19 °C

Евгения Адърска: Трябва да се научим да ходим на профилактични прегледи

Евгения Адърска с дете от концерта

Представители и лектори на проекта „Спри и се прегледай“ бяха гости на Първомай и отбелязаха със задоволство интереса на местните. Над 50 човека изпълниха фоайето на читалището и присъстваха на подготвената за целта презентация, а общо над 100 човека се запознаха с целите и дейностите му по време на лекцията и последвалия фолклорен концерта.

Евгения Адърска обясни, че средствата, предвидени по проекта са изключително  за извършване на скринингови прегледи на три целеви групи: за жени над 25 години за ранно откриване на симптоми на рак на маточната шийка, за жени над 50 години – за рак на гърдата и за мъже и жени над 50 години за рак на дебелото и право черво.

Скрининг е сравнително нов за широката общественост термин и се свързва със систематично изследване на предварително подбрани групи. По този начин са изпратени 400 000 покани за профилактични прегледи. Всяка жена във възрастта над 25години има вероятност да получи покана за преглед на маточната шийка, ако през тази година сама не е посетила гинеколог, който да е регистрирал изследването ѝ чрез здравна каса. Останалите прегледи са предназначени за жени и мъже над 50 години. Получената покана не задължава никого да отиде при точно определен лекар – изборът е на пациента. Ако той не е сигурен къде може да направи своя преглед, може да се обърне към координатора, чийто телефон е вписан  в поканата. Единственото условие прегледът да бъде безплатен за пациента е, той да го направи до 4 седмици след уведомяването му.

Голямото притеснение на работещите по проекта е, че до сега откликналите на  поканите са само 6-7 хиляди. За да има продължение, за да осигурим средства за следващ подобен проект за безплатни прегледи, е необходимо поне 80% от получилите поканата да се възползват от тях. Причините за слабия интерес са много според г-жа Адърска: поздозрителност, неинформираност, често не е спазено условието поканата да бъде връчена лично и част от хората нямат време да реагират, но основната и най- тъжна причина е, че като цяло българинът не се грижи за здравето си, докато не се разболее сериозно. Предстои да бъдат изследвани задълбочено причините за слабия интерес. При срещите си с хората, особено извън залата, е очевидно че има интерес, но нещата трябва да се обяснят правилно и разбираемо. В Първомай интересът беше видим, зададоха са много и смислени въпроси, получи се диалог – е оценката на госпожата. А проектът има две много конкретни цели – да спасим живот и да се създаде модел и здравна политика за спасяване на човешки живот чрез профилактика. Трябва да се научим да ходим на профилактични прегледи“. И допълва: „трябва да преосмислим ценностите, хората сами трябва да ръководят нещата и да спрем да се критикува и да започнем да даваме повече от себе си“. А разговорът ни завърши с комплимент: „Когато влязох в читалището, когато видях афишите и снимките, ми стана ясно, че тук има духовен живот, че хората са на друго ниво. Не е случайно, че срещата премина толкова добре в Първомай.“

Евгения Адърска е председател на УС на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя самата е преминала през ада на диагностицирането и лечението на рак на гърдата. А сега се е един от лекторите  на проекта „Спри и се прегледай“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини