18 °C

Липсва ми благородството на балканлията

Снимка : Методи Методиев

Кичка Петкова навърши 60 години на 1 януари тази година. Но не самата дата е най-забележителното в биографията й. Това, че е родена в деня, в който започва всяка Нова година може само да е пътеводна звезда и хороскопско определение за желанието да бъде перфектна във всяко нещо, с което се захваща. Освен всички житейски мечти, които Кичка постига с лекота, тя прави високоразредно изкуство със ръководените от нея през последните 29години хорове и формации. Тя разнася красотата на красивата българска песен, влива ни своята любов към българското с работата си, с чистотата на отношението си към музиката, към детайлите. Изключителният успех на ръководения от Кичка Петкова Певчески фолклорен ансамбъл „Първомай“ работи на ползу роду, радва все повече почитатели на красивата песен, защото в нея се преплитат талант, трудолюбие и любовта на диригента със здравите устои на българския фолклор.

Т.К.: Какво осмисля живота ти?

К.П.: На първо място това са семейството, дъщерите, внуците. Радваме им се, гордеем се и живеем с техните проблеми и радости. Но животът ми се осмисля и от други важни неща – работата ми в библиотеката, фолклорните състави, от приятелите ми, но не може и без дейности, които ми създават финансово спокойствие.

Т.К.: Кога разбра, че музиката ще е част от твоя живот?

К. П.: Господ ме е дарил с талант. Като дете пеех много хубаво. Участвах в най- различни републикански фестивали. След това, в гимназията се включих в самодейни състави, започнах да пея и така наречената естрада. На млади години не гледах сериозно на тази своя Божа дарба. Тогава ги нямаше училищата в Широка лъка и Котел. След това постъпих в Института за културно просветни кадри в Хасково. Тогава трябваше да избера и предпочетох фолклора. Там се чувствах силна.

Т.К: Предпочиташ обработките?

К.П.: Автентичният фолклор е красив, но обработката е по- голямо предизвикателство – да изравниш, да спееш 3-4 гласа е много по- трудно. Ползвам богат материал от известни български композитори. Самият избор на песен е голямо предизвикателство.

Т.К. Имаш много награди, но коя е най- важната за теб?

К.П.: Най- важен и най- незабравим успех беше на 7 Републикански фестивал през 1989г. с женски народен хор към читалището. Там спечелихме златен медал. Това не беше първият ми личен успех, имам медали и от предишните фестивали, но нивото беше много високо. А и нашият репертоар беше добре подбран. Тогава ни сравняваха с големи, водещи състави от Пловдив. Във фестивала участваха хорът на слепите с ръководител Христо Урумов, участваше и Любен Досев – все големи имена в това изкуство, а ние се наредихме до тях. Липсват ми тези фестивали. Защото само участието в такъв форум може да ти даде ясна представа къде си, да се сравняваш, да се преценяваш, да определиш правилно нивото си.

Т.К.: Коя е песента на твоя живот?

К.П.: Нямам една единствена песен, която да ми е любима. Когато чуя една песен, първо я чувам като мелодия, а след това и като текст. На сцената често представям тракийски песни – това е естествено защото живея и творя в тракийски фолклорна област, но родопските са ми заложени и предпочитам да ги пея тях. Напоследък много харесвам „Кожильо писан и шерян“ в изпълнение на Ева Квартет. Въздейства ми и реших че ще я направя с камерен състав. Кожильо е хурка, т.е. – хурка, писана и шарена.

Т.К.: Тази песен ви донесе награда преди месец.

К.П.: Това е една прекрасна родопска седянкарска песен, станала популярна от изпълнението на сестри Кушлеви, обработка на Стефка Кушлева. А аз събрах две учителки и две ученички и създадохме квартет „Аура“. С него се явихме на фестивал в Ахелой и веднага бяхме забелязани от жури и публика.

Т.К.: Ти си родопчанка, имаш афинитет към родопската песен, а толкова много години живееш в Тракия. Какво ти липсва в Първомай?

К.П.: Не мога да свикна с манталитета на първомайци – много е комерсиализирано всичко. Благородството на балканлията ми липсва. Когато се омъжих и дойдох тук най- много ми липсваха горите. Родителите ще дойдат, ще се разтъжиш, а горите – не могат. Но аз израснах в Родопите, а узрях в Първомай. От 20 –годишна съм тук. Но това са неща, които на всеки родопчанин му липсват завинаги.

Т.К.: Имаш ли си мото в живота?

К.П.:Да. Ако мога да помогна – винаги да го правя. Няма значение дали е в работата или в живота.

Т.К.: Да очакваме ли отбелязване на 30-годишнината на Фолклорния певчески ансамбъл?

К.П.: Предстоят две годишнини – 100години на гимназията. Тя е част от училището, в което съм библиотекар от 40 години. На 11 юли… За това и там създадох квартет „Аура“. Надявам се подобаващо да отбележим и юбилея на ансамбъла.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
29 сеп 2020
Последни новини