска обясни, че средствата, предвидени по проекта са изключително  за извършване на скринингови прегледи на три целеви групи: за жени над 25 години за ранно откриване на симптоми на рак на маточната шийка, за жени над 50 години – за рак на гърдата и за мъже и жени над 50 години за рак на дебелото и право черво.

Скрининг е сравнително нов за широката общественост термин и се свързва със систематично изследване на предварително подбрани групи. По този начин са изпратени 400 000 покани за профилактични прегледи. Всяка жена във възрастта над 25години има вероятност да получи покана за преглед на маточната шийка, ако през тази година сама не е посетила гинеколог, който да е регистрирал изследването ѝ чрез здравна каса. Останалите прегледи са предназначени за жени и мъже над 50 години. Получената покана не задължава никого да отиде при точно определен лекар – изборът е на пациента. Ако той не е сигурен къде може да направи своя преглед, може да се обърне към координатора, чийто телефон е вписан  в поканата. Единственото условие прегледът да бъде безплатен за пациента е, той да го направи до 4 седмици след уведомяването му.

Голямото притеснение на работещите по проекта е, че до сега откликналите на  поканите са само 6-7 хиляди. За да има продължение, за да осигурим средства за следващ подобен проект за безплатни прегледи, е необходимо поне 80% от получилите поканата да се възползват от тях. Причините за слабия интерес са много според г-жа Адърска: поздозрителност, неинформираност, често не е спазено условието поканата да бъде връчена лично и част от хората нямат време да реагират, но основната и най- тъжна причина е, че като цяло българинът не се грижи за здравето си, докато не се разболее сериозно. Предстои да бъдат изследвани задълбочено причините за слабия интерес. При срещите си с хората, особено извън залата, е очевидно че има интерес, но нещата трябва да се обяснят правилно и разбираемо. В Първомай интересът беше видим, зададоха са много и смислени въпроси, получи се диалог – е оценката на госпожата. А проектът има две много конкретни цели – да спасим живот и да се създаде модел и здравна политика за спасяване на човешки живот чрез профилактика. Трябва да се научим да ходим на профилактични прегледи“. И допълва: „трябва да преосмислим ценностите, хората сами трябва да ръководят нещата и да спрем да се критикува и да започнем да даваме повече от себе си“. А разговорът ни завърши с комплимент: „Когато влязох в читалището, когато видях афишите и снимките, ми стана ясно, че тук има духовен живот, че хората са на друго ниво. Не е случайно, че срещата премина толкова добре в Първомай.“

Евгения Адърска е председател на УС на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя самата е преминала през ада на диагностицирането и лечението на рак на гърдата. А сега се е един от лекторите  на проекта „Спри и се прегледай“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини