Първомайци си искат камбаната

Над 1500 подписа са събрани в съгласие и защита биенето на камбаната на храм „Св.вкмч Георги“ гр. Първомай ежедневно на всеки кръгъл час от 7.00 до 21 часа.

От четвъртък до неделя в църквата, няколко магазина и други обществени места първомайци са изразили подкрепа за камбанния звън, срещу който надигна глас д-р Иван Тренов и  негови съседи.

Няколко вестника, информационни агенции и телевизии проявиха разбиране и съпричастност към проблема на доктора, като направиха достояние на целия български народ проблемите му с църковната камбана. В същото време почти нито една медия не даде думата на другите съседи, на учителите и учениците от съседното училище. Остана висящ и въпросът защо три години, след като започна биенето на камбаната като часовник беше повдигнат този въпрос.

Проблемът е формулиран по няколко начина. Предполага се, че няма противници на църковните камбани изобщо. Друг въпрос е дали е допустимо камбанния звън да не бъде по канон. Според запознати камбаната звъни в 7.30 и 16 часа, отбелязвайки началото и края на деня, но и по всяко друго време когато трябва да бъде отбелязано събитие. Тогава има ли значение дали камбаната звъни по канон или не, ако проблемът е силата на звука и вредното му въздействие? Соломоновско ли ще е решението, ако може и бъде намален звукът на камбаната – ще се успокоят ли децата, които запушват пищейки ушите си когато я чуят?

Все по-често се чува и мнението на учени, доказващи благотворното въздействие на камбанния звън върху здравето на хората – за прогонване на стреса, за разнасяне на радиоактивни облаци, разчистване от микроби и други, понякога звучащи дори нелогично теории. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини