Евгения Адърска: Трябва да се научим да ходим на профилактични прегледи

Евгения Адърска с дете от концерта

Представители и лектори на проекта „Спри и се прегледай“ бяха гости на Първомай и отбелязаха със задоволство интереса на местните. Над 50 човека изпълниха фоайето на читалището и присъстваха на подготвената за целта презентация, а общо над 100 човека се запознаха с целите и дейностите му по време на лекцията и последвалия фолклорен концерта.

Евгения Адърска обясни, че средствата, предвидени по проекта са изключително  за извършване на скринингови прегледи на три целеви групи: за жени над 25 години за ранно откриване на симптоми на рак на маточната шийка, за жени над 50 години – за рак на гърдата и за мъже и жени над 50 години за рак на дебелото и право черво.

Скрининг е сравнително нов за широката общественост термин и се свързва със систематично изследване на предварително подбрани групи. По този начин са изпратени 400 000 покани за профилактични прегледи. Всяка жена във възрастта над 25години има вероятност да получи покана за преглед на маточната шийка, ако през тази година сама не е посетила гинеколог, който да е регистрирал изследването ѝ чрез здравна каса. Останалите прегледи са предназначени за жени и мъже над 50 години. Получената покана не задължава никого да отиде при точно определен лекар – изборът е на пациента. Ако той не е сигурен къде може да направи своя преглед, може да се обърне към координатора, чийто телефон е вписан  в поканата. Единственото условие прегледът да бъде безплатен за пациента е, той да го направи до 4 седмици след уведомяването му.

Голямото притеснение на работещите по проекта е, че до сега откликналите на  поканите са само 6-7 хиляди. За да има продължение, за да осигурим средства за следващ подобен проект за безплатни прегледи, е необходимо поне 80% от получилите поканата да се възползват от тях. Причините за слабия интерес са много според г-жа Адърска: поздозрителност, неинформираност, често не е спазено условието поканата да бъде връчена лично и част от хората нямат време да реагират, но основната и най- тъжна причина е, че като цяло българинът не се грижи за здравето си, докато не се разболее сериозно. Предстои да бъдат изследвани задълбочено причините за слабия интерес. При срещите си с хората, особено извън залата, е очевидно че има интерес, но нещата трябва да се обяснят правилно и разбираемо. В Първомай интересът беше видим, зададоха са много и смислени въпроси, получи се диалог – е оценката на госпожата. А проектът има две много конкретни цели – да спасим живот и да се създаде модел и здравна политика за спасяване на човешки живот чрез профилактика. Трябва да се научим да ходим на профилактични прегледи“. И допълва: „трябва да преосмислим ценностите, хората сами трябва да ръководят нещата и да спрем да се критикува и да започнем да даваме повече от себе си“. А разговорът ни завърши с комплимент: „Когато влязох в читалището, когато видях афишите и снимките, ми стана ясно, че тук има духовен живот, че хората са на друго ниво. Не е случайно, че срещата премина толкова добре в Първомай.“

Евгения Адърска е председател на УС на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя самата е преминала през ада на диагностицирането и лечението на рак на гърдата. А сега се е един от лекторите  на проекта „Спри и се прегледай“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини