16 °C

Евгения Адърска: Трябва да се научим да ходим на профилактични прегледи

Евгения Адърска с дете от концерта

Представители и лектори на проекта „Спри и се прегледай“ бяха гости на Първомай и отбелязаха със задоволство интереса на местните. Над 50 човека изпълниха фоайето на читалището и присъстваха на подготвената за целта презентация, а общо над 100 човека се запознаха с целите и дейностите му по време на лекцията и последвалия фолклорен концерта.

Евгения Адърска обясни, че средствата, предвидени по проекта са изключително  за извършване на скринингови прегледи на три целеви групи: за жени над 25 години за ранно откриване на симптоми на рак на маточната шийка, за жени над 50 години – за рак на гърдата и за мъже и жени над 50 години за рак на дебелото и право черво.

Скрининг е сравнително нов за широката общественост термин и се свързва със систематично изследване на предварително подбрани групи. По този начин са изпратени 400 000 покани за профилактични прегледи. Всяка жена във възрастта над 25години има вероятност да получи покана за преглед на маточната шийка, ако през тази година сама не е посетила гинеколог, който да е регистрирал изследването ѝ чрез здравна каса. Останалите прегледи са предназначени за жени и мъже над 50 години. Получената покана не задължава никого да отиде при точно определен лекар – изборът е на пациента. Ако той не е сигурен къде може да направи своя преглед, може да се обърне към координатора, чийто телефон е вписан  в поканата. Единственото условие прегледът да бъде безплатен за пациента е, той да го направи до 4 седмици след уведомяването му.

Голямото притеснение на работещите по проекта е, че до сега откликналите на  поканите са само 6-7 хиляди. За да има продължение, за да осигурим средства за следващ подобен проект за безплатни прегледи, е необходимо поне 80% от получилите поканата да се възползват от тях. Причините за слабия интерес са много според г-жа Адърска: поздозрителност, неинформираност, често не е спазено условието поканата да бъде връчена лично и част от хората нямат време да реагират, но основната и най- тъжна причина е, че като цяло българинът не се грижи за здравето си, докато не се разболее сериозно. Предстои да бъдат изследвани задълбочено причините за слабия интерес. При срещите си с хората, особено извън залата, е очевидно че има интерес, но нещата трябва да се обяснят правилно и разбираемо. В Първомай интересът беше видим, зададоха са много и смислени въпроси, получи се диалог – е оценката на госпожата. А проектът има две много конкретни цели – да спасим живот и да се създаде модел и здравна политика за спасяване на човешки живот чрез профилактика. Трябва да се научим да ходим на профилактични прегледи“. И допълва: „трябва да преосмислим ценностите, хората сами трябва да ръководят нещата и да спрем да се критикува и да започнем да даваме повече от себе си“. А разговорът ни завърши с комплимент: „Когато влязох в читалището, когато видях афишите и снимките, ми стана ясно, че тук има духовен живот, че хората са на друго ниво. Не е случайно, че срещата премина толкова добре в Първомай.“

Евгения Адърска е председател на УС на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя самата е преминала през ада на диагностицирането и лечението на рак на гърдата. А сега се е един от лекторите  на проекта „Спри и се прегледай“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини