8 °C

Евгения Адърска: Трябва да се научим да ходим на профилактични прегледи

Евгения Адърска с дете от концерта

Представители и лектори на проекта „Спри и се прегледай“ бяха гости на Първомай и отбелязаха със задоволство интереса на местните. Над 50 човека изпълниха фоайето на читалището и присъстваха на подготвената за целта презентация, а общо над 100 човека се запознаха с целите и дейностите му по време на лекцията и последвалия фолклорен концерта.

Евгения Адърска обясни, че средствата, предвидени по проекта са изключително  за извършване на скринингови прегледи на три целеви групи: за жени над 25 години за ранно откриване на симптоми на рак на маточната шийка, за жени над 50 години – за рак на гърдата и за мъже и жени над 50 години за рак на дебелото и право черво.

Скрининг е сравнително нов за широката общественост термин и се свързва със систематично изследване на предварително подбрани групи. По този начин са изпратени 400 000 покани за профилактични прегледи. Всяка жена във възрастта над 25години има вероятност да получи покана за преглед на маточната шийка, ако през тази година сама не е посетила гинеколог, който да е регистрирал изследването ѝ чрез здравна каса. Останалите прегледи са предназначени за жени и мъже над 50 години. Получената покана не задължава никого да отиде при точно определен лекар – изборът е на пациента. Ако той не е сигурен къде може да направи своя преглед, може да се обърне към координатора, чийто телефон е вписан  в поканата. Единственото условие прегледът да бъде безплатен за пациента е, той да го направи до 4 седмици след уведомяването му.

Голямото притеснение на работещите по проекта е, че до сега откликналите на  поканите са само 6-7 хиляди. За да има продължение, за да осигурим средства за следващ подобен проект за безплатни прегледи, е необходимо поне 80% от получилите поканата да се възползват от тях. Причините за слабия интерес са много според г-жа Адърска: поздозрителност, неинформираност, често не е спазено условието поканата да бъде връчена лично и част от хората нямат време да реагират, но основната и най- тъжна причина е, че като цяло българинът не се грижи за здравето си, докато не се разболее сериозно. Предстои да бъдат изследвани задълбочено причините за слабия интерес. При срещите си с хората, особено извън залата, е очевидно че има интерес, но нещата трябва да се обяснят правилно и разбираемо. В Първомай интересът беше видим, зададоха са много и смислени въпроси, получи се диалог – е оценката на госпожата. А проектът има две много конкретни цели – да спасим живот и да се създаде модел и здравна политика за спасяване на човешки живот чрез профилактика. Трябва да се научим да ходим на профилактични прегледи“. И допълва: „трябва да преосмислим ценностите, хората сами трябва да ръководят нещата и да спрем да се критикува и да започнем да даваме повече от себе си“. А разговорът ни завърши с комплимент: „Когато влязох в читалището, когато видях афишите и снимките, ми стана ясно, че тук има духовен живот, че хората са на друго ниво. Не е случайно, че срещата премина толкова добре в Първомай.“

Евгения Адърска е председател на УС на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя самата е преминала през ада на диагностицирането и лечението на рак на гърдата. А сега се е един от лекторите  на проекта „Спри и се прегледай“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини