13 °C

Липсва ми благородството на балканлията

Снимка : Методи Методиев

Кичка Петкова навърши 60 години на 1 януари тази година. Но не самата дата е най-забележителното в биографията й. Това, че е родена в деня, в който започва всяка Нова година може само да е пътеводна звезда и хороскопско определение за желанието да бъде перфектна във всяко нещо, с което се захваща. Освен всички житейски мечти, които Кичка постига с лекота, тя прави високоразредно изкуство със ръководените от нея през последните 29години хорове и формации. Тя разнася красотата на красивата българска песен, влива ни своята любов към българското с работата си, с чистотата на отношението си към музиката, към детайлите. Изключителният успех на ръководения от Кичка Петкова Певчески фолклорен ансамбъл „Първомай“ работи на ползу роду, радва все повече почитатели на красивата песен, защото в нея се преплитат талант, трудолюбие и любовта на диригента със здравите устои на българския фолклор.

Т.К.: Какво осмисля живота ти?

К.П.: На първо място това са семейството, дъщерите, внуците. Радваме им се, гордеем се и живеем с техните проблеми и радости. Но животът ми се осмисля и от други важни неща – работата ми в библиотеката, фолклорните състави, от приятелите ми, но не може и без дейности, които ми създават финансово спокойствие.

Т.К.: Кога разбра, че музиката ще е част от твоя живот?

К. П.: Господ ме е дарил с талант. Като дете пеех много хубаво. Участвах в най- различни републикански фестивали. След това, в гимназията се включих в самодейни състави, започнах да пея и така наречената естрада. На млади години не гледах сериозно на тази своя Божа дарба. Тогава ги нямаше училищата в Широка лъка и Котел. След това постъпих в Института за културно просветни кадри в Хасково. Тогава трябваше да избера и предпочетох фолклора. Там се чувствах силна.

Т.К: Предпочиташ обработките?

К.П.: Автентичният фолклор е красив, но обработката е по- голямо предизвикателство – да изравниш, да спееш 3-4 гласа е много по- трудно. Ползвам богат материал от известни български композитори. Самият избор на песен е голямо предизвикателство.

Т.К. Имаш много награди, но коя е най- важната за теб?

К.П.: Най- важен и най- незабравим успех беше на 7 Републикански фестивал през 1989г. с женски народен хор към читалището. Там спечелихме златен медал. Това не беше първият ми личен успех, имам медали и от предишните фестивали, но нивото беше много високо. А и нашият репертоар беше добре подбран. Тогава ни сравняваха с големи, водещи състави от Пловдив. Във фестивала участваха хорът на слепите с ръководител Христо Урумов, участваше и Любен Досев – все големи имена в това изкуство, а ние се наредихме до тях. Липсват ми тези фестивали. Защото само участието в такъв форум може да ти даде ясна представа къде си, да се сравняваш, да се преценяваш, да определиш правилно нивото си.

Т.К.: Коя е песента на твоя живот?

К.П.: Нямам една единствена песен, която да ми е любима. Когато чуя една песен, първо я чувам като мелодия, а след това и като текст. На сцената често представям тракийски песни – това е естествено защото живея и творя в тракийски фолклорна област, но родопските са ми заложени и предпочитам да ги пея тях. Напоследък много харесвам „Кожильо писан и шерян“ в изпълнение на Ева Квартет. Въздейства ми и реших че ще я направя с камерен състав. Кожильо е хурка, т.е. – хурка, писана и шарена.

Т.К.: Тази песен ви донесе награда преди месец.

К.П.: Това е една прекрасна родопска седянкарска песен, станала популярна от изпълнението на сестри Кушлеви, обработка на Стефка Кушлева. А аз събрах две учителки и две ученички и създадохме квартет „Аура“. С него се явихме на фестивал в Ахелой и веднага бяхме забелязани от жури и публика.

Т.К.: Ти си родопчанка, имаш афинитет към родопската песен, а толкова много години живееш в Тракия. Какво ти липсва в Първомай?

К.П.: Не мога да свикна с манталитета на първомайци – много е комерсиализирано всичко. Благородството на балканлията ми липсва. Когато се омъжих и дойдох тук най- много ми липсваха горите. Родителите ще дойдат, ще се разтъжиш, а горите – не могат. Но аз израснах в Родопите, а узрях в Първомай. От 20 –годишна съм тук. Но това са неща, които на всеки родопчанин му липсват завинаги.

Т.К.: Имаш ли си мото в живота?

К.П.:Да. Ако мога да помогна – винаги да го правя. Няма значение дали е в работата или в живота.

Т.К.: Да очакваме ли отбелязване на 30-годишнината на Фолклорния певчески ансамбъл?

К.П.: Предстоят две годишнини – 100години на гимназията. Тя е част от училището, в което съм библиотекар от 40 години. На 11 юли… За това и там създадох квартет „Аура“. Надявам се подобаващо да отбележим и юбилея на ансамбъла.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини