3 °C

Липсва ми благородството на балканлията

Снимка : Методи Методиев

Кичка Петкова навърши 60 години на 1 януари тази година. Но не самата дата е най-забележителното в биографията й. Това, че е родена в деня, в който започва всяка Нова година може само да е пътеводна звезда и хороскопско определение за желанието да бъде перфектна във всяко нещо, с което се захваща. Освен всички житейски мечти, които Кичка постига с лекота, тя прави високоразредно изкуство със ръководените от нея през последните 29години хорове и формации. Тя разнася красотата на красивата българска песен, влива ни своята любов към българското с работата си, с чистотата на отношението си към музиката, към детайлите. Изключителният успех на ръководения от Кичка Петкова Певчески фолклорен ансамбъл „Първомай“ работи на ползу роду, радва все повече почитатели на красивата песен, защото в нея се преплитат талант, трудолюбие и любовта на диригента със здравите устои на българския фолклор.

Т.К.: Какво осмисля живота ти?

К.П.: На първо място това са семейството, дъщерите, внуците. Радваме им се, гордеем се и живеем с техните проблеми и радости. Но животът ми се осмисля и от други важни неща – работата ми в библиотеката, фолклорните състави, от приятелите ми, но не може и без дейности, които ми създават финансово спокойствие.

Т.К.: Кога разбра, че музиката ще е част от твоя живот?

К. П.: Господ ме е дарил с талант. Като дете пеех много хубаво. Участвах в най- различни републикански фестивали. След това, в гимназията се включих в самодейни състави, започнах да пея и така наречената естрада. На млади години не гледах сериозно на тази своя Божа дарба. Тогава ги нямаше училищата в Широка лъка и Котел. След това постъпих в Института за културно просветни кадри в Хасково. Тогава трябваше да избера и предпочетох фолклора. Там се чувствах силна.

Т.К: Предпочиташ обработките?

К.П.: Автентичният фолклор е красив, но обработката е по- голямо предизвикателство – да изравниш, да спееш 3-4 гласа е много по- трудно. Ползвам богат материал от известни български композитори. Самият избор на песен е голямо предизвикателство.

Т.К. Имаш много награди, но коя е най- важната за теб?

К.П.: Най- важен и най- незабравим успех беше на 7 Републикански фестивал през 1989г. с женски народен хор към читалището. Там спечелихме златен медал. Това не беше първият ми личен успех, имам медали и от предишните фестивали, но нивото беше много високо. А и нашият репертоар беше добре подбран. Тогава ни сравняваха с големи, водещи състави от Пловдив. Във фестивала участваха хорът на слепите с ръководител Христо Урумов, участваше и Любен Досев – все големи имена в това изкуство, а ние се наредихме до тях. Липсват ми тези фестивали. Защото само участието в такъв форум може да ти даде ясна представа къде си, да се сравняваш, да се преценяваш, да определиш правилно нивото си.

Т.К.: Коя е песента на твоя живот?

К.П.: Нямам една единствена песен, която да ми е любима. Когато чуя една песен, първо я чувам като мелодия, а след това и като текст. На сцената често представям тракийски песни – това е естествено защото живея и творя в тракийски фолклорна област, но родопските са ми заложени и предпочитам да ги пея тях. Напоследък много харесвам „Кожильо писан и шерян“ в изпълнение на Ева Квартет. Въздейства ми и реших че ще я направя с камерен състав. Кожильо е хурка, т.е. – хурка, писана и шарена.

Т.К.: Тази песен ви донесе награда преди месец.

К.П.: Това е една прекрасна родопска седянкарска песен, станала популярна от изпълнението на сестри Кушлеви, обработка на Стефка Кушлева. А аз събрах две учителки и две ученички и създадохме квартет „Аура“. С него се явихме на фестивал в Ахелой и веднага бяхме забелязани от жури и публика.

Т.К.: Ти си родопчанка, имаш афинитет към родопската песен, а толкова много години живееш в Тракия. Какво ти липсва в Първомай?

К.П.: Не мога да свикна с манталитета на първомайци – много е комерсиализирано всичко. Благородството на балканлията ми липсва. Когато се омъжих и дойдох тук най- много ми липсваха горите. Родителите ще дойдат, ще се разтъжиш, а горите – не могат. Но аз израснах в Родопите, а узрях в Първомай. От 20 –годишна съм тук. Но това са неща, които на всеки родопчанин му липсват завинаги.

Т.К.: Имаш ли си мото в живота?

К.П.:Да. Ако мога да помогна – винаги да го правя. Няма значение дали е в работата или в живота.

Т.К.: Да очакваме ли отбелязване на 30-годишнината на Фолклорния певчески ансамбъл?

К.П.: Предстоят две годишнини – 100години на гимназията. Тя е част от училището, в което съм библиотекар от 40 години. На 11 юли… За това и там създадох квартет „Аура“. Надявам се подобаващо да отбележим и юбилея на ансамбъла.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини